Туризмът пак е в криза, резервациите за лятото са спрели

Конкуренцията в Гърция обаче е "два сезона напред", според бранша
69
Туризмът пак е в криза, резервациите за лятото са спрели
Снимка: БГНЕС, архив

Туристическият бранш влиза в нова криза след тази с пандемията - записванията за летните почивки у нас на практика са спрели.

Страната ни не бива да спира рекламните си послания към пазарите на нашия туристически продукт, изтъква Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

В момента резервациите са спрени. Всичко е на on hold, както се казва. Ние сме на 200 километра директно срещу Одеса. За България нищо не се чува. По-добре е в момента да подаваме позитивни новини към пазара в Германия, свързани с това, че Covid е отминал, че в България е свободно, нямаме изисквания за сертификат. Че българските курорти са готови за предстоящия сезон, че полетите от Германия са на цена от 50 евро. Но информация липсва, коментира тя пред БНР.

По думите й както винаги, "гърците са два сезона напред, имат конкретен план, имат конкретен бюджет“.

В момента германски авиокомпании увеличават полетите си за Източна Европа, като такъв пример е Унгария, казва тя. Според Сийка Кацарова покрай пандемията хората предпочитат да са по-близо до собствените си страни и да летят на по-близки разстояния. Презокеанските дестинации остават атрактивни в зимните месеци, но се засилва интересът към Източна Европа, която е по-непозната като културен, здравен и бизнес туризъм.  
Балнеологията и СПА туризмът са особено актуални след пандемията.

Хората имат все по-голяма нужда от рехабилитация, свързана със стреса от Covid пандемията. Постковид рехабилитацията в България в момента е на кота нула, коментира Кацарова.

Ние имаме в България прекрасни балнеокурорти, имаме сертифицирани клиники по рехабилитация, както и медикал СПА центрове, в които и в момента са предложени програми за постковид рехабилитация, но само срещу частно заплащане. Здравната каса или друга програма на НОИ не покриват тази програма, обяснява тя.

Здравният туризъм се развива и в по-малки населени места, в селски региони, за които единствената възможност е да бъдат подпомагани през целеви програми, отбелязва Кацарова. Според нея сме единствената държава в Европа без здравни ваучери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потайте мазна коса Алибегов той знае всичко.
28
0
 
26
 
! Отговори
Мен преди 2 години
*** господа хотелиери, гърците имат план защото те са си го направили. То план кой да го направи освен вие? Аз ли? Събирате се и действате, ако не - фалит и друг ще заеме вашето място.
27
4
 
17
 
! Отговори
бб преди 2 години
Какво море, ве, то да се чудиш до шамандурата ли да плуваш или до подводната украинска мина!? Айде, мерси, ще пропуснем.
26
7
 
18
 
! Отговори
Дреме ми на сайдера преди 2 години
Важното е, че няма да има руснаци тази година.
25
1
 
34
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Кой би платил да се въргаля в ***, ако не търси специално това? Прахоляк, дупки, всеки храст и дърво са като коледни елхи от найлонки и дамски превръзки. Да не спира човек по пътя да се протегне, ако не си носи торбичка за повръщане от гледката. Единствен Ковидът ме накара 2 години да се гърча на българското черноморие. Предпочитам югоизточните съседи.
24
0
 
35
 
! Отговори
няма страшно преди 2 години
Сезона ще го спаси Петков, той ще събере още 1 милион бежанци и ще им плаща хотелите по 40 лв а може и по 100 да ги направи. Българи пишете се бежанци за да може да усетите любовта на вашата държава.
23
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На милионерите никой не им ходи в хотелите от 5 години и само повтарят, че бизнеса в криза. Не братчетата, просто не харесваме фалшиви хора. Ако нямаше икономическа криза, ако нямаше война, ако нямаше пландемия... Пак немаше да им стъпим. Парламента трябва да спре да ги поддържа изкуствено. Горяма част от народа реши отдавна - закривай, искаме палатки, бунгала, еър-бнб-та, каравани, хамаци и креватни котки и котараци. Ако сексуалния партньор пуска в кашон и там ще спим.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката те подтиква да отидеш на почивка,така да се излегнеш на шезлонга под един чадър,с една плодова напутка със сламка и да си почиваш две седмици.
21
1
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 2 години
И Сезон ще има, и война има, но мен ме е страх ТУК да отида на лекар, като сме без война!!!
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам какво им харесва Варна ама наистина се напълни с украински Барбита Отличават се най вече с руси коси сини очи и манекенски данни.Отговарят на Даша,Оля и Наташа.Нагримирани и натокани отговарят на всички изисквания на българския гларус.Както се казва хубавото си е хубаво.
19
3
 
26
 
! Отговори
Стига с тоя преди 2 години
"сезон", бе! Война е! Приоритетите и ценностите на хората по цял свят се прекрояват. Собствениците на хотели (като цяло компроментирани личности), трябваше да си пренастроят бизнеса. Несе ли усетиха още при ковид-истерията? Ама от къде толкова акъл - повечето са строили с харизани или с крими кинти. Минаха през какви ли не гимнастики - ниви превърнаха в парцели, изтъркалаха местни глуп аци за стотинки, унищожиха природа. Абе пълен цинизъм! Цени и услуга - несъвместими. Не са за жалене.
18
6
 
24
 
! Отговори
Нама такива държава преди 2 години
Кой нормален турист ще дойде на море в което плават, Украински мини да"благодарим"на нацистите че съсипаха сезона но пък ние приемаме бежанци от Украйна.
17
3
 
9
 
! Отговори
до 12 от варна преди 2 години
блазе ти! А дашни ли са украинските барбита да дойдем на морето на понапълним гушите на хотелиерите?
16
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 2 години
Много ще е силен Сезона.Платилите непосилновисоки наеми...пак нямат изплащането им!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А *** несъм си бръснал мишниците целия съм вълна.
14
14
 
9
 
! Отговори
Sunny преди 2 години
И как винаги смятат, че всичко им се полага по право, защото са руснаци. Много нагъл народ. Другите руско-говорящи са си ОК. Литва, Латвия, Естония, Украйна дори и Беларус. Ама рашките.....
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрели са щото са записали всичко до октомври. Айде стига са лъгали. Пак искат да смучат държавни пари и да си работят на макс. Масово хотелите са с резервации поне до средата на септември. Аман от техните претенции
12
1
 
26
 
! Отговори
От сутрин преди 2 години
до вечер туризма бил в криза-гнусни панелистанци нон стоп рев!! Да не би да сте Испания или Франция с по 80млн туристи годишно??? България няма туризъм!
11
2
 
32
 
! Отговори
Гледам Тв преди 2 години
Гонете руснаците, гонете украинци, не спирайте да дърдорите, че не сме били ваксинирани, пък чакайте чужденци! А ние българите няма да Ви ходим на високите цени!
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поздрави от Варна.Градът се напълни с украински красавици.Русите Барбита са навсякъде.Ако дойдат още толкова ще спасят сезона.Все пак държавата плаща на хотелите да ги приютят.С тези темпове на пристигане на украинки скоро ще сме Новата Одеса.

Спонсорирани публикации