Компании местят производството си от Украйна в България

Българските малки и средни фирми вече давата работа на хиляди украинци
31 май 2022 14:28, Анисия Иванова
31
Компании местят производството си от Украйна в България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия няма специфични инструменти специално за украински компании, но може да бъдем полезни с осъществяване на контакти с български компании и намиране на български партньори. Можем да предоставим също  и икономическа информация за възможностите на нашия пазар. Това каза д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Таков посочи, че е оптимист по отношение на задълбочаване на отношенията след значителния интерес, който е бил регистриран към онлайн форума „Започване и разширяване на бизнес в България”, насочен към украинската бизнес общност.

"В събитието участваха над 70 представители от Украйна”, каза събеседникът и изрази надежда скоро да се влезе в оперативна връзка с украински компании, които искат да преместят производството си в България и да намерят партньори на наша земя.  

Може да подкрепим украинските фирми, които искат да извършват дейност в България, с целия инструментариум на агенцията  - обучения, търговски мисии и бизнес делегации и чрез изложенията, които се възобновиха напълно след пандемията, посочи гостът.

"Хранително-вкусовата промишленост е сектор в Украйна, който търси развиване на двустранните отношения. Тук не говорим само за преместване на дадени производства, но и за намиране на партньори и доставчици предвид прекъснатите на много места вериги за доставки. Това дава възможност за българските компании да се включат”, каза гостът.

"Има и много международни компании в Украйна, които заради войната преместват производството си в България. Такива примери има в автомобилния сектор”, подчерта Таков.

Що се отнася до това колко от свободните работни места в българските малки и средни фирми са заети от украинци, събеседникът сподели, че има вече хиляди наети украински граждани, предимно в туристическия сектор.

Таков разказа, че търговските мисии и изложения, организирани от ИАНМСП, се радват на голям интерес, защото са съгласувани с бизнеса.

"Най-скоро предстои изложение в Турция, свързано с козметиката”, сподели гостът.

Още за предизвикателства пред малките и средни фирми за наемането на бежанци от Украйна и атрактивна ли е държавната помощ при наемане на украински бежанци за малкия бизнес може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
До Никой Да ти обясня .Чувал ли си някой богаташ да нападне някой бедняк .Винаги е обратното .Украинците са богати и свободни затова бедните руските *** ги нападат -да крадат и грабят. Затова украинците се различават от афганските бежанци по жизнен скандарт.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости!
23
2
 
4
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Сега гледайте бедните бежанци от Украйна как ще си направят фирми и ще бъдат началници в България.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди украинци работят в туризма от години.
21
0
 
1
 
! Отговори
ПенЮ питанката преди 1 година
Ха ха ха ха
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азовстал и тях ли ги местят?Хахаааа
19
1
 
9
 
! Отговори
Продължение на П преди 1 година
Кога българските депутати ще бъдат заменени от украинци, премиер канадец и президент китаец.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига да не набутат всичко в София.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само думи пак - "събеседникът и изрази надежда скоро да се влезе в оперативна връзка с украински компании", Всъщност може би да има една фирма, а може и да не. Кажете кои са фирмите и колко са броя? не нали, само празни думи.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общи приказки и нищо конкретно.
15
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Че то още преди 6-7 години украински фирми откриваха клонове у нас.
14
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Няма лошо! В замяна на това ще плащаме част от дефицита в бюджета на Украйна. Все пак Борел пое този ангажимент, започвайки от 9 милиарда евро.
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - вече биолабораториите за биологично оръжие ! Очаквайте и последствията !
12
4
 
9
 
! Отговори
браво преди 1 година
Добре е, че е Русия иначе кога щеше да стане това? ЕС само ни експлоатират като евтина работна ръка.
11
2
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Евала! Един човечец, трудещ се, да не хейти и да не мрънка как само ИТ-тата имали пари.
10
8
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
У нас е рай за спецовете из чуждите компании. Виж новите коли, луксозните офиси. Особено София и скъпите вилни зони около нея са се превърнали в хъб за високоплатени специалисти. При тези ниски данъци е просто пей сърце. Работи се 2-3 часа днвсно 4 дни седмично и си кара човек кефа. Вече при бачкаторите е по-сложно. Там трябва яко труд, но пак се докарват 5-6-7000 месечно с извънредни смени и желание. Като бачкатор го казвам това в сферата на строителството.
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А? За това ли Фандъчката сложи украинското знаме над столицата? За това ли украинките са толкова нагли и искат 5 звездно? Те си знаели бре. Искат си това, което им е обещано. Въпросът е защо ние не знаем кой и какво е обещавал?!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много добре. Украйна така или иначе е пътник, нека поня нашата икономика изкяри нещо.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално тук бьлгарските роби работят почти без пари
6
6
 
17
 
! Отговори
МОЛЯ НЕ ГО преди 1 година
ПРАВЕТЕ ОКРАНЯНО СА АЛЧНИ *** И ЛОШИ ХОРА. ОТ 1000 ФИРМИ 50-100 ЩЕ СА ЧИТАВИ.И ВИНАГИ ХЛЕНЧАТ ПРОСЯТ И СА ДАЛАВЕРАДЖИИ. ПРОСТО КИРЕ ИЗЧЕЗНИ. ЩЕ ДО УБИЕШ БЪЛГАРИЯ. СЛЕД ТУЛУПА И ТЕБ НИЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ.