КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски

По Плана за възстановяване щяло да има много пари за домашни соларни инсталации
29 май 2022 12:00, Анисия Иванова
120
КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски
Снимка: БГНЕС

КЕВР обмисля да въведе блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.", каза той пред БНР.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори.", каза още Тодоров.

По думите му това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години.

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров. Според него Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна той.

Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
35
 
! Отговори
Продължаваме РЕЗИЛА преди 2 години
Кви блокове кви 5 лв?! Държавата потъва щото незнам колко малоумия гласуваха за Киро-*** и Славун. Егати ПРОМЯНАТА честно!! Отиваме на ниво африканска държава и ще ни снимат от BBC и National Geographic с хлътнали кореми!
53
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кокорчо и киртака кирчо е време да ги изметем на б.клука тия хамерикански предатели
52
2
 
26
 
! Отговори
1-н преди 2 години
когато се консумира повече, цената пада, тук мъдрят точно обратното, защо ве крадци?
51
5
 
6
 
! Отговори
Супер Кирчо преди 2 години
Ние сме авангарда.....
50
2
 
21
 
! Отговори
Овчар преди 2 години
Може за сметка на дружествата и това е временно после или фалират или инфраструктурата е изчерпана и няма дори пари за ремонт... а иде зимата!!!
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен това има и друг проблем... средната класа е гръбнака на икономиката... ако ние не можем да си плащаме разходите... то след известно време икономиката ще се срути. Не може средната класа да няма пари да си плати разходите... що за извращение е това... направо всички да спираме работа и да лягаме за "помощи".
48
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще направят нещо от рода на 50 кв.ч ток и 2 кубика вода на месец на сегашните цени, а над това потребление с 200 - 300% отгоре. То и в момента има енергийни помощи, но са само за определен контингент.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи колко е новата цена. Парното например и сега е много скъпо и трябва много да падне защото 90 % се отказаха и с малко понижение никой няма да се закачи пак. Трябва понижение с 200-300 % на новите цени.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България, държава от третия свят.
45
0
 
10
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 2 години
Има мутри с полицейски униформи...на химии....с бради...С тези момчета нещата ще стигат до бой! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СМЪРТ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 1989 няма държава ,цялата държавна администрация и управляващи се занимават как и колко могат повече да крадат и източват държавата ,народа ,данъците и евросредствата след влизането ни в ЕС .
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикациите нали работят на газ? Кирчо каза, че след отказа да доставят от газ рам е договорил даже и по-евтина цена с американците. Защо тогава искат увеличение, след като основният им продукт ще го купуват по-евтино? Не ми се вярва Кирето и Асан да лъжат чак толкова нагло, че има една поговорка на лъжата краката са къси.
42
1
 
17
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Докато не хванат хората тоягата, нищо няма да се промени. Да не мислите, че тарикатите ще свършат
41
1
 
32
 
! Отговори
Hmm преди 2 години
"Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."А със заплатите как сме в Европата?!
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енннничари, упражняват геноцид върху българите!
39
3
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Няма никакъв смисъл от домашни соларни инсталации при положение, че в по-голямата част от страната зимата продължава 5 месеца и има само 2 слънчеви месеца годишно. Да слагаш соларни инсталации тук е все едно копаеш кладенец за вода в средата на пустиня.
38
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще сложат някоя минимална консумация,която 95% от хората я надхвърлят и всички тези 95% ще плащат повече,голяма промяна.
37
2
 
28
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Правителството Налага Нацистки Закони .Помощи за Бизнеса и Народа - няма пари , купонна система .Не знам дали Путин ще го Обеси Народа на Русия , но знам че Кирил Петков и Асен Василев ще се отбраняват скоро в Центъра на София , и ще се евакуират със САЩ Военни Вертолети .
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aбееее аре чао - укритата да си ходят в Укриландия и да крещят колкото си искам Слама Кокаине, Путин да ги мачка както си иска, ако иска на кръстове да ги разпъва. Аз какъв съм, че да плащам геополитиките на Хурсулка и Слийпи Джо?!? Що на мене трябва да ми се вдига парното, топлата вода и тока с 100%, 200% или 300%? Ако Русия загуби, аз какво печеля? Нищо. Ако Русия спечели, аз какво печеля? Нищо. Тъй че аре укритата - чемоданче, воказалче и където си искат, ама не и тук!
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните залъгалки. В България всяка промяна ВИНАГИ води до по-високи цени.