Поскъпване: Ще ударят ли горивата 4 лв. за литър?

България ще иска 2 г. отсрочка за спиране на руския петрол
403
Поскъпване: Ще ударят ли горивата 4 лв. за литър?
Снимка: Pixabay/Skitterphoto

България ще иска две години отсрочка преди да спре вноса на руски петрол, както и други засегнати страни членки на Европейския съюз. Това заяви за Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски.

Засега Европейската комисия не приема искането на България за изключване на страната от общите срокове за налагане на ембаргото. От Брюксел обаче са готови да дадат повече време на Унгария, Словакия и Чехия, с мотива, че нямат излаз на море и не могат да осигурят алтернативни доставки на руски петрол.

Българското правителство ще продължи да настоява за отсрочка на ембаргото върху руския петрол, а ако то стане факт, страната ни ще наложи вето.

"Отстояваме позицията си за дерогация такава, каквото ще получат другите държави. За срока още се водят разговори, но има сигнали за 2 години за Чехия. В противен случай санкциите най-вероятно ще бъдат възпрепятствани от наша страна", заяви председател на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски.

"Според мен е доста разумно да се поиска отсрочка от наша страна. Затова да намалим количествата, които преработваме от руски петрол в порядъка на 80%, което означава от 60 на 12, но да не спираме изцяло. Това би имало сериозни последствия и върху икономиката на бургаския регион, и върху крайните цени на горивата в България", коментира депутатът от "Демократична България" Владислав Панев.

Според икономиста Руслан Стефанов обаче правителството ни не е предоставило достатъчно данни как би се отразила тази санкция върху българската страна. Все пак очаква Европейската комисия да даде такава отсрочка и на България.

България има алтернативни източници за доставки на суров петрол от Близкия изток. Но те трябва да са съгласувани с рафинерията на "Нефтохим" в Бургас, която и сега преработва не само руски петрол, но в по-малък процент.

"Те имат възможност да преработват алтернативен нефт. Твърденията на компанията, че това трябва да е задължително под 50%, трябва да имат независима технологична експертиза от българското правителство. Най-притеснителното е невъзможността от българското правителство, въпреки че има златна акция в "Лукойл Нефтохим", да контролира какво се случва в рафинерията и това ще е основен проблем", добави Стефанов.

"Доколкото знаем в момента 50-60% от петрола, който се преработва от бургаската рафинерия, е руски. Чувам от технолози, че този процент може да падне до 10, но не може изцяло да бъде неруски. Доколко това е така или не, нека експертите да кажат и да преценят. Ако "Нефтохим" все пак може да работи изцяло с неруски петрол, то не виждам тогава какъв е толкова проблемът да се включим в ембаргото", каза Владислав Панев.

Всички са категорични, че в кратки срокове може да се очаква ново покачване на цените на горивата, но те няма да надвишат 4 лева за литър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още по темата: горивобензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
18
 
! Отговори
Към Кирето преди 2 години
От 10-ти май ще плащаме 35% по-скъпа газ. Има ембарго на газта в Евросъюза. Защо Германия, Испания, Франция, Австрия, Чехия, Белгия, Словакия, Италия и още.................................................... продължават да получават, а България не. Киро излез и обясни, защо заради газта бензина 95 ще стане 3,50лв, дизела 4,00 лв, хляба над 2 лв, кисело мляко 2лв. след вдигане цената на газта само в БГ при положение, че на световните борси цената пада. Само за нас ли ще има такова увеличени и липса на газ. Не се чуди къде да избягаш. Другия месец ще стопират петрола. в средновеков
247
0
 
7
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 2 години
До Анонимен 317 Ти виж Рашков с неговите имоти. Цветанов е бедняк пред него.
246
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напомня на бок лу ците от ДАЙ БГ че Нефтохим Няма! Има Лукойл. Нефтохим беше подарен от Костов на руснаците преди 23 години. Щото Костов е демократ и евроатлантик. Ся ше дуате супата.. Така каза един футболист от близкото минало...
245
4
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 години
До Анонимен 307 Страданието за българите е чест. Така сме свикнали още от 9-ти септември.Кво да праиш ? Съдба историческа.
244
3
 
9
 
! Отговори
2030 г. преди 2 години
-Тате,тате,какво е НЕФТ?-Ох,сине,не знам.Мисля,че е Неиндефицирана Енергийна Фея на Топлото.От ЕС казаха,че не съществува и е само мит за нас така,че спри да питаш!Марш в стаята си да се молиш на иконата на Зеленски днес от някъде да намеря парче хляб,защото ми писна да ям все тортите на жената на Кирчо!
243
0
 
3
 
! Отговори
5 лефа за наФта преди 2 години
Страны мирового нефтяного картеля ОПЕК, в первую очередь Саудовская Аравия, отказались от увеличения добычи нефти по запросу Запада, сообщает газета The Telegraph.
242
5
 
8
 
! Отговори
2030 г. преди 2 години
-Тате,тате какво е бензин?-Това е една миризлива течност,за която от ЕС казаха,че не ни трябва по нареждане на Зеленски.Марш в стаята си веднага да се молиш пред иконата на Зеленски за хляб!
241
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ке вкара кирчо в затовра, като отмъщение - ше видите!
240
2
 
1
 
! Отговори
ДО 317 преди 2 години
Бойко ше опрай рабутата ша видиш
239
2
 
7
 
! Отговори
Пророчество преди 2 години
Слава Севрюкова е казала:"Предупреждавайте младите хора, които са зад граница, някъде от 2022 докъм 2025 година всеки да се е прибрал в България. Да си идват тука, защото започват едни световни катаклизми ."Сега разбирам...после няма как после да дойдат,защото няма да имат бензин.Дори да искат да пътуват няма как освен пеша.
238
2
 
15
 
! Отговори
Офффф преди 2 години
Скъпи горива = скъпа продукция= без конкурентност = фалит на много производители =фалит на много доставчици,превозвачи... = ниски заплати = голям глад и мизерия
237
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сиромасите от ГЕРБ реват,а Цветан Цветанов се вози на частния си асансьор!Дали той има проблем с цената на горивата,а???!!!Или Борисов?!Хахахахаа наивници.Още гласувайте за тия !
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1 юни 6 лева литъра!И както викаше една със старите килими:''Ходи пеш бе!''
235
2
 
1
 
! Отговори
до Йосиф преди 2 години
Недей да се мъчиш да обясняваш на гумени глави и тикви как са нещата.Няма да те разберат.
234
0
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Няма протести, значи всичко е наред :))) На които не им изнася винаги можете да си тръгнете, това е... По всяко време сте поканени, ако ви е досадно, да излезете - вратата е там
233
22
 
3
 
! Отговори
Йосиф в Германия преди 2 години
Да всички потребители вчера заредих А95 на 2.11 ? в Германия - Берлин... Тук също цените растъът на горе старата цена беше 1.52 ? - 1.60 ? за литър точно за това Германия изпраща всеки ден по пет бойни самолета с воена техника на Украйна за да свали Владимир Путин от Власт и възстанови старите цени. Не е виновно новото правителство на България.
232
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 не но 6 ще станат
231
4
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Ще стане и 5 лева, както е тръгнало. Само по празниците цената скочи с 10 ст. А едно време при Бойко за такова поскъпване започваха протести и блокиране на магистралите.
230
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да е 4 лв. само 3,99 за литър
229
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сами си избраха тези престъпници! Не знам защо сега негодуват? По една заплата за уКРАЙНА беше призива! Подготвя се нов американски проект за балъците от България и тъй до пълното обезлюдаване! Цената на горивото е вече 2,16 евро, но българина обича да страда за уКРАЙНА, изобщо да страда! Откакто е в ЕС - клуба на бандюгите и е на последно място но на българина не остава друго освен да СТРАДА за себе си и за другите! ЧЕСТИТО!