Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ

Заради анекс в договорът с Азербайджан цената е по-висока
1 май 2022 21:25, Нели Христова
207
Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

България може да се раздели с руския газ завинаги. Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром". Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър" по Бтв.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла газа, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България.

Това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. Трябва ли заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни, попита Николов.

"Не бих казал, че "Мет енерджи" има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", каза още Николов.

Той обясни, че "Булгаргаз" не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага. Цената сега нямаше да е по-евтина, ако бяхме резервирали по-рано. "Пазарът в Европа е отворен. Фирма "Мет енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Тя ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз".

Цената на газа до юли зависи от анекс към договора с Азербайджан, без него цената от 1 май щеше да е по-ниска. Заради този анекс имаме 370 млн. евро пропуснати ползи, обясни Николов, визирайки отказът на предишния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов за количества от Азербайджан за България до юни.

"Николай Павлов е отговорен за подписване на анекса. Кой му е давал насоки не знам. Доколкото знам, последният анекс сам си го е решил", каза Николов. И отрече подписването да се е случило по времето, когато той беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство. Анексът е подписан през септември, а служебният премиер Стефан Янев освобождава Николов на 13 август.

 "Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", каза Николов, така че не е ясно дали по тръбата може да потече газ от 1 юли.

Той коментира и доклада на БЕХ, според който строителството на интерконектора е било "на юруш" и в нарушения на процедурите. Николов заяви, че проверката е била поръчана от сегашния кабинет, защото фирмите изпълнители са били избрани от ГЕРБ.

По повод смяната на шефа на НЕК и назначаването на Мартин Георгиев в петък, Николов увери, че процедурата е била съобразена със закона, а Георгиев имал експертиза на високо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 20 % да е по-скъп газа отдругаде е по-добре, отколкото да плащаме на фашистка Русия.
125
2
 
25
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази Гавра с Народа е като с Тока - да се откажеш от услугите на ЧЕЗ и да отидеш при Лихвар който да ти доставя ток от ЧЕЗ .
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми е жал.
123
7
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
"само с 10%" !? Изпуснахте питомното, сега ще гоните дивото..
122
24
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Путин съсипа една суверенна държава, гaд мръcен. Народа кво е виновен, че зеления и компания са продали Украйна на САЩ, така както направиха нашите. А и да са, те си решават, не са Русия, къде се меси тоя и кой го заплашва ? И цивилни и дечица има загинали, гaд мръcен. Гадно ми е за украинците, как не се предават и се борят за земите си докрая : (
121
1
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Тоя във всяко изречение има поне по една лъжа.
120
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези цифри за нищо ги нямат, всеки ден излизат някакви нови проценти и теории.. ясно е че економиката ни е в свободно падене!
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно, 10% този месец, следващия пак 10% и така всеки месец. Българина ще тръгне на море и като дойде зимата ще вика олеле ама всичко много скъпо, а заплатата същата нали не са депутати да им се вдига често. Заспал народ.
118
2
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Глад и бомби ни чакат.....
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгар откъде вземате газ независим сигурно от МАРС Оставка невнятните ОСТАВКА РАЗСЛЕДВАНЕ СЪД ЗАТВОР КРАДЦИ ЯВНИ ОГРАБВАТЕ БЪЛГАРИТЕ
116
2
 
15
 
! Отговори
Геро Герасиев преди 2 години
Салама и бирата поскъпнаха. Народа обича тояга и морков, но напоследък остана само тоягата. Ше търси нов месия, ама кой ше е тоя гений не знам. Янев ли , Копейкин ли. Трябва ни някой мaзник да ходи да цалува ръка на Путин, ако той устиска дотогава.
115
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължава Поскъпването
114
5
 
16
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Продьлжаваме поскьпванетоДокато останете без нищо
113
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 10 процента да ги поемат харвардските мошеници.
112
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СатирКое е поскъпнало в БГ, дето всяка година поскъпва досега русофилче :)) Ще кажеш при Боко не поскъпваха цените а ? :)) Тез руските опорки вече не вървят, свършиха се лъжите :))
111
1
 
21
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Бойко го няма от година и кусур!???? Цените набъбнаха последната година!!!! Някой реши че газа се продава на женския пазар. Гугленка обясни как ще ни го достави!?!?! Новоизлюпения министър ни успокои - само 10%, но не каза завсички тях или само за него???? Честито на Балъците.
110
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болезнено си го вкара жужето, щото е известно, че БГ вкара ли си хейта, нищо не вирее след това :))) Отказаха се рашките от най-големия им кръвоснабдител, огромна услуга ни направи полуръстовия, така ще видят колебаещите се в БГ колко са ни "братушки" рашките :)))
109
1
 
14
 
! Отговори
Баба преди 2 години
В .БГ има много интересно писание- от устата на Лена излиза суперсловосъчетание ВЪГЛЕРОДНА НЕУТРАЛНОСТ. Върла простотия цари- очевидното незнание е причина. Въглеродът, номер 6 в Периодичната таблица създадена от руснака Менделеев - съществува освен като въглища, още като графит и диамант. На това му се вика алотропия.А нефтът е смес от високомолекулни въглеводороди,които минават пред процеси, за да станат бензин,мазут и др. Слезте от колите щом сте във въглеродна неутралност!
108
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не е нужно да си платен за да мразиш мошениците дето налазиха България.
107
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ми стана ясно, че се подготвя всичко да стане частно. Ще закрият държавната енергетика и всичко ще управляват те. На НЕК сложили за шеф търговец на ток. В структура с над 2200 човека не намерили един който познава процеса и да го сложат,а за там си трябва инженер. В момента гласят тотален капитализъм.