Съюз на хлебарите: Хлябът е с нова, по-висока цена от днес

Очакват решение за пълно отпадане на ДДС за хляба
3 май 2022 12:07, Елка Василева
72
Съюз на хлебарите: Хлябът е с нова, по-висока цена от днес
Снимка: архив, БГНЕС

От днес хлябът е с нова цена, по-висока цена. Това обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред „Фокус“.

Още по темата
"Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се очаква да бъде с около 35% увеличение. Независимо от отлагането, което поискаха по отношение на тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се покачи. А цената на газа влияе и на цената на електроенергията, влияе и на цената на петрола. А цената на газа започва да влияе още от нивата. Към момента вече имаме покачване на цените на нашата основна суровина – брашното, имаме покачване на цената на маята и на останалите компоненти, които влизат в рецептурата на българския хляб. Така че за съжаление истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние говорим винаги за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските потребители не познават, защото цената на хляба в България се определя от търговците, а те работят с надценки между 20 и 40%", посочи Марияна Кукушева.

Очакваме държавнически жест за пълно отпадане на ДДС за хляба, посочи Кукушева.

По думите й, ако това се случи, означава автоматично намаляване на цената с 20%, а увеличението няма да се усети от крайният потребител.

"При обявените вече оптимизации, това значи не високо увеличение на актуалните цени в момента. В противен случай всеки може да смята, аз обявих надценките, контролните органи също ги знаят, те са между 20% и 40% върху доставната цена на хляба. От днес за никого не е тайна, много български хлебопроизводители актуализираха своите цени", каза още Марияна Кукушева.

Според нея сериозен проблем е, че все още никой не коментира компенсации за цената на тока през месец май.

„Анализите на правителството сочеха, че цената на електроенергията ще падне, затова не бяха обсъждани компенсации за месец май. Темата обаче е повече от актуална, защото цената на тока не само не пада, а тенденциите са да продължи да расте", подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за какво още се ослушваме. Това ли искаме- глад, бедност и война в България? Щото това ни сервират в момента управляващите.
39
7
 
36
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Стига с тоя хляб, яжте безглутеновите торти на Линда.
38
3
 
20
 
! Отговори
Как беше едно време преди 2 години
Прабаба 2-3 пъти в седмицата ставаше сутрин в 5:30 и почваше да прави хляб с домашно брашно от нашето село. Пещта я подклаждаше с дърва още от предната вечер за да се нагреят хубаво тухлите като сутринта добавяше още дърва да поддържат огъня докато втасва прясно замесеното тесто в дървено корито и покрито с ръчно тъкана кърпа. На обяд ядяхме прясно изпечен топъл хляб. Уникален вкус! Такова нещо вече няма никъде.
37
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ми то и за бирата требва зърно, интересно що там цената е стабилна, сигурно си нямат картел като хлебарите
36
3
 
22
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Продьлжаваме промяната
35
4
 
23
 
! Отговори
Спасете България преди 2 години
Изгонете Киро Предателя!
34
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
типично по български и да намалят ддс цената на хляба ще продължи да расте за справка помислете паднаха ли цените при кръчмарите?
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пшеницата е още от старата реколка когато нафтата беше 1.80лв, торове и прпепарати също на много по ниска цена.Освен това около 80-90% от хлебарите ползват пак, а не газ за печене на хляба. Г-жа Нинова да каже има ли или не спекула? Освен това захарта стана 3 лв от 1.10 миналата година, олиото вече над 6 лв. Още ли промяната така ще продължава?
32
2
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Линда вдигнала тортите от 100 на 150 лева :)))
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, оня ден се прибирам през Румъния, пилешкото там е 2-2,5 евро у нас 8 лв. и това на промоция, в Румъния печените пилета са по 3-3,5 евро, ама Иван пилето го помним
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро разсипа държавата! Предател! Затвор! Линч!
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора с това изкуствено надуване на цени крадливите комунисти- социалисти ни ограбват.
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те още не вдигнали цената на газта, ама те вдигат вече цената на хляба и то при положение че по-голямата част от хлебопекарните работят на ток, какво повече да коментирам, това си е чист картел, даже вече не се и крият
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук в Гърция агнешкото е 6.50 евро, а в България от 20 до 28 лева.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и пилето от градус вдигна цените на пилетата, не няма картел, спат от КЗК
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
управляват сеераСТИ при социализма хлябът беше 32 ст. и животът беше хубав
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Питам: ТЕ ОЩЕ НИ ПРАЩАТ ДА ГЛЕДАМЕ НЯКАКВИ ЧЕКМЕДЖЕТА ОБАЧЕ УДОБНО ЗАБРАВЯТ ЗА НОВИТЕ ТРИ ИМОТА НА ДАМАДЖАНКОВ САМО ЗА 8 МЕСЕЦА И СТАНАХА ИМОТИ ЗА МИЛИОНИ И ВЕЧЕ СА 22 А НИЕ В КАЛТА
23
6
 
13
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Нека и младите да видят , как е да те управляват комунисти и децата им . Безумни цени на всичко и реанимация на милиционерската държава. Те това е промяната към живот като в Северна Корея.
22
1
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
1 филия хляб между 2 резена салам народен :)))
21
5
 
16
 
! Отговори
СЪСИПАНАТА Б-Я преди 2 години
ЦАРЕВИЧНИЯТ ХЛЯБ ЗАНАЯТЧИЙСКИ 400ГР- ПРЕДИ БЕШЕ 1.35ЛВ- СЕГА СЛЕД ПРОМЯНАТА ВЕЧЕ Е 2.10ЛВ- КОЛКО ПРОЦЕНТА Е ТОВА И ДНЕС КАТО МУ ЛЕПНАТ НОВА ЦЕНА ТВЪРДО МИНАВАМЕ ХЛЯБА В ГЕРМАНИЯ- ОТВОРИ KAUFLAND.de И ВИЖ ЧЕ НАШИТЕ ЦЕНИ ВЕЧЕ МИНАВАТ ТЕХНИТЕ- НО ТЯХНАТА МИН ЗАПЛАТА ТАЯ ГОДИНА ЩЕ МИНЕ 4000ЛВ А НАШАТА 710ЛВ- ЮМРУК ТИ РАЗБИ РОДИНАТА МИ.