Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход

Никога изборът на гуверньор на БНБ не е бил съпроводен от такава борба
9 апр 2022 20:58, Анисия Иванова
68


"Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката как работи банковата система. От друга страна е важно да се проследи какви са връзките на съответния кандидат с банките, които е управлявал, защото това може да лъха на конфликт на интереси. В тази ожесточена престрелка могат да се очакват всякакви удари под кръста. Липсва ни достатъчно информация, за да твърдим убедено дали тези удари под кръста са основателни", заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Опорни хора".

По думите му заплахата към Каримански е обезпокояваща и смущаваща, защото никога досега изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Той добави, че досега кандидатът е бил един, но се е ползвал с подкрепа на поне част от опозицията. Гостът обърна внимание, че почти всички гуверньори на БНБ са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, защото това е надпартийна институция.

Още по темата

"Другото, което ме смущава е, че двама сравнително изтъкнати представители на мнозинството - единият председател на бюджетната комисия, а другият председател на парламентарната група на водещата партия в управляващата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата искат да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление, което не показва, че те вярват в дългосрочното бъдеще на управляващата коалиция", изтъкна Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали ако се стигне до избор на нов главен прокурор, кандидатът ще се търси сред депутатите и дали основните аргументи ще бъдат свързани с партийната му лоялност.

"Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на "Газпром". Те ще продължат да си плащат според съществуващите договори в евро. Просто за нуждите на своята вътрешна аудитория руското ръководство е представило някакъв модел, в който плащанията в евро ще влизат в специална сметка в "Газпромбанк" и моментално всички пари ще бъдат обръщани в рубли", коментира той.

Велчев разясни, че България няма как да си достави природен газ от другаде в краткосрочен план, но според него, в средносрочен и дългосрочен план има възможности. По думите му страната ни не е особено зависима от газа като суровина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
21
 
! Отговори
Ъц преди 2 години
Алоуууу...., само за един месец промишленото производство в Европа се съкрати до 20%... А, инфлацията отчитате ли я??? Що не пишите и не дискутирате по Тв-то тези фактори, нали си УЖ "Финансист"!?
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А санкциите какъв ход са?
19
1
 
2
 
! Отговори
Каажи честно? преди 2 години
Мъдра мисъл...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да плащаш директно с рубли, друго е да си плащаш директно в долари и евро, а след това някой да ги обмяна. Русия просто се запасява с валута обмяна прясно напечатаните рубли.
17
4
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Милен Велчев опоска всичко заедно с царя и сега са добре. Няма ги вече НДСВ, ама царят го има и си върна имотите като осъди България в Страсбург.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро Си обеща по една руса жена за всеки неженен китаец.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тоя па Така е. Китай когато купува плаща в юани. Юанът не е конвертируем по каналния ред. За да се конвертира трябва да мине през Китай.
14
2
 
11
 
! Отговори
гАз преди 2 години
А, "Санкциите" какво са, бе, ДЕфективен Меринджей??? -))))))) Ей, Лицемерието и Двойните ви Стандарти са безгранични!!!!
13
14
 
9
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Милене , прав си за плащането на газа от Русия че е политически ход на Путин , защото той няма друг отговор на ембаргото от ЕС и се мъчи някак да отговори ! Ако ЕС и другите страни му дадат отпор , рано или късно той ще клекне , ама те трябва да са единни . За управителя на БНБ все ще се намери някой , никой мен няма да ме пита , защото ще получи една дъ....га майна !!
12
4
 
22
 
! Отговори
Веско преди 2 години
Все не мога да схвана. Иска да купува газ от Русия, ама да бъде в някаква друга валута!? На това как му викат ако не политика?
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Много скоро няма да е най-голямата страна по територия, защото това ще е Китай.
10
5
 
24
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Българите ги интересува да имат газ на поносими цени!Дали с политически или други мотиви не е интересно !ТРЯБВА НИ ЕВТИН ГАЗ!
9
8
 
15
 
! Отговори
Тоя па преди 2 години
Още си мисли, че му е едно време. Русия ясно каза, че ще се съобразяват с нея. Ще има нов ред с много държави, които няма да търгуват нито в долари, нито в евро, а само в национална валута, защото само тива е независимост. За сведение Европа забрани вноса на въглища от Русия, а Русия веднага ги насочи към Китай, като китайците ще платят в юани, а не в друга валута. Щатите и Европа дори не разбраха, как ще бъдат изиграни. Те ще бъдат изолираните.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па ти си плащай в долари, ако *** ти приеме. Леко се поинтересувах и наште отлетяха като балони. Но докрай за ЕС! До пълен фалит.
7
5
 
22
 
! Отговори
много е просто преди 2 години
Купуват се рубли от борсата в Санкт Петербург и с тях с купува газ от Газпром. Единственото изискване валутата с която се купуват рублите предварително да се депозира преди това в руска банка, може с евро, с долари, с всякаква валута за която могат да намерят рубли на борсата. Разбира се това е само възможност, ако не им харесва курса на борсата, може да потърсят рубли от другаде, и скоро в западна Европа ще има много брокери които ще предлага рубли на конкурентни цени.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
русие е в СЕЛЕКТИВЕН ДЕФОЛТ! Миленчо, знаеш какво е това, нъл тъй байновото?
5
4
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Тоя не белше ли министър на финансите? Ако е така нищо не разбира от макро икономика
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немили народни крадци (демокради) и недраги овце (гласуващи данъкоплатци-бачкатори) - вие си мислите, че сте хванали човешката природа за шлифера с рушащата ви цивилизация. Че сте обуздали хищническия инстинкт с хитринки като търговия, наука, закони и морал. Но всеки нов ден в този измислен от вас свят е само печелене на време, защото въжето около вратовете ви става по-тясно и сте все по-близо да увиснете, и да бъдете изядени от закони, които са по-древни, по-истински и ПО-УЖАСЯВАЩИ от вашите!!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този не трябва да му се вярва и една дума.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работата с банката е на живот и смърт. То заплахи, маплахи. Явно там е ключа за бараката.