Птицевъди пред фалит заради скъпия ток и фуражи

Цените на яйцата скочиха двойно
10 апр 2022 23:30, Красимир Ангелов
100

По-ниско ДДС за храните и помощ от държавата искат птицевъди. През последните месеци от бранша изнемогват. В същото време в магазините цените на яйцата скочиха двойно две седмици преди Великден.

За птицевъдите най-сериозният проблем в момента са високите цени на тока и на фуража.   

"Цената на яйцето се увеличи, но това е минимално, което не покрива увеличението на храната, най-вече издръжката на животните, след това и заплатите на хората, няма начин вдигнахме ги и пак сме, уж с по-скъпо яйце. Пак сме на ръба на оцеляването", посочи собственикът на птицеферма Васил Димитров.    

В момента цената на яйцето на пазара на едро е между 22 и 24 стотинки, при цена на зърното от над 60 стотинки за килограм.

"При цена на зърното 30-32 стотинки, беше 17-19 стотинки, може да си направите сметка какво е увеличението на едно и какво е на другото. В последно време не смятаме нищо, защото ни боли главата, тръгнем ли да смятаме цена на яйце, фуражи, по-добре да не смятаме", допълни Васил Димитров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От сдружението на птицевъдите очакват подкрепа от държавата към сектора и настояват да се намали ДДС-то на храните, за да се осигури глътка въздух за бизнеса. Според председателя на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов правителството трябва да предприеме крачки към осигуряване на фуражния баланс.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
През соца яйцето беше 10ст. при 200лв заплата. Сега при 1400лв заплата може да е 70ст.
12
2
 
31
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Само ако видите автопарка на "Градус" ще ви падне ченето. И то не говоря само за собствениците, а и за висшия им персонал. В Германия такива коли могат да си позволят 5-то поколение фабриканти. В България за 15-на години станаха милиардери.
11
9
 
5
 
! Отговори
Хорас преди 2 години
Твърде евтино си продават стоката нашите производители. Българина трябва да се научи, че качестовото струва пари. Съгласен съм да плащам по левче за едно яйце, но да има за производителите ни.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам яйцето да стане 5 лева. Искам златни яйца. Вдигайте. Пазарна икономика е. Ще забогатеете още повече. Смешницци. Спекулантите не могат да си спекулират. Европейският съюз им пречи.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали получават субсидии, лъжат за да крадат и от хората.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалирайте, ще внасяме полски яйца. Лоши стопани сте, некадърни. Не сте енергоефективни и харчите скъп ток. Фалирайте, намерете си истинска работа. Българският бизнесмен само прахосва скъпите ресурси на държавата, скъпия ток за лична печалба и скъпи коли и дворци. Или ще ви национализирираме и ще продадем пилците ви на по-кадърни и енергоефективни бизнесмени.
7
2
 
14
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Как я виждате тая работа с намаляването на ДДС от който си поиска? Че то бюджета се крепи на два стълба : ДДС и акцизи. Съвсем друг е въпросът как се разходва бюджета ама то там резки движения не са препоръчителни. Бавно и методично трябва да се оптимизира. С десетилетия.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сал тия не бяха ревали за пари,нали е пазарна икономика бре,каква подкрепа дирите от държавата?
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давам платен съвет на птицевъдите: Сложете си фотоволтаици за евтин и безплатен ток. Появиха се пак далавераджии по телевизията да искат държавата да им строи фотоволтаици и да им плаща скъпо тока. Казаха, че било евтино и изгодно. Стройте на фермите фотоволтаици, не карайте държавата да ви строи.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оплачете се на Киро Факиро! Скоро ще фалират и България.
3
4
 
24
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Пазарна икономика е! Ръководи се от принципите на търсенето и предлагането. Като си производител, слагай цена на яйцето 1 лев та да ти покрива разходите. Като няма кой да го купи, ще се преквалифицираш! Никой не ти е длъжен да ти спасява бизнеса! И аз палщам ДДС, и аз съкращавам персонал, времената са такива, но стига реване държавата да те издържа!
2
1
 
18
 
! Отговори
България Официално преди 2 години
Фалира, вече никой не иска да ни дава Заеми: "След като не успя да пласира държавни облигации за 500 млн. лева на аукцион, проведен от БНБ в понеделник, 4 април, още същия ден Министерство на финансите отправи нова покана за 11 април към инвеститори на вътрешния пазар за дългови инструменти."
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пилето има злато, даваше на Байко кюлчета. Той ще помогне на птицевъдите. Вдигайте цените, колкото можете. Но не можете, защото Европейския съюз ви счупи крилцата и яйцата. Ще внасяме от Полша еврояйца. Българските картели и спекуланти ги оправя само Тоягата на Европейския съюз.