Птицевъди пред фалит заради скъпия ток и фуражи

Цените на яйцата скочиха двойно
10 апр 2022 23:30, Красимир Ангелов
100

По-ниско ДДС за храните и помощ от държавата искат птицевъди. През последните месеци от бранша изнемогват. В същото време в магазините цените на яйцата скочиха двойно две седмици преди Великден.

За птицевъдите най-сериозният проблем в момента са високите цени на тока и на фуража.   

"Цената на яйцето се увеличи, но това е минимално, което не покрива увеличението на храната, най-вече издръжката на животните, след това и заплатите на хората, няма начин вдигнахме ги и пак сме, уж с по-скъпо яйце. Пак сме на ръба на оцеляването", посочи собственикът на птицеферма Васил Димитров.    

В момента цената на яйцето на пазара на едро е между 22 и 24 стотинки, при цена на зърното от над 60 стотинки за килограм.

"При цена на зърното 30-32 стотинки, беше 17-19 стотинки, може да си направите сметка какво е увеличението на едно и какво е на другото. В последно време не смятаме нищо, защото ни боли главата, тръгнем ли да смятаме цена на яйце, фуражи, по-добре да не смятаме", допълни Васил Димитров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От сдружението на птицевъдите очакват подкрепа от държавата към сектора и настояват да се намали ДДС-то на храните, за да се осигури глътка въздух за бизнеса. Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов правителството трябва да предприеме крачки към осигуряване на фуражния баланс.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си, че се случи някоя криза или война и спре вноса, не може да разчитате само на внос, трябва и да се произвежда известно количество местни селско-стопански продукти и да се поддържат производителите, като им осигурявате сигурен пазар!
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете криминалната практика, да раздавате субсидии на непроизвеждащи фирми и дайте парите на реалните производители, страната ще изпадне в риск от глад, ако разчитате само на вноса, а субсидиите продължите да ги раздавате на непроизвеждащи фирми и бандити!
31
0
 
8
 
! Отговори
Бря преди 2 години
а втора употреба яйца?
30
3
 
17
 
! Отговори
Киро Буквара преди 2 години
Киро едва ли разбира от кокоши яйца. Той е от Харвард.Някакви яйца ли ще го съборят. Алангро
29
0
 
17
 
! Отговори
и те така преди 2 години
нема блокиране на мостове и кръстовища , нема носене на ковчези и бесилки , нема протести под прозорците на управляващите ,нема палатки, нема хвърляне на яйца , домати и др.хр.продукти, нема ги кресливите дето системата ги убивала , нема ги йоло и дионисий , нема ги тримата овчари ,нема я и мая общата. значи сега след промяната живеете по добре .
28
6
 
18
 
! Отговори
въпрос? преди 2 години
докога ще търпим това продължаване на промяната?.....наистина не сме народ, а мър-ша!!!
27
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук в Англия цените са 2-3 пъти по ниски от колкото в мизерната България.
26
3
 
31
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Важно е че подкрепяме бежанците украинци които идват в България с джипове по 100 х. евраци.
25
0
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
ами фалираите ние също не можем да купуваме пилето по 8 лева за кг и 20 лвза агн месо това е капитализма криза след криза и съответните последствия
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не му харесват цените да дойде да бачка на село . Аман от изнежени граждани .
23
3
 
11
 
! Отговори
rendeto преди 2 години
еми да фалират тия дето гледат по 50 пилета на квадратен метър затворени в клетки и ги хранят с антибиотици. другите, дето ги гледат на свобода, ще оцелеят, те нямат нжда от толкова електричество и лекарства
22
1
 
12
 
! Отговори
Сметалото преди 2 години
Чакайте сега, дайте да изясним нещо. ДДС не се начислява при износ за страни извън ЕС. В смисъл, кое точно пречи на нашите супер-производители да изнасят яйца за Македония, Турция, Русия ... бе за целия свят? За САЩ и Канада ако щете! Моля??? Вашата продукция била по скъпа ли? Ама то очевидно не ДДС-то ви е проблема!!!
21
2
 
21
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 2 години
след 6 месеца идва Новата Зима и Много малко хора, ще я преживеят! най-сетне ще ви стане ясно, че Смъртоносната Пандемия КОВИД - беше Измама, но от Студ и Глад, наистина 100% гарантирано се Умира, а не като от КОВИД 0.01% над 80 годишни!!
20
0
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
като няма Пилешки Яйца, ще ядеме от Пъдпъдъци! какво толкова?!
19
3
 
2
 
! Отговори
До20 преди 2 години
Явно не си кусвал родно селско производство на яйца,пилета,кокошки и червени домати щом хортуваш такива дивотии!
18
2
 
12
 
! Отговори
Избори 2022 преди 2 години
Той Киро ще фалира цялата държава.И птицевъди и строители и всички
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше фалирате всички, който търпи комунисти на власт, така става
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пилето снасяше златни кюлчета на Байко. Да не се лъжем.
15
1
 
5
 
! Отговори
Промяна Няма преди 2 години
Николай Стефанов е областен координатор на Продължаваме промяната във Варна. Той е и координатор и на Бежанския център във Варна за бежанци от Украйна. Николай Стефанов е и бивш зет на Благомир Коцев, който пък премиерът Кирил Петков направи областен управител на Варна. Николай Стефанов има дете от сестрата на Благомир Коцев. Благомир Коцев пък е син на Рубин Коцев, известен във Варна с това, че бе отвлечен преди години и за него синът му Благомир Коцев плати над 500 000 откуп.Роднини много..
14
14
 
6
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
От повече от 10 години избягвам каквито и да било български продукти. Български домат - само от бабата край пътя. В магазина търся турски, македонски или гръцки. И с месото, и с млякото, и с гъбите и т.н. е така. Някак имам по сериозно доверие на германския произодител на свинско, на полския птицепроизводител, на испанското вино и на гръцкия градинар. Някак, контрола там е на друго ниво. В България съм се нагледал на диващини.