Явор Куюмджиев: Обявените 15 млрд куб.м. газ от САЩ за Европа са изключително малко

Има ли откъде Европа да си набави газ, който да замести доставките от Русия?
27 мар 2022 18:10, Нели Христова
93

"15 млрд. са много малко, защото ЕС купува около 220 млрд. куб. м. природен газ от Русия. Т.е. тези 15 млрд. няма да стигнат доникъде. От друга страна създаването на работна група за намаляване зависимостта от руските горива и енергоресурси е също добра стъпка и аз бих бил много любопитен да видя какви резултати ще има тази работна група. Т.е. къде ние ще намерим природен газ, който да замести изцяло руския." Така бившият зам-министър на енергетиката Явор Куюмджиев коментира резултатите от срещата на евролидерите с президента на САЩ Джо Байдън, на която САЩ обявиха, че ще снабдат Европа "с поне 15 млрд куб метра втечнен природен газ през 2022 г. в партньорство с други държави", което би направило възможно спирането на част от доставките от Русия. "Газът e там, където е, а потреблението е там, където е. Общо взето световният баланс на газ горе долу излиза, но с разменени позиции.

Северна Америка е приблизително балансирана с малко количество, което може да изнася. Като кажем американски газ не означава, че е добит в Америка. Идва от американски копании. Той може да е отвсякъде. 250 млрд. куб.м. е на практика дефицитът в Европа, ако изпадне руският газ. В следващия момент имаме около 350 млрд.куб.м. дефицит в Далечния Изток, където пак няма откъде другаде да дойде. Т.е. към момента на Далечния Изток доставят Австралия, Катар. Европа получава от Русия. Извън тези 250 млрд., Алжир почти цял е ангажиран да доставя на Европа. Тоест това какво ще стане в крайна сметка е, че ние ще купуваме от Австралия, Катар, от този край на света, а руснаците, защото пък тогава за китайците няма да има достатъчно газ, руснаците ще си вкарват техния газ през Северно море към Китай," коментира Куюмджиев в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Тогава уравнението може и да излезе. Въпросът е, че има две неизвестни в това цялото уравнение. Първото е на каква цена ще пристига този австралийски газ и второ - какви са техническите възможности. На първия въпрос отговор няма, защото пазарът ще покаже. Докато тръгнат тези кораби, когато някъде цената е по-висока, той корабът по средата на трасето тръгва натам, където цената е по-висока. И сигурността на доставките е застрашена. А що се касае до техническите възможности - в момента ги няма. В целия свят има 642 кораба общо с обща водоизместимост 93 мил. тона, което не стига за всичките тези премествания на газ оттук натам. След 5 - 10 години инвестиции в газови терминали, както за втечняване, така и за разтечняване на природния газ и построяване на още поне толкова кораби, цялата тази система може да работи. Единствения въпрос, който аз си задавам е защо трябва да го правим," коментира Куюмджиев в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Какво от това, че има 15 млрд. като България като инфраструктура не е свързана с европейската газова инфраструктура. Тоест може да има газ в Германия, може да има газ в цяла Европа, ние сме отделно. Ние сме съвсем изолирани от европейската система. Ние имаме връзка единствено с Турция, Гърция, Р Северна Македония, Сърбия и Румъния. Тоест ние имаме регионален пазар, който е затворен. За да получим втечнен газ, в случая за този, който се говори, трябва да имаме осигуен капацитет на засега единстевния терминал, който може да ползваме в Гърция. Ние не можем да ги ползваме тези решения," коментира Пламен Павлов от Българската газова асоциация.

"Ако извадим руския газ за Балканите, нашата балканска система е отрязана от европейската. Махаме руския газ за целия Балкански полуостров, вадим и Турция, защото тя си получава по два други тръбопровода и те няма да се откажат от руския газ. Дефицитът в региона  – България, Сърбия, Румъния и Гърция, е около 15 млрд. куб. м. Да, Румъния добива 9, но и употребява 12. Тоест, липсват й 3, мрлд куб м,  на нас ще ни липсват 3, на гърците им липсват около 6, на Сърбия около 3- общо 15 млрд. куб м липсват. Унгария има една малка връзка със Словакия, те може би нещо ще получат от там. Но единственото, което може да дойде в региона като няма руски газ, е азербайджанския газ. Само че той след турско-гръцката граница минава в 3 млрд. куб. м., от които единият е за Италия, един за нас и един - за гърците. Тоест този италианския газ си отива и ние оставаме с 13 млрд. дефицит.  Терминалът в Ревитуса има капацитет 10 млрд. и то при някакви изключителнин напрежения, натоварвания, корабите да влизат един след друг, което теоритично и практически няма как да стане. И пак липсват 3 млрд. Няма от къде да ги добавим," коментира Куюмджиев.

Ще ни спаси ли азерският газ от енергийната зависимост от Русия - целия разговор на Милена Милотинова с Явор Куюмджиев и Пламен Павлов вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко го правят от сащ за да купуваме чрез кораби втечнения им газ на тройна цена , все едно да имаш чешма в двора и да донасяш откъде с кофи вода
75
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В най-скоро време руските газопроводи ще спрат да работят поради невъзможност самата Русия да подава газ по тях. Така че тия дето се тюхкат за руския газ няма нужда толкова патетичто да преживяват изчезването му от Европа
74
5
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Погледнете Унгария и Виктор Орбан. Той действа гъвкаво, не се включва в общия европейски хор, не се съобразява с нарежданията на Брюксел. Хората го уважават и пак ще го изберат. Ето такъв ръководител ни трябва, а не просто Киро, който е типичен "йесмен", козирува и изпълнява каквото му кажат от САЩ и ЕС.
73
3
 
13
 
! Отговори
Доктор Айзъкс преди 2 години
За какво ви е руска газ? Рупайте трева. А европейската икономика отива в кошчето за ***.
72
0
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
До Анонименнемците може и да се оправят ама ние не ... или по скоро те и нас отзад ще оправат
71
3
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
в ЕС ще помръзнем и ще седим без ток към година докато народа смъкне тия идиото и намери такива дето да се разберът в руснаците - това ще стане
70
2
 
14
 
! Отговори
Един преди 2 години
А какво стана с въглеродния отпечатък, зелените енергии и други простотии, с кораби ще носят газ от другия край на света, браво продажни умници, няма да има никакво замърсяване от корабите, или и те ще са на газ, важното е да сме послушни, Европа тотално се е предала и продала, то все едно да имам ТЕЦ в града, но да ми носят енергия в батерии от друг континент, щото аз се сърдя на директора на теца, много умно, няма що
69
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният про-путински фейк. Немците вече казаха, че нямат проблеми от 2023 да се оправят без руски газ. Другите проблемни сме ние, но хайде да помислим. На нашата тръба са вързани руските проксита Сърбия и Унгария, айде пробвай да ни спреш газта, Путин. А и да я спре, при нас битовите потребители могат да минат и на ток - ние сме нетни износители за целия балкански полуостров. За промишлените - доесента ще е готов терминала в Гърция. Айде стига сте *** руски ***, че мирише вече.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя загрижил за еврогеьовете ,а бре другарю ,за България че имали газ
67
0
 
3
 
! Отговори
Я , ДГД.... преди 2 години
..но комент....
66
1
 
9
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
има!от американски боб!!!
65
28
 
3
 
! Отговори
ше го лапаш ти 72... преди 2 години
Щото по време на война с РУСКИЯ АГРЕСОР И УБИЕЦ ..няма място за отстъпление пред руския шантаж и рекет!....НИЕ НЕ СМЕ ЖЕНЧОВЦИ , КАТО ТЕБЕ И НЕ СИ ПРОДАВАМЕ ЗАДНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ПИЯНИ ***...!....А , ЗА ТЕБЕ ВИЖ --КАТО НА ОБРАТЕН РУСОФИЛ ....ТИ Е В РЕДА НА НЕЩАТА ДА ГО ПРАВИЩ...!
64
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДА ВИ СВЕТНА: "ГАЗА ИДВА ОТ АЗЕРИТЕ , А И ...3-ТЕРМИНАЛА ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ..ЩЕ НИ СНАБДЯВАТ" -- дри6ль0, хвани сега провери какъв е капацитета на азерите, хвани провери какъв е и капацитет на американците... след това провери какви са нуждите на европа. Та кажи сега къде ще отиде този газ по-напред? Дали ще бъде разпределен по равно между държавите така, че да се подсигури някакво съществуване на хората или богатите държави ще го купят всичкия и за нас ще останат да лапаме жендърския?
63
22
 
4
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 2 години
ГАЗА ИДВА ОТ АЗЕРИТЕ , А И ...3-ТЕРМИНАЛА ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ В ТУРЦИЯ ЩЕ НИ СНАБДЯВАТ СЪЩО ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е УГОВОРЕНО С ЕРДОГАН !....ПРЕОБОРУДВАНЕТО НА НЕФТОХИМА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЕТРОЛ ОТ СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТА , СТАВА ЗА 2-3-СЕДМИЦИ....НЕМА ЛАБАВО , ТАКА ЧЕ ----СПОКО...ХА,ХА,ХАААААААА
62
28
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЛЕЛЕЕЕ, КОЛКО РУСОФИЛСКИ ОПЛАКВАЧКИ НА ЕВРОПА ,БЕ...ХА,ХА,ХААААААА.....НЕМАЛО ДА ИМА ГАЗ , НЕМАЛО ДА ИМА НАФТА И БЕНЗИН .......ЛЕЯТ КРОКОДИЛСКИ СЪЛЗИ ТА ДА РЕВНЕШ И ТИ С ГЛАС ....ХА,ХА,ХАААААААА....ЩОТО БАБА ИМ ВСЕ НА ГАЗ Е ГОТВИЛА НА СЕЛО И ВСЕ НА ГАЗ СИ Е ГРЕЯЛА *** И ПРЕДНИКА.....ще се справим, бе----АМА ЩЕ И СЕ СТЪЖНИ НА пр0СИЯТА .....ГАРАНЦИЯ!!!!!
61
2
 
22
 
! Отговори
Как ще завърши всичк преди 2 години
Телеграма. Кремъл. Путин. спешно. Изпратете храна и много газ тчк Съгласен с всякакви условия тчк Плащане в рубли тчк Прегръдки зпт винаги ваш Шолц</p>Това по телеграфа, защото може на батерии - за интернет трябва ток!
60
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54 "Много си умен и какво ревеш за Русия" -- абе *** мал0умен, кой реве за Русия бе? На русия й е през трибуквието дали ние ще купуваме или не техния газ! Само, че България няма друг реален избор, няма и да има в близките години! А без газ сме обречени на глад, студ и мрак! Можеш ли въобще да го зацепиш това?!??! Без газ няма индустрия, няма земеделие, няма топло, няма ток!
59
1
 
5
 
! Отговори
Северно море? преди 2 години
Какво Северно Море от Русия до Китай?
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето видео на завързани руски войници и ги разтрелват от упор на паркинга с автомат. Бавно и мъчително. Пишете в търсачката "Graphic footage showing Ukrainian Nazis shooting unarmed prisoners who have their hands tied"
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15милиарда са много по-малко от потреблението на БЕЗиндустриална България!

Спонсорирани публикации