Как полимерите подобряват ефективността при определена терапия?

Проф. Петър Петров и доц. Наталия Мончева пред Bulgaria ON AIR
18 апр 2022 11:50, Анисия Иванова
4

"Полимерите са вещества съставени от макромолекули. Те имат различен състав, структура, свойства и затова намират приложение в редица материали - пластмасите, гумата, лепилата, боите. Целта на полимерите е да се подобни ефективността при определена терапия", заяви директорът на ИП-БАН проф. Петър Петров в студиото на "България сутрин".

По думите на главния асистент в Института по полимери към БАН доц. Наталия Мончева по този начин би се подобрила ефективността на лекарствата.

"Целта на науката е не да лекува пациентите, а да подпомага решаването на проблеми. Голяма част от веществата, които имат противотуморно действие, попадайки в човешкия организъм, тяхната бионаличност е много ниска. С помощта на тези полимерни наноносители ние се опитваме да подобрим тяхната активност, за да могат те да се инжектират в кръвния поток", посочи проф. Петър Петров.   

Доц. Мончева каза пред Bulgaria ON AIR, че в Института правят нановлакна, които се използват при заболяване на кожата.

"Отделно имат антибактериални свойства", допълни тя.

"Прополисът съдържа над 50 активни вещества в състава си. По-голямата част от тях са водно неразтворими, затова голяма част от продуктите на пазара представляват клеева тинктура. С помощта на полимера ние успяхме да го разтворим във водна среда и премахнахме съдържанието на метанол", изтъкна проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Сополимер преди 2 години
Целта на науката, никога не е била да помага на човечеството, а да го унищожи, било чрез лекарства, било чрез токсични пластмаси. В случая с "лечението" на тумори и онкологични заболявания, след като се източат всички пари на пациента, му се казва, че ще пукне след три до шест месеца и после се прилага пълен курс химио и лъчетерапия. Човекът е стресиран и със сринат имунет и ... накрая наистина умира. Освен това във всички пластмасови опаковки се съдържат токсични вещества.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От полимер до полимер има доста разлика. Утре сигурно ще има тема за полилактати и макроциклични антибиотици.
1
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Химиците и физиците след време ще са най-богатите хора на планетата.