Радев от Копривщица: Високо вдигната глава струва скъпо

Патриотизмът на априлци е еталон днес, каза президентът
30 апр 2022 22:45, Анисия Иванова
173
Радев от Копривщица: Високо вдигната глава струва скъпо
Снимка: БГНЕС

В Копривщица знаят, че високо вдигната глава струва скъпо, но единствено с изправен гръб човек вижда ясно, върви достойно напред и може да напише Кърваво писмо, което да отвори врата към възкръсването на България. Това каза президентът Румен Радев в словото си по случай тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Априлското въстание в Копривщица. 

Окрилен от своя културен и духовен възход градът ви дари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Тяхната дързост заби ръждивия български нож в сърцето на прогнилата османска империя и показа на света, че българите отхвърлят робството и зората на българската свобода изгрява, каза държавният глава. 

След Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, на лудите глави, превърнали се в непреходното вдъхновение на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава диря, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни делят век и половина, няколко войни, възходи и катастрофи, както и несбъднати идеали, но примерът за поколенията остава, посочи още в речта си Румен Радев. 

По думите му съдът на времето е отредил величие и слава на българските апостоли на свободата, чиито имена ще останат във времето. 

Нека никога не забравяме тези силни и неподправени българи, защото патриотизмът им, саможертвен и просветен, е еталон, особено днес. "Вечна памет на героите от април 1876 г. Да живее България!", завърши словото си държавният глава.

По повод годишнината на площад „20 април“ в града се състоя тържествена проверка-заря, а държавният глава прие почетния строй. На отбелязването присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители, представители на местната власт и граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
7
 
! Отговори
зер преди 2 години
Лакей
79
5
 
19
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
И тогава е имало предатели като сегашните русофили начело с Гадеф които са разкрили въстанието на империята дни преди датата, това е наложило въстанието да бъде обявено предварително и е донесло до повече жертви. Долни предатели!!!
78
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Радев юмрука колко струва, юмрука..?
77
4
 
16
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Чорапът иска да каже: Наведена глава сабя не я сече! Това е девизът на робите! Той лично никога не е бил с изправена глава, само веднъж , усещайки накъде дyха вятъра вдигна юмрук, като типичен партизанин, който посреща СА.
76
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90 а не е ли? Всички й изсипват оръжията за да се бие срещу Русия, точно както са правили в Руско - Турските войни. И всичко е било търговия и далавера. Иначе са големи християни, възпитават кръстоносци, които мразят всичко и всеки, но като опре до свобода на някоя християнска държавица и стигаме до търговията. Я си прочети историята. Правили са се че нищо не виждат, въоръжавайки османците за да си запазят територията непокътната. Я *** в музея и виж оръжието на възстанниците и на османлиите.
75
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празнодумство!Юмрука е кух човек!
74
5
 
0
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Как ще ни клатят с курса на рублата, след като той изобщо не е наш проблем. Ако искат, да си обменят дървените рубли по 50 за долар. В крайна сметка Газпром ще получи по-малко рубли, а цената за нас ще си остане същата в евро. Май в ЕС никой не разбира от финанси и всички са се вторачили в пъпа си, за да видят как още могат да угодят на САЩ за сметка на европейските народи. Не може да си завършил финанси в Харвард и да си толкова *** и толкова сервилен.
73
6
 
7
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Всяка империя пада трудно и с много кръв. Това през което са минали дедите ни преди повече от век, сега през същото минават украинците. Добре че позорният предател Гадев не е живял тогава.
72
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
87 тук 2те области както ги наричаш, са с права, каквито Донецк и Луганск никога те са имали. Хората никой не ги бие, когато говорят на турски. Има и новини на турски език. Цяла партия, управляваща регионите им си имат. Живеем добре в съжителство и никой не мрази никого. Не знам някоя жена говореща на турски да яде бой за това в магазина. Та не се прави на умен. Ако Украйна беше направила това като нас, нямаше да има Донецк и Луганск. Но не, тя реши да се прави на нацист!
71
4
 
4
 
! Отговори
Задунайско говедо преди 2 години
Радев: Априлското възтание беше грешка. Който го организира, трябваше да обясени на хората каква е цената. Ние е по-добре да бъдем част от империя - турска, руска, няма значение
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
85 Вчера чу ли премъдрата ни министърка на правосъдието? Тя не разбрала защо ВСС нямало да участва в разследване на Русия? Въх. Хората й го казаха. Какво е това разследване? Кой го упълномощи, с какви правомощия е тоя разследващ орган и кой ги даде, на базата на кой договор или конвенция? Да се отговори и тогава ще се види. Но не, утре някой може да си направи съд за съдене на кой ли не и министърката хич няма за разбере защо без законни правомощия се извършват правни действия. Неграмотни са.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
86 ако тук 2области решат да стават не български ти ,какво би направил.Мога да ти кажа кои.
68
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
68 да не сте посмяли пак да сравнявате Априлското въстание с Украйна! Украйна в момента е в ролята на Османската империя. Не зачита малцинствата и желанията на 2 области да се отделят. Получава оръжия от запада за да ги тормози и убива. Същия запад мълчи за това и се прави, че не вижда нищо. А когато започва война с Русия се изсипаха от даване на оръжия. Едно към едно с руско-турската освободителна война. Прекрасния запад жертва цели народи в името на това някой да й води войните с Русия.
67
2
 
5
 
! Отговори
Истината преди 2 години
До Анонимен.... харвардците са опасни за държавата................................. Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби вие от ярост, че Кирчо не клекнал и не целува ръката на психопата Путин. За тях това е светотатство и прегрешение, което никога няма да му простят. До днес Плевнелиев беше най-мразеният от руските роби политик, но Кирчо ще го измести особено ако даде оръжие на Украйна.
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А високо вдигнато женско юмруче ,струва още по-скъпо!
65
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
79 харвардците са опасни за държавата. Тия не мислят с главите си. Правят онова за което са им платили, а това че е безумно вредно за държавата, няма значение. В последните 30 год по-лоши управници не сме имали. Ве знам обаче, следващите които ще се пръкнат що за чудо ще са. Но нови избори няма да има, защото Корни, ИТН и ДБ остават извън парламента, за това ще драпат за коалиции. А народа само ги гледа и знае вече на кой колко.
64
0
 
8
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Точно ти да говориш за достойнство.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
73 за ръждиви вож е прав. Защото османлиите са получавали оръжия от запада. Същия тоя миличък запад е считал, че е по-добре османската империя да се запази цяла, за да не изгубят търговийката си. Не им е пукало за нас. Давали са оръжия последен модел на османците. Ние сме стреляли с кремаклийки, а ония с пушки Унчестър. Ние сме правили черешово топче, ония са имали картечни оръжия. Смятай благодарение на милия запад на какво са направили възстанниците. Та баш ръждив нож си е било.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
77, президентът Радев обедини народа срещу мутрите, което не може да се отрече, но способства за идването на власт на харвардците. Сакралният въпрос, на който тези дни предстои да си отговорят българските граждани е: Къде и в какво е разликата между мутрите и харвардците.
61
1
 
6
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Да те принудят кукловодите да се ожениш за любовницата си, няма значение колко лицеви правиш