КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски

По Плана за възстановяване щяло да има много пари за домашни соларни инсталации
29 май 2022 12:00, Анисия Иванова
120
КЕВР обмисля блок тарифи за ток, парно и вода, цените им ще са по-ниски
Снимка: БГНЕС

КЕВР обмисля да въведе блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

"Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение.", каза той пред БНР.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР.

"България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори.", каза още Тодоров.

По думите му това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години.

"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа."

По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров. Според него Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров.

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна той.

Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 То щото в комунизма тънехме в един лукс....
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала." - ми що бе, в Белорусия няма извънредни условия? Белорусия не е ли в Европа? Какво се случи на великата Европа?
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези какво разбират от ниски цени,като получават заплата колкото е моята годишна.
11
1
 
10
 
! Отговори
Хицо Азарта преди 2 години
Гласувайте пак за нас! Киро ясно каза, че това е пропаганда и всъщност цените не само, че не се вдигат, а дори е уговорил по-ниски цени! Не виждате и не чувате ниските цени в магазина? Явно не сте слушали моите песни когато е трябвало! Нон Стоп Нон Стоп ... за вас и децата ви от един мамин софийски наркоZ!
10
24
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По-добре да плащам скъп ток и отопление, да се къпя само 1 път в месеца и да ходя пеша, отколкото да бъда роб на Путин и на Русия. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна!
9
7
 
5
 
! Отговори
СРС МВР Чифутия преди 2 години
Прокурора Гешев потулва всички жалби срещу Борисов и бандите му!Щели да управляват Европейският Съюз чрез СРС-та - масово подслушване и манипулации!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плановете на ЕС са винаги ние да работим за техните производства, маната ви бкции
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-голямата енергийна криза, в която еесовските началници ни набутаха в угода на Пиндостан и неговата война срещу Президента Путин.
6
7
 
5
 
! Отговори
Борисов Екзекутира Б преди 2 години
Борисов Екзекутира Българи, наричали го Диктатор!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвременните еесовски началници имат един съществен недостатък. Те си мислят, че сиренето се взима от магазина, електрическият ток - от контакта, а парите - от чекмеджето.
4
1
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
По-добре да помислят, как да стопират кражбите на вода, ток...А то за телефони по 1000 лв, коли по 5-6000 , плазми по метър.... могат да си плащат,а за ток, вода... не може ли. Решете този проблем поне на 80-90% от тези 20-30% на кражбите от мрежите и не вдигайте цените. +бонус за хората до 100 kwt
3
8
 
4
 
! Отговори
ИзвергаБорисов убива преди 2 години
Борисов Екзекутира Българи, наричали го Диктатор!
2
4
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Какво саниране? До вчера плюехте по Борисов и казвахте, че това са пари хвърлени на вятъра, а сега оърнахте палачинката! Няма такъв народ!
1
3
 
6
 
! Отговори
Цига.низация преди 2 години
Полицията в Бобов дол изтезава и Екзекутира Българи пред радостни ц/иган/и!За справка терориста Старши Инспектор Емил Димитров - Бобов дол!Полицията в Бобов дол насъсква тълпи роми срещу Българи!