Политолози: Възможен е обрат и кабинетът да се спаси

Сформирането на следващо управление при ново НС ще е по-сложно
Обновена: 20 юни 2022 09:27 | 20 юни 2022 09:26, Анисия Иванова
53

Народното събрание ще заседава извънредно заради вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Междувременно само преди дни премиерът допусна, че може и друг негов колега от "Продължаваме промяната" да бъде премиер при евентуални нови избори.

"Миналата седмица драмата, която видяхме и се разигра около председателя на НС, тогава се видя, че се оформя ново мнозинство. Ако вземе този тест, който тогава се случи - изглежда, че вотът на недоверие е предрешен. Въпросът е какво се е случило през уикенда. Това, което имам като индикации е, че е възможен обрат в полза на правителството и запазване на старото мнозинство", каза политологът доц. д-р Петър Чолаков в студиото на "България.

Но смята, че дори и по този начин то няма да бъде с много дълъг хоризонт.

Още по темата

"Сега е моментът да има едно стабилно управление в страната. Вариантът да има предсрочни избори и нови управленски мнозинства е доста тревожен. Притеснително е, че има възход на формации като "Възраждане", имаме нова формация на Стефан Янев. Социологията казва, че той ще намери място в следващото Народно събрание", допълни доц. д-р Чолаков.

Той е категоричен, че сформирането на следващо управление при нов парламент ще е по-сложно.

"Опозицията допусна голяма тактическа грешка със свалянето на председателя на Народното събрание, тъй като това ускори процесите на разпад в "Има такъв народ" и отново на дневен ден излезе темата, свързана с корупцията и мафията. Протестът, който видяхме в деня на сваляне на Минчев, показва, че това е тема номер едно за голяма част от българските граждани. Моите очаквания са, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, това ще доведе до консолидация на онези сили, които желаят истинска борба с корупцията", подчерта колегата му доц. д-р Милен Любенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Виждаме, че доста противоречиви са вече отношението в "Има такъв народ". Все повече критични гласове се чуват към политиката, която ръководството води. А депутати продължават да се отцепват", коментира политологът.

По думите на доц. д-р Петър Чолаков има спад в популярността на "Има такъв народ".

"Оказа се, че сценарият, който те си бяха написали, не е бил добре обмислен, защото не си дадоха сметка, че във формациите има много опортюнисти, за които излизането от властта означава приключване на политическата им кариера. И те решиха да се прехвърлят на "по-големия кораб" - "Продължаваме промяната". Съображенията не са идеологически", посочи той.

Любенов поясни, че за новото оформящо се мнозинство ще стане ясно след вота на недоверие и очаква още депутати да напуснат ИТН, като според него президентът Румен Радев има огромна роля за дестабилизацията на правителството.

"Има синхрон в посланията на ГЕРБ, ДПС и президента Румен Радев, което е изненадващо за много хора. Да не забравяме, че президентът е този, който вкара Кирил Петко в голямата политика. Сега като че ли "разводът" между тях е окончателен. Не се наемам да спекулирам, но президентът допуска грешка и тя е стратегическа. Дали той ще се чувства по-добре с нов парламент, в който много по-голяма тежест има формации като "Възраждане" или "Български възход", попита допълни доц. д-р Чолаков.

А колегата му е категоричен, че Русия от много време води хибридна война на Балканите, включително и в България.

"Руската хибридна атака над нашата страна ескалира. Работа на службите е да се опитат да противодействат на тези процеси", категоричен е д-р Милен Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Рашков преди 1 година
Купуването и ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ,вече е РАЗРЕШЕНО....Ха-ха-ха....АПЕЛ към ГЕРБ,ДПС, ИТН и Възраждане- КУПУВАЙТЕ РЕЦИПРОЧНО гласове от ПП"ПП" нали според Просто Киро това е демократично ....С техните камъни по техните глави....
45
3
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 1 година
никои в българия не иска кирчо и кокорчо.даже и тези наркомани и лесно панипулиращи дето са ги напазарували за по една доза на ден и викат като изоглавени.също не ги искат ама дозата е неизбежна няма как да я одкажат.оставка.оставка и пак оставка.
44
4
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Не важно дали кабинетът ще се спаси, важно е ние да се спасим от кабинета.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега? Това няма да е спасение, а мъчение!
42
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
голям позор за българия е ако се спаси това аморално правителство ние смевярващи хора и такова поведение не толерираме избори до дупка докато случимна хора
41
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хибридна война от Русия ня Балканите. Тези ги гонят духове.
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН===На Слави каквото и да му се случи,все ще му е малко! Затова,че е наредил в листите си много поми*яри,които се продават безсрамно като улични магистралки! Напълни Парламента с предатели,които заедно с Киро-Кокорчовците ще унищожат РОДИНАТА ни!!! Интересно е кой им е правил подбора и по какъв критерий?Изглежда,че са търсили най-тъпоумните,продажните,безнравствените и пропаднили ***! Но то и от чалгари какво да очакваш,опростачиха поне две поколения подрастващи?! Оставка веднага!
39
1
 
12
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тези продажни и платени ме-керета да изчезват от хоризонта.
38
8
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Радев като всеки родолюбив Българин е чувствителен на тема малтретирането на българите в РСМ. Не е толкова че има "развод" с Киро. Последният определено не се справя блестящо, но и с толкова много коалиционни партньори е тагево да им угодиш особено на 3фонов. Аз се чудя как всички от ИТН не са ги напуснали. Те изобщо нямат шанс на следващи избори и наистина политическата им акриера приключва. Нямат сметка да излизат от властта. Шиши и 3фонов ще са си добре, а обикновеният депутат от ИТН на село
37
0
 
7
 
! Отговори
Таен агент от служби преди 1 година
Шшшът. И стените имат уши.
36
8
 
18
 
! Отговори
Каломан Асен преди 1 година
Киро *** си с мир, наесен ще те изгонят с камъни.
35
1
 
26
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Чакайте бе, тролери, краят на Герб не дойде ли преди година и три месеца2 А ДПС не бяха ли коалиционни парттньори на БСП в трийната коалиция? А БСП дали са нова партия или са баш "стартуквото"? В Харвард не ги знаят тия работи, ама масрафа ние го плащаме. Чорапа даже се "разведе" с възлюбените си "умни и красиви", а ние правим "протести в защита" на лъжеца и крадеца. И Кирето вика "победа"!!! Кого ще побеждава премиера, баба ми ли? Той е премиер, бе, не протестър. Събудете се, падаме яко
34
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Промяната" промени България - върна ни с шут десетилетия назад
33
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-бързо сриналото се правителство в историята на българската държава е правителството, което панически се опитват да спасят с подкупи. ОСТАВКА
32
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най после да се свършва с мафията ПП (Продължаваме Падението) Гуд бай,Кирчо,Лена,Кокорчо,Дамаджана, Техноимпексова, Бойкикев и сие.Няма да липсвате и на майките си.
31
8
 
18
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Националните предатели от ПП не разбраха ли,че са приключили.Дори да минат колко ще издържи това недоразумение наречено правителство в което министър председател не знае и не е чел предложение съдбовно за България и македонистите българи и нарекъл една велика сила освободила ни бензиностанция......Нещо много скъпо ни излезе!
30
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една демократична и правова държава се отива на избори и там се решават нещата, а не с купуване на депутати или с платени улични протести само и само да останат на власт. Повече от 90% не ги искат, да се махат веднага.
29
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обрата е възможен - зависи колко дава Кирчо за депутат
28
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 12%планирана инфлация тоя кабинет трябва веднага да се махне!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отде ги намерихте тия шушумиги бе?

Спонсорирани публикации