Дезинформацията - все по-актуален проблем за българите

Евробарометър: Остава ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус
8 апр 2022 21:30, Елка Василева
196
Дезинформацията - все по-актуален проблем за българите
Снимка: архив, БГНЕС

Все повече българи определят дезинформацията като обществено вредна, отчита националният доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър“.

За 73% от българите дезинформацията е проблем както в национален план, така и за демокрацията по принцип (81%).

Този ръст на отрицателните нагласи към дезинформацията поставя България близо до средното равнище в ЕС.

Още по темата
Българите и гражданите на ЕС имат доверие на медиите като цяло, но се наблюдават различия в отношението им към различни медийни канали. Българите по-често се доверяват на телевизията, интернет и социалните мрежи в сравнение с европейските си съграждани.

Делът на гражданите, които се чувстват уверени, че могат да разпознават “фалшиви новини”, е сходен между България и другите страни членки, но българите по-рядко споделят, че са изложени на недостоверно съдържание в медиите.

Запазва се тенденцията на ниско доверие на българите към ваксините срещу коронавирус като потенциален инструмент за справяне с пандемията от COVID-19.

Докато на средноевропейско равнище едва 15% от гражданите не са получили нито една доза от ваксината срещу коронавирус, в България този дял е няколко пъти по-голям и обхваща мнозинството от анкетираните (56%).

Така България се нарежда на последно място в ЕС по ниво на ваксинация. Малко повече от половината от българите, поддържащи скептични нагласи към ваксинацията (26%), декларират, че никога не биха се ваксинирали срещу коронавирус. Средно за ЕС същото заявяват едва 8%.

Българите продължават да имат по-високо доверие в Европейския съюз, отколкото в редица национални институции като правителство, парламент и съдебна власт.

Европейската политика, насочена към справяне с пандемията, която получава най-широко одобрение в България, е подпомагането на предприятията и работниците, които пандемията е засегнала в най-висока степен.

Въпреки че повечето българи остават оптимисти за бъдещето на Съюза, отчетливият спад спрямо пролетта на 2021 г. поставя България под средната тенденция в ЕС (България –55%, -9; ЕС – 62%, -4). От друга страна очакванията за бъдещето на европейските граждани са по-положителни в България, отколкото на средноевропейско равнище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
14
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
С Дезинформацията имаме огромен проблем не само в България, но българите като гърмяни зайци се усещат далеч по-бързо и не вярват на официалната пропаганда в която сме вложили толкова усилия, садизъм и презрение към масите! Затова с нашите глобални партньори ненавиждаме тези хитреци българите и правим всичко възможно да ги разпръснем и затрием. Западняците устремно влизат в идьоктацията, източно-европейците се тарикатът, но това скоро ще приключи! Бъдете отговорни и се ваксинирайте, улеснете ни!
128
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшивите новини и речта на омразата завзеха изцяло контингента за ПРОМИВАНЕ на безмозъчните откакто дойде на власт МОН-Чу с авангарда му от Бабикянчовци още преди ШЕСТ години! И сега същият този мОн-Чу иска от нас "единение" и обяснения в лИбоФ! Докато мОн-Чу е на власт, всички ние - включително мОн-Чу трольовците, ще МИЗЕРУВАМЕ!
127
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне по отношение на ваксините, българинът не се поддаде на дезинформация от официалните медии. Информанине сме много добре, не се безпокойте и забравете за тези ваши ваксини. Интереса няма да се повиши никога.
126
2
 
22
 
! Отговори
Журналюга преди 2 години
Така е, дезинформацията е огромен проблем, доколкото медиите ни са зависими, а журналюгите платени мекерета без морал и не представят обективна информация. Преди слушахме къде отишъл или от къде се прибрал бай Тошо, какво решили дъртите пръдльовци от Политбюро и как ни водят към "светлото бъдеще на комунизъма". Сега слушаме, че износа на Демокрация на върха на ракети и бомби е справедливо и хуманно начинание и че геноцидът над едни народи е по-хуманен от геноцидът над други.
125
1
 
20
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
До Martin Bormann- В тотална грешка си. При демокрация и свобода на словото и мисълта, каквито и дезинформации да излизат свободно, истината винаги изплува накрая. И проблем с дезинформацията, няма. Това ужасява тираните. Затова искат само те да казват кое е "истината" и кое "дезинформация", а всичко останало да заглушават, банват, наказват, уволняват, затварят тези с различно от тяхното мнение. Това ние сме го виждали. Лошото е че и в доскоро демократичните запад и медии им, проказата тръгна.
124
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога му се вика дезинформация на това човек да мисли със собствената си глава и да си има негово мнение по дадена тема като ваксините и войната?
123
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От съветизирано общество - толкова. Само невежество и простотия.
122
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно диктатора в Кремъл използва дезинформацията, която бълва платената от него пропаганда по всички държавни медии. 20 години един бивш таксиметров шофьор лъже и ограбва труда на 100 милиона руснаци...
121
24
 
19
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Дезинформацията е оръжие използвано в така наречените "демокрации" господа. Замислете се за секунда, един диктатор има ли смисъл да лъже? Неговата дума е закон, той е диктатор, през фуя му е дали на останалите им харесва..... Но в "демокрацията" нещата са други, утре има избори..... плебея трябва да вярва на някой.... или тоя някой потъва в клоаката хехе
120
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ставате смешни с тая пропаганда за хора с IQ-10.
119
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото до украинските успехи - никой не знае каква е истината. Руснаците например твърдят, че широко описваните украински победи в западни медии, за някакво село до Киев, са се били една украинска група срещу друга. Руски сили никога не е имало. Накрая, като са си разбрали грешката, са обявили победа.
118
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българина 500 години му е говорено, че ислямът е правилната религия. Вътрешно знаейки че не е така, той е съхранил определени навици и така или иначе е оцелял. Да, българите не са толкова ограничени, колкото са ни считали различните управления които са се извървили по тези земи. Припомням, че много народи са изчезнали, но едно от нещата които са спасили нашия народ е недоверието. Затова нас фейкнюз-а не ни плаши :)
117
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При социализма помежду си хората говореха едно, а по медиите им говореха друго. Сега е същото. Здравословното недоверие което изпитва българинът към голяма част от информацията, му е помагало да живее в мир със себе си и света.
116
1
 
32
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 години
Ужас е цели телевизии се поддържат, правилни репортажи се правят, а хората или не ги гледат или ако гледа после плюят и псуват... неблагодарен народ, пък толкова *** събрани, а и те пари струват
115
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците и русофилите произвеждат най-много фейк. За тяхно съжаление обаче фейк творчеството им е пълен баклиук и никой нормален не вярва. Разбира се разни *** се хващат, но това не означава нищо.
114
9
 
1
 
! Отговори
Българите имат довер преди 2 години
Българите имат доверие на крадците от охранителните фирми , които продължават да защитават тоталитаризма след 10 - ти ноември ! Сборище на бивши милиционери и фуражки , които се саморазправят с най-бедните българи ! До ден днешен , до смъртта си заемат безмислени длъжности .Това представляват охранителните фирми и полицейските служители . Грабят от народа .
113
4
 
26
 
! Отговори
Ааа, не! преди 2 години
Спрете да ни занимавате и да се занимавате с "дезинформация" и "информация". Не е лъжица за вашите уста, журналисти и политици. Искаме всичко да се пуска свободно и сами ще се ориентираме по-добре от вас. Не сте нито по-умни, нито по-образовани от повечето хора, та да определяте вие или политиците, кое е фейк , кое не е. Истината винаги побеждава при демокрация и свобода на словото. Другото е тиранични режим и сме го живяли, за разлика от все още наивните "западняци" които сега се учат но бързо
112
9
 
4
 
! Отговори
Обикновен Гражданин преди 2 години
Информирам се основно от Стойчо Керев и от новините. За това пращя от интелект и разбирам от почти всичко. Ако нещо не ми е ясно - просто ми дайте половин час, да прехвърля интернета и ставам експерт.
111
3
 
20
 
! Отговори
гъгъгъгъгъгъгъгъгъъг преди 2 години
Дезинформацията започна малко преди Ковит пандемията. Некъде година и нещо преди нея. Началото беше, когато изтриха всички конспирации от тубата. И сега нема къде да гледаш за ancient aliens. Е да ама ся ако кажиш нещо и се почва вой "ама ти си от възраждане" а-у. Циркове. Вече стоя настрана и гледам мене си и моя живот, моите проблеми и предизвикателства. Всичко останало.. ами знам как да реагирам, че да го неутрализирам. И до там.
110
2
 
15
 
! Отговори
Стига сте Спорили преди 2 години
Най-истинската информация идва от вестник ПИК и Ива Николова, които не са изрекли дори една лъжа през живота си.