Еленко Божков: Не може да има 4 пъти по-евтина цена на газа от пазарната

Странно е, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ, смята той
Обновена: 23 май 2022 22:45 | 23 май 2022 21:00, Красимир Ангелов
51

"Ние в момента използваме газ, който се плаща от Гърция и който ще бъде заменен от това количество природен газ, което ще пристигне от Тексас, с тези два кораба. Продължаваме да използваме руски газ, само че по-скъп", заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е повече от странно, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ.

"Ние не знаем също има ли достатъчно количества и каква е цената. Абсурдно е, това, което твърди началникът на кабинета. Не може да има 4 пъти по-евтина цена от пазарната, защото газът не може да се добие на такава цена", изтъкна енергийният експерт.  

Той коментира, че процедурата по пускането на Комотини - Стара Загора е в добър прогрес и е съвсем очаквано да видим природен газ в края на август, който идва от Азербаджайн по тази връзка.

"Разговорът, който е воден за получаването на двата танкера природен газ, е бил политически, а не търговски. Поети са някакви ангажименти, за които няма подписан договор или той не е подписан от шефа на "Булгаргаз". Възможно е да има конфликт на интереси или договорки под масата. За 7 месеца ни трябват 28 танкера, ако ги получим", посочи Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Б. М. преди 1 година
Значи Еленко, да е по - скъп може, но да е по - евтин не може?!?!?! Да ти имам и логиката! По думите на Илиян Василев(бивш посланик в Москва), Газпром връща като рушвети 5 - 7 % от парите за газ. Това са 150 - 200 молиона всяка година. Еленко явно е от получатели те!! :) МАКЕДОНИЯ НЕЗАБАВНО В ЕС!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
Биг дик преди 1 година
Квичене рашистко леле не можем без газта на окупатора . Не разбрахте ли че *** работи за ЦРУ и унищожава бензколонка тоя път форевър.
35
3
 
5
 
! Отговори
Другарят Божков преди 1 година
и Р.Овч. вият на умряло, умре им далаверата. А помните ли едно Гоце, което преди години се биеше в гърдите за някакъв "голям шлем" в енергетиката? Беше ходил да рапортува на мацква. На енергийното заробване и политическото късогледство да му викаш "голям шлем"?!? За съжаление "държавната ни глава" пак е от същото котило. Ликуй, народе, заслужаваш си го!
34
3
 
9
 
! Отговори
Далаверата преди 1 година
Всички гръцки търговци на газ са преминали на рублевия механизъм за плащане, предадоха информационните агенции днес. А ние купуваме от Гърците. Как само ни го vkaraha нашите продажни управници. И то без вазелин! Все пак има място за гордост, качихме се на първо място в света по цена на газа.
33
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахааа, тоя вече е пощръклял от глад. Явно са му спряли копейките :)))))))))))))))))
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време ни продадоха на руснаците сега на американците
31
5
 
9
 
! Отговори
Ха-ха... преди 1 година
Според демокрадците-русофоби, може. КапитализЪмът въвежда нови правила, явно.
30
4
 
11
 
! Отговори
ЕЛЕНКО ЛОПАТАРОВ преди 1 година
ЕЛЕНКО, НАЛИ СИ ОТ БСП? В МОМЕНТА СТЕ УПРАВЛЯВАЩИ, АКО НЕ ЗНАЕШ?
29
7
 
6
 
! Отговори
Я ТРАЙ! преди 1 година
А БЕ ПРОТЕСТЪР, НАЛИ ТИ СПИРАШЕ ТОКА В МЕТРОТО? НАЛИ ВИЕ ДОКАРАХТЕ ПРОМЯНАТА?
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и агитка ни смятат за много прости, а те - за следващите недосегаеми, затова си позволяват такива приказки. В друга държава да са ги свалили вече.
27
0
 
9
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 26, 21.....LNG се охлажда до около минус 160 градуса, без налягане. В кораба се поддтржа около 1 атмосфера, технологично, за да не почва изпаряване. 1 кубик LNG е 600 кубика газ. 200 пъти се умножава за автомобилите, но там е компресиран на 200 атмосфери, затова. Физическа точка за внос на газ, освен от Русия - Къйъкьой - България няма! В Турция излизат две тръби - едната дава на Турция всичко, което минаваше през БГ преди, адругата директно идва в БГ. НЯМА друга точка!!!!
26
1
 
18
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Омир го е написал още в първа глава на Илиада.Не вярваите на данаиците (гърците),дори да идват с дарове
25
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Цената на газа от щатите се определя на пазарен принцип. Представете си , че има доста гламави главоци в Европа като нашите и поръчват големи количества. Цената автоматично се вдига , та може и двойно и тогава започваме да си хапем задните части , че сме претаковани. "Ум царува ,ум робува, ум патки пасе" Лошо е , че сме във втората и третата част от пословицата. Но не се отнася за хората, които са се разминали с Харвард.
24
1
 
18
 
! Отговори
Пуснах Газ преди 1 година
До До 21 ...... 1000 пъти свит, викаш , прУфесоре ...... иска ти се ама е САМО 250 пъти. Изключително скъп и бавен процес по втечняване, херметизирани контейнери за транспорт и специализирани кораби за транспорт...... НапраУ, супер еФтино ще ни излиза . ПрУфесоре. А и както казаха близо 100 кораба ще са ни нужни да си покриваме нуждите ..... Май по-добре с магаренцата да ни карат газ от Азърбейджан.
23
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Едно дете от детската градина повярва на Л. Бориславова , ама другите не.
22
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ШЕЛ заяви че няма заместител за руския газ ама ние сме по- компетентни от тях особенно чапай и петка от новото управление
21
6
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
*** си всъщност ти! Газ в течно състояние е около 1000 пъти свит! Смятай си сам нататък 150к LNG колко газ е всъщност,но си мисля е сложно за теб
20
5
 
41
 
! Отговори
смях преди 1 година
Тези два кораба са само зарибявката. Плащането ще започне после, когато ще сме я втасали здраво. И при наркотиците е така - първата доза е безплатна, а голямото плащане започва после. Ако нещата бяха чисти всичко щеше да се знае в подробности. Киро и компания не показаха никакъв капацитет и затова Оставка!
19
14
 
11
 
! Отговори
Тцтц преди 1 година
Еленко Еленко , *** дърта!Ходи да си играеш с шалтера.
18
2
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Лъжеш Божков! Има такъв газ - руски по договор ! 230 долара за 1000 куб.метра !