БСП предлага да има таван на цените на основните храни

Левицата успяла да наложи социалната политика като основна
12 апр 2022 10:08, Анисия Иванова
31

Великденската добавка от 70 лв. за пенсионерите ще се изплаща от 15 април. Тази сума не зависи от размера на получаваната пенсия и ще достигне до над 2 милиона пенсионери, съобщават от НОИ.

"Това е много добре решение, което взе Министерският съвет и правителството. Парите ще дойдат от буферите, които са заложени в бюджета. Решението се приема и много добре от хората, през последните 2 години не е получавана такава. Правителствата не са давали великденска добавка, а преди това е давана в размер на 50 лв. и то само на пенсионерите, чиято пенсия е била под прага на бедност", каза членът на социалната комисия в парламента Вяра Емилова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че тази година добавката е за всички пенсионери.

"Върху няколко предложения работи социалното министерство - 4 са на брой, за начините, по които да бъдат актуализирани пенсиите. Очакваме в Комисията по социална политика да ни бъдат представени тези варианти и да започнем тяхното обсъждане. Министерството се старае в момента при преизчисляването на пенсиите те да не бъдат по-ниски от размера, който в момента пенсионерите получават плюс ковид добавката", добави Емилова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И поясни, че начините за преизчисляване на пенсиите са няколко.

"Много се радвам, че в бюджета, който приехме в началото на годината, БСП успя да наложи социалната политика като основна и движеща. Когато погледнем назад в годините - нашето общество се задъхваше, нямаше пари за социални придобивки, нямаше пари за пенсионери, нямаше пари за майките с деца, но от 1 април вече социалните пера започнаха да действат", подчерта тя.

От партията ще се борят социалните помощи да бъдат увеличени, за да компенсират инфлацията.

"За увеличението на минималната работна заплата има вариант, който предстои да бъде обсъждан. Много е тежка процедурата. Но ние даваме нашето съгласие, защото повишаването на минималната работна заплата отново ще компенсира инфлация и високите цени. А БСП предлага да има таван на цените на основните продукти. Става въпрос за месо, хляб, бобови изделия, енергия. Трябва да бъде наложен таван, защото в момента с доходите, които получават българите, е непосилно човек да се издържа, дори в много случаи е непосилно човек да се храни", категорична е Вяра Емилова.

А производителите няма да загубят от това, защото се предвижда да бъде създаден фонд, който да компенсира разликата между цената, която се предлага на пазара, и производствената цена.

Емилова призна, че партията продължава да стои зад идеята си болниците си да не са търговски дружества: "Коалицията е създадена от 4 партньора, които са с различна идеология и различен опит в политиката. Нормално е да имаме дискусии. Не мисля, че коалицията се клати, защото това е надеждата на нашите опоненти."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бира се отпуска само за членове на Профсъюза!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е! А най-хубаво ще е на мутрите олигарси, пишман земеделци за им се конфискува всичко в полза на народа. После един 9. септември, 2.0 и нещата ще си дойдат на място. По същия начин и с вецове, мецове, и марици и Дънди прешъс... На кой не му аресва, свет голем.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеите на БСП обикновено водят до купони.Този фонд за компенсация на цените ще е източник на кражби и корупция.Много по-ефективно е да се намали акциза на горивата и по някакъв начин да се намали цената на промишления ток.Това ще доведе до естественото намаление на цените на хранителните продукти.
25
0
 
0
 
! Отговори
Божанка Петкова преди 2 години
До Яхууу Ихаааписаното от вас е РАСИСТКО спрямо по-бедните българи
24
0
 
4
 
! Отговори
12 преди 2 години
Само предложения и анализи. А, и добри пожелания. Докато вие крадете яко, цените лекинко, но ежедневно се вдигат. И лекинко така инфлацията гравитира около 50 %.
23
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
махайте тавана на пенсиите крадци
22
0
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Таван и на партийната субсидия 1 лев :)))
21
2
 
7
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
А,, КОРНЕЛА ШЕ ПЛАЩА ли за допълнителните разходи По ПРОИЗВОДТВОТО НА ХРАНИТЕ......ЩОТО И ТОВА СТРУВА ПАРИ!!!ЗА ПАРТИЙНО ДУПЕ, КАТО НЕЙНОТО, ВЕЧЕ НЕ ДАВАТ НИЩО...
20
0
 
9
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 години
В момента, в който се направи "таван" на някоя цена, тя не спада повече...
19
0
 
14
 
! Отговори
Въпрос към Куурнелия преди 2 години
Как една млада ***(Куурнелия Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
18
2
 
15
 
! Отговори
Социаглиcт преди 2 години
Абе направо да национализират всичко, цените да се определят от държавата и да почват с петилетните планове.
17
0
 
9
 
! Отговори
Боянов преди 2 години
от вашето,, предлагане,, сме на това дередже. Думи, думи и нииииищооооо!!!!
16
0
 
20
 
! Отговори
Драги дрОгарЕ, преди 2 години
не се излагайте ОТНОВО! С такива приказки може да омайвате само оределия си възрастен електорат. Сега сте на власт. Единственото, което можете да направите е да предложите и гласувате в НС, е промяна на ставките на ДДС за храните и други жизнено важни стоки. Обаче няма да го направите, защото ще намалеят приходите за властта, в която в момента сте вие. ИздърпАхте късата клечка - в кофти момент се намърдахте във властта.
15
9
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
БСП да каже защо не подкрепят да се изпращат оръжия за Украйна при положение че умират етнически българи там с Украинско гражданство !Долни предатели и Кремълски проксита
14
1
 
14
 
! Отговори
Яхууу Ихааа преди 2 години
Връщаме се назад към 5-летките запланувано стопанство и фалшива икономика. Може и купони за храна да върнат няма да има вече пазарна икономика, а купони и списък от неща които хората ще са длъжни да вземат на калпак без право на избор. Всеки по-богат българин ще бъде стъпкван и смачкван в интереса и ползу народу на простуулюдието.
13
3
 
18
 
! Отговори
НАЗАД към Комунизма преди 2 години
ТАКА НЕ СЕ прави ИКОНОМИКА точно поради тая ПРИЧИНА социализма и комунизма се срина тотално с такива изкуствени и насилствени ограничения и разпределения.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време беше,страни като Унгария,Хърватия,Сърбия,Македония отдавна направиха тая стъпка за спиране на дивата спекула с цените на основните хранителни стоки!
11
0
 
15
 
! Отговори
Популизъм.БСП била преди 2 години
социална и предлагала...Само дето това,дето го предлага,няма да стане,но тя знае и затова лесно хвърля думи.И аз предлагам да ми дават по 10 000 лв месечно,но ги вземат Кирчо-Кокорчовците.Нефтът пада,бензинът у нас се вдига.Олио,брашно,други храни Нинова осигурила на поразия...А проблемът с тях не е че липсват,а на каква цена може да си ги купиш.Две огромни злини има у нас-продажни политици,работещи за себе си,и продажни журналисти заблуждаващи по медиите и хората не знаят какво да правят.
10
5
 
5
 
! Отговори
Алоууу преди 2 години
Другаре, не слагайте таван на оръжията. Дайте да помогнем на Украйна! Стига сме се СЛАГАЛИ и ИЗЛАГАЛИ! БЪЛГАРИЯ Е ЕС И НАТО!
9
0
 
6
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Почвайте да печатате отново купони *** и бездарниците- имате опит и само това можете