Проф. Александрова: Маймунската шарка е опасна за бременни

Няма връзка между Ковид-19 и мистериозния хепатит, обясни тя
27 май 2022 12:31, Анисия Иванова
46

Все по-големи са притесненията, свързани с маймунската шарка, която вече е разпространена в 20 страни, както и мистериозния хепатит, който атакува предимно деца. У нас няма засечен случай на нито едно от заболяванията.

"Учени поставят остро въпроса кои са факторите зад разпространението на маймунската шарка, възможно ли е тя да се разпространява по-отдавна при нас безшумно. Но картината на маймунската шарка е специфична, затова е трудно да остане незабелязана", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че в никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, но е нормално учените да са с повишено внимание.

"При този вирус нещата стоят по различен начин. Вирусът на маймунската шарка е ДНК, мутира по-бавно. От СЗО уточниха, че няма данни да е мутирал. Това е заболяване, което започва след 5 до 13 дни инкубационен период, но може да стигне до 3 седмици. Затова е толкова дълга карантината, която е въведена в Белгия", обясни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи характерните за маймунската шарка симптоми - висока температура над 38,5 градуса, треска, повишаване на лимфните възли, усещане за умора, обрив, който започва от лицето и се разпространява по дланите, стъпалата, може да засегне очите. Вирусът може да доведе до усложнения при бременни и при малки деца.

Проф. Александрова отбеляза, че без лечение заразата минава за период от 2 до 4 седмици.

"Това е близък до едрата шарка вирус, но клиничната картина е по-лека и се разпространява по-трудно. Ваксината срещу едрата шарка предпазва на 85% срещу маймунската. Дори човек да е изложен на действието на вируса и след това да се ваксинира - намалява развитието на инфекцията. Тук не става дума за масова ваксинация. Ваксината е предвидена за контактни лица", уточни проф. Александрова.

Има лекарства, които са лицензирани в САЩ и срещу маймунска шарка. А като основна превантивна мярка срещу заразяване вирусологът посочи добрата лична хигиена.

"Повод за тревога няма. Заразата маже да се предава чрез замърсено бельо, чаршафи. Заразяването става при продължителен близък контакт. Това което направи впечатление е, че част от инфектираните са хомосексуални мъже, но няма да данни за полово предаване на маймунската шарка", поясни вирусологът от БАН.

Мистериозният хепатит

Продължава мистерията и около хепатита, който е регистриран вече при 600 души, довел е до 11 смъртни случая, а при 26 деца се е наложила чернодробна трансплантация.

"Една от хипотезите е, че е свързан с Ковид-19, който може да увреди черния дроб. До тежък хепатит обаче се стига при възрастните хора. А при този мистериозен хепатит засягането на черния дроб е при деца. Може да има друг фактор, но е факт, че във Великобритания годишно се правят  4 чернодробни трансплантации, а досега са извършени 11", подчерта проф. Александрова.

Тя смята, че аденовирусите сме ги потискали покрай мерките срещу Ковид-19 и затова сега са станали по-активни.

Проф. Александрова е категорична, че няма връзка между мистериозния хепатит и ваксината срещу Ковид-19. Много от случаите са при деца под 5 г., при които ваксина не се прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свикнаха да им дават глас на тия доктори 2 години. Медиите също трябва да спрат да дават трибуна. По рано Кънчев го виждаме веднъж годишно, за грипната ваканция. Сега членувам в групата на мангъров, абонирана съм за витанов и пр
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом можем да издържим да гледаме проф. Александрова, ще оцелеем и от маймунската шарка!
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера защо гадните коментари за тая жена свободно си циркулират а когато се говори сериозно за нещата коментарите се трият? На това му викам извращение. Омръзна ми само да слушам ревове и оплакваници. Не става така. Номер 13 ревнала за децата. Ами айде стига ревове просто *** и направи нещо полезно за тях, ако ги имаш. И не допускай да влизат в болница защото там е ад.
19
3
 
13
 
! Отговори
Какво е това преди 1 година
страшилище? Що за "жена" е тази?!
18
7
 
3
 
! Отговори
Ейп 22® преди 1 година
Всички бременни жени, които са 6+ месеца трябва да си инжектират ембриона през коремчето с новата ваксина против шарката. Така 100% ще запазите здравето и цялостта на плода. Новата ваксина Ейп 22 идва с дължина на играла от 16 см., като е изключително тънка за максимален комфорт.
17
0
 
6
 
! Отговори
на глас го докарва. преди 1 година
Представяте ли си, въртите телефонна любов с тая (то няма и как друга) и по гласа си представяте някаква симпатична жена, уговаряте си среща и се появява.. това.. БАХАХАХХАХАХАХАХА
16
0
 
23
 
! Отговори
от българските лекар преди 1 година
Маймунската шарка била опасна за бременни гейове. Това разбрах досега за тази болест.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маймунската шарка е най-опасна за бременни мъже.
14
3
 
10
 
! Отговори
aa преди 1 година
тая ако пукне от маймунска шарка ще падна от смях
13
1
 
4
 
! Отговори
ДАНО НЕ Е преди 1 година
ВЯРНО. НО СЛЕД ЗАГИНАЛИТЕ ВЪЗРАСТНИТЕ СЪС КОВИДА. НЕ ДАЙ БОЖЕ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО И С НОВОРОДЕНИТЕ. МИЛОСТ ЛАБОРАНТИ.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая да вземе да престане. Стига вече с тия неща то не бяха ковиди сега пък шарка. Шарка винаги е имало и ще си има всяко дете е преболедувало от нея. Заради тия простотии отношението към болните в болниците е отвратително. Майка ми умря от отвратителното отношение на персонала в болница която няма да посочвам сега и то не от ковид или шарка. Хората нямат никакъв шанс особено ако са възрастни. Стига вече с това!
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И снимките на проф. Александрова също са опасни за бременни! Ще вземат да се стреснат и да пометнат! Скрийте я тая!
10
2
 
4
 
! Отговори
Божинката преди 1 година
Ъ-ъ-ъ ... голямо ... коте, сeкс има ли?
9
2
 
19
 
! Отговори
? преди 1 година
И какво ме интересува мненнието на тази дебела бабичка?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде нови ваксинки, бустерчета, локдаунчета, маскунки и прочие позабравени нещица.
7
1
 
13
 
! Отговори
Бързо звънете преди 1 година
Бързо звънете на чичо Митко - избегал му е един шопaр! Момче, хвани шопара за краката, момичето да го завърже, сега че дойдем да си го пребереме
6
1
 
18
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 година
колко здрав вид има професорката, само такива хора трябва да ви съветват как да бъдете здрави, които са постигнали върха на здравето за собственото си тяло!
5
2
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
А какво се случва ако едновременно пипнеш и маймуняка и ковида ? Ето това искам да ми разясни бабето.
4
0
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
няма новина това се очакваше след ковида идва хепатита след това маимунскатаболест лабораториите в украина каква я вършат никои не казва има ли изобщоконтрол върху деиността им
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мистериозния скок в пъти при сърдечни заболявания ще споменем ли. Или е врадно за бизнеса