Петков: С азбуката оставяме най-ярката следа в световната история

Премиерът посрещна празника с учениците от 7 СУ в София
Обновена: 24 май 2022 08:29 | 24 май 2022 08:29, Елка Василева
122
Петков: С азбуката оставяме най-ярката следа в световната история
Снимка: архив, БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Още по темата
Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар – писмеността. Онова „А“ и „Б“, което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!

Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ „Св. Седмочисленици“, съобщи правителствената пресслужба. „Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!“ С тези пожелания премиерът се обърна към възпитаниците на едно от най-старите български училища, в което основното си образование е получил и самият той.

Кирил Петков се отзова на поканата на гимназията да е гост на тържеството по повод 24 май. Учениците го върнаха години назад, разпитаха го за спомените му, за любимите му предмети, за получените двойки. Премиерът отговори и на въпроси за управлението на държавата, за избора на образование и на професионален път.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Кирил и Методий поне ни остана азбуката.Какво ли ще ни остане след Кирил и Кокорий?
63
4
 
0
 
! Отговори
до П.К преди 1 година
Ти в пещера ли живееш още та не си разбрал, че всеки е свободен да мисли свободно ? Путин ли ти казва, че имаш право да забраняваш на другите да говорят каквото пожелаят ? Що за ко'м'ундури с пещерни "реакции" се развъждат все още в България ?
62
1
 
8
 
! Отговори
бл преди 1 година
До Анонимен "Аз си спомням първите ДжиЕсЕми когато пишехме СМСи на латиница. Идеално се разбирахме и без творението на солунските братя. И защо са солунски въобще не може ли да са български?" Аз пък си спомням когато идеално се разбирахме и без творението GSMи. И, о чудо, някои от нас все още го могат.
61
1
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Този, който и сам не знае какъв е по националност, няма право да говори и да се произнася за ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ.
60
0
 
4
 
! Отговори
bl преди 1 година
До Анонимен "Стоян Михайловски, защо като е бил "българин" се е писал Михайловски, а не Михайлов.Коментиращите обяснете този факт, моля." Защото, необразовани, драги мой, до съвсем скоро в исторически план имена с окончания "ов", "ски" и "ич" са били чисто български.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажи пак какво и защо ти викаше папата вчера?
58
6
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Ето вече един бушмен на ГЕРБ вече отрече истината в 55 коментар и веднага заби минус ! Много сте ппрости бе, колкото и да отричате истините, те не могат да се променят, както не може да се промени и ппростотията ви, затова сте симпатизанти на Тиквата, защото сте непроменимо ппрости като него ! Сега слагайте палчета каквито искате, от тях нищо не зависи, нито пък ще поумнеете !
57
0
 
6
 
! Отговори
Кире, преди 1 година
Качвай се на "редовната" самолетна линия до Скопие, занеси им я докато не проговорят книжовен български да не си помислят за ЕС.
56
1
 
8
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Ооо българския Зеленски получил прозрение , след като дал урок на Русия с което ни остави без газ , без нефт и т.н.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега остава да я научиш, да не се излагаш като снощи-" кат са убединим...."
54
1
 
4
 
! Отговори
Даскала преди 1 година
Тоя американски гуру , който иска да заменим православието , което ни обвързвало с Русия, с католическата вяра, сега се сетил , че и ний сме дали нещо на света!Не му давайте думата да скверни светлия ни празник!
53
0
 
4
 
! Отговори
§()§ преди 1 година
А В СВЕТОВНАТА САТИРА - ТВОИТЕ ДЕЯНИЯ И СЛОВА!
52
5
 
2
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Днес е празник,но бушмените на Тиквата го превръщат в пропаганда,затова ще им припомня едно интервю от 9 август 1998 г.на В.Велева във в-к"Труд"с Б.М.Борисов на въпрос:-"защо напуснахте МВР ?",Тиквата отговаря:-"защото МВР се деполитизира,а аз искам да остана лоялен член на БКП/БСП"-край на цитата !Това интервю беше проведено малко след *** на Тато на когото Тиквата беше пъдар, след това същата Тиква стана пъдар на Царя и "лоялен"член на НДСВ,днес този кадлив комунист-Тиква отрича комунист
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Канадците имат ли си азбука, или само бели мечки!?
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маййни, взимайте си недоразумението и го научете, да говори български език.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива дето лъжат като кирчо знаете ли какво ги е правил Хан Крум ?
48
0
 
7
 
! Отговори
Все още учените преди 1 година
Кирило- Методиевисти спорят за глаголицата и кирилицата. Истината е, че солунските братя създават глаголицата, като славянска азбука, за да може славянските народи да слушат Божието слово на достъпен език. Това е била целта им, а тъй като е сложна като шрифт, Климент Охридски я опростява, и се превръща в кирилица, пак да я ползват славяните.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчоу ти си за затвора, там да четеш Азбука Славянобългарска и Рибения буквар.
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си спомням първите ДжиЕсЕми когато пишехме СМСи на латиница. Идеално се разбирахме и без творението на солунските братя. И защо са солунски въобще не може ли да са български?
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предател!