Хаос в хотел в Слънчев бряг, бежанци не знаят къде отиват автобусите

От курорта трябва да бъдат изведени около 400 души
Обновена: 30 май 2022 16:08 | 30 май 2022 16:04, Нели Христова
155
Хаос в хотел в Слънчев бряг, бежанци не знаят къде отиват автобусите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Последни часове, в които украинските бежанци трябва да напуснат хотелите в Слънчев бряг. Продължава извозването им до гарата в Бургас и буферните центрове. Украинците отново са обезпокоени, че до последния момент не се съобщава крайната точка на маршрута.

Майки с деца и възрастни хора се притесняват най-вече дали на новото място ще имат достъп до медицинска помощ.

"Ние сме с нашия дядо на 83 години и с внучката му. Не знаем къде отиваме. Искахме да не е далече, защото с дядо ни, някъде в гората е някак нереално", посочи Людмила от Киев.

"Много се боя, мисля да се откажа и да се върна в Украйна, друг изход даже не виждам. Казаха ни, че един път помагат", каза Елена от Одеса.
 
"Не знам за къде е този влак. Трябва да ми кажат - отиваш ето там, а такава информация няма. Стоя и чакам", сподели Владимир.  

"Една много малка част ще останат. Ние ще се погрижим за тях като наш бъдещ персонал", посочи хотелиерът Христо Караилиев.  

Допълнителни вагони трябва да бъдат прикачени към бързия влак от Бургас за София, който тръгва в 14:30 ч.

"За днес имаме заявка от Слънчев бряг да бъдат изведени около 400 човека, но от сутринта хората започнаха да намаляват, тоест някои от тях се отказват в движение", каза зам.-областният управител на Бургас Тодор Иванов.

Осигурена е полицейска охрана.

"В тъмната част на денонощието автобусите ще бъдат съпровождани от полицейски служители, на ЖП гарата също ще има полицейски служители, които ще подпомагат процеса по качването и настаняване във влака", заяви директорът на ОДМВР Бургас Калоян Калоянов.  

Вчера от 300 изявили желание да бъдат преместени във вътрешността на страната, на влака от Бургас се качиха едва 57 души.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
68
 
! Отговори
мак преди 1 година
Украинци, слушайте внимателно, няма да повтарям. Когато хукнахте към България не знаехте как ще ви посрещнат, в кой град ще попаднете, в какви условия ще ви настанят. Всичко си беше непознато, нали. Тук живеят много хора, които нямат аптека или лекар на всеки ъгъл. Така че спрете с неоснователни и нагли оплаквания, защото нямате право да изисквате.
58
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям ХАОС! Местят те от едно безплатно място на друго безплатно място. Казват ти в колко часа къде да се явиш за да ползваш келепира. Ако не искаш или не си разбрал се бръкни в джоба и плащай. Не знам какъв толкова "хаос". На мен ако ми кажат, че ще ме хранят без пари за известно време и че трябва да ида еди къде си при положение, че нямам избор. Не знам какво има да се двуумя?
57
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
63 нищо лошо за тия хора. Някои наистина бягат от война. Но други се възползват от супер курортните условия, които им се даваха и сега си ги искат отново. Не ме разбирай погрешно, но ако наистина бягам от война няма да ми пука дали хотела е 5 звезден или 3! Ще искам покрив и сигурност за децата си. Щом се казва че си тръгват за Киев, значи нещата не са точно такива каквито ни се представят. А и да бъдем честни, в Киев дори Урсула се разхождаше без охрана! Тогава защо да ги спираме. Безопасно е!
56
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чай ся... вие ходехте да ги посрещате на границата с хляб и сол, вие ги настанихте в 5 звездни хотели на първа линия, с басейни и СПА, вие им плащахте по 40 лева на ден, вие им дадохте безплатна Синя Зона, вие им дадохте да се возят без пари на БДЖ, вие им дадохте безплатни медицински грижи... Ами те наистина имат право да се учудят - защо ще спирате да им давате? Ако от началото им бяхе връчили по една лопата и да ходят на село да копаят - нямаше сега да се учудват.
55
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в България - Хаос!. Никой не ти казва нищо. Казали са им товариете беженците в автобуси и те товарят. Спокойно. Няма да ги отведат в трудов лагер. В база за настаняване ще е. В тях трябва да има и стаи и легла и медициско обслужване и столва за хранене. Сега точно кой-беженец в коя база отива това вероятно никой не се знае. Вероятно ще е нещо от рода: "автобуси 1,2 и 3 отивате натам, автобуси 4,5,6 на другото място." Гледайте семействата да сте в един автобус, за да не се търсите после.
54
39
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55 тези хора бягат от война и за разлика от араби авганистанци и *** всякакви не ги блазни Германия, Франция или Белгия тези хора искат временен подслон и защита, защита Каде пише че като е украйнец трябва да е беден трябва да кара трабант и да се моли за каквито и да било подаяния. Има закони уж в България и това че са само на хартия или никой не ги спазва не е проблем на
53
22
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Искаме руски бежанци, а не украински!
52
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех да забия една ама като видях колко пие направо се уплаших, а после разбрах че имала и деца и че мъжа и се крие също в хотела
51
3
 
34
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се забрани на всякакви чужденци да влизат в България! България на българите!
50
24
 
16
 
! Отговори
????? преди 1 година
Не разбирате ли,че в тези автобуси останаха хората,които наистина нямат пари и няма къде да отидат? Същите като 90%от населението на България-бедни.Намерихте върху кого да си изливате злобата.
49
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли са проблемите на България? Бежанците не може да искат повече и никой не е длъжен да им създава организация! А България си има други приоритети, стига сте ни занимавали с украинците!
48
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освобождаването на квартирите е до 10ч след това вече не са клиенти на хотелите, ако много питат може да се стигне до бой и полицията да им обясни правата
47
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не изглеждат изстрадали,че родината им е във война. Не искат в планински курорти и бази,защото били далече от градовете. Явно си имат кинти и без молове не могат. Това не са бежанци,трябва да им се спрат помощите,и да се пратят в истинските бежански лагери. военна рампа,пъстрогор и др. и тогава ще си проличи,че са туристи,веднага ще се ометат.
46
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм, че в България няма огранизация. Да заминават за Германия - там организацията е перфектна. Едва ли някой ще плаче за тях.
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам думи,какво повече могат да искат тия прошляци,Украйна е страна в която заплащането рядко надхвърля еквивалента на 600 Български лева!
44
36
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Товарят ги като животни, без дори да им покажат къде ще отидат. Българска работа =жипсажийска. Много жалко!
43
9
 
35
 
! Отговори
Ей!! преди 1 година
Работя в хотела от който ги изведоха.Наистина никаква организация,никой не им каза къде ще ги закарат,беше пълен хаос.Нормално е да са изплашени,с по 2-3 малки деца са повечето.Хотелиерите намазаха с тия по 40лв на човек,а сега украинците виновни.Къде беше държавата още на границата да ги разпределя по градовете и от кой край на Украйна са ,а не да плаща на калпак.Алибегов си получи компенсациите и спря да реве по телевизиите.
42
3
 
35
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
Отиват , където им кажат , защото са /уж/ бежанци , а не туристи.
41
2
 
34
 
! Отговори
СС преди 1 година
До 49 Малко се съмнявам, че ще ги приемат отново. Навсякъде са пропищели от тях.
40
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте техните синове и братя, които ги снимаха когато излизаха от Азов Стал при "евакуацията". Всичките до един с татуировки по цялото тяло с нацистки и сатанистки символи. Ако не намерим начин да ги изгоним от нашата държава, ей такива ще плъзнат по България когато войната свърши да тормозят българския народ под защитата на САЩ и НАТО.