Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки

Възрастни хора взимат бързи кредити, които не могат да погасяват
184
Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Запорират хиляди пенсии заради дългове. През миналата година в НОИ са обработени 10 511 съобщения за запори, наложени върху пенсии по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни съдебни изпълнители, пише в Годишния отчет на НОИ.

Най-често просрочените задължения на пенсионери са за битови сметки, но някои от тях не могат да изплащат в срок и бързи заеми, взети, за да закърпят бюджета си, уточнява „Труд“.

Пред 2020 г. наложените запори на пенсии са били 10 307, през 2019 г. - 12 018, а през 2018 г. - 16 990 броя.
Наблюдаваната трайна тенденция за намаляване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки заради запори, се дължи както на увеличаването на размера на минималната работна заплата, така и на намалението на общия брой на пенсионерите, пише в отчета на НОИ. Съдебните изпълнители не могат да налагат запори върху пенсии, които са по-малки от минималната работна заплата. През миналата година минималната заплата беше увеличена на 650 лв. Затова удръжките по наложени през предходни години запори върху пенсии под посочения праг са преустановени. От 1 април 2022 г. минималната заплата беше увеличена на 710 лв. Затова всички принудителни удръжки от съдебни изпълнители върху пенсии под този праг също трябва да са преустановени.

През миналата година в НОИ са постъпили 16 727 заявления за запори на пенсии, но реално са били запорирани само 10 307 пенсии, стана ясно от отчета на НОИ. Причината за това е, че останалите 6420 пенсии са били под прага от 650 лв. и Гражданско процесуалният кодекс не позволява те да бъдат запорирани.

През миналата година в НОИ са постъпили 209 889 заявления, свързани с отпускането и преизчисляването на пенсиите, което е с 32 612 заявления по-малко от предходната 2020 г. Причината за това е намаляването на заявленията за преизчисляване на пенсиите. Близо два пъти се е понижил броят на заявленията за ежегодно преизчисляване на пенсиите с допълнително придобит осигурителен стаж след пенсионирането. Това се дължи на промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за служебно ежегодно преизчисляване на пенсиите от 1 април, без да е необходимо подаване на заявление от пенсионерите. Но хората, които искат пенсиите им да бъдат преизчислени след придобиване на допълнителен стаж и не искат да чакат датата 1 април, имат право да подадат заявление в НОИ за преизчисляването.

През миналата година обаче рязко се увеличават заявленията за получаване на наследствена пенсия или “вдовишка” добавка към пенсията. Подадените в НОИ такива заявления са 73 274 броя, което е с 23% повече спрямо предходната година, когато заявленията са били 59 581. Рязкото увеличение на заявленията с 13 693 броя може да се дължи на нарасналия брой смъртни случаи заради пандемията от COVID-19 през миналата година, когато ограниченията бяха премахнати без да има голяма ваксинация сред населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: НОИпенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
10
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Жалко за хората трепали се цял живот от работа,а сега и с малки пенсии,озовали се в грабителската система либерал демократичен - див капитализъм....
145
3
 
6
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До До 124----ГЛОПАК си ти! Прочети и дано разбереш що е то разходно-покривна система. Когато днешните пенсионери са внасяли, са плащали пенсиите на тогавашните. Сега трябва от вноските на работещите да се плаща. И да, на тарикатите чуждите деца и внуци плащат на роднините им пенсионери.
144
9
 
25
 
! Отговори
само напомням преди 1 година
По времето на Бай Тошо руснаците ни ПОДАРЯВАХА толкова много нефт,че го изнасяхме.На другите държави в соца го продаваха, на нас го подаряваха.Сега Киро Покупката води пагубна за България политика.ПП Продължаваме Пропаднето,Предателството,Продаването,Простотията...9 000 000 000 нов заем!!!Къде са паритв ве Кириле Умното???Изчезвай за Канадата, или на към май...........ка си п.у
143
9
 
23
 
! Отговори
преди и сега преди 1 година
Тогава нямаше хора,които да ровят в к о ф и т е за парченце хляб.Нямаше просяци по улиците.Сега има.Бяхме 9 000 000,сега сме под 6 000 000.България се стопява.32 години капитализъм.Изчезваме...бедност,престъпност,корупция,Киро продължава да ни заробва с нови заеми...9 000 000 000 е последният.Внуците ни ще го изплащат
142
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До НИНОВА!удобно ви манипулират от дпс-гроб-възраждане,прочетете годините правилно моля и вижте кой ви е бил "началника"...ако сте пичове ще видите,че е било по времето на боко...мафията работи така...използва всички средства да мачка хората!!!
141
2
 
10
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Не бе ГЛОПАК, хората са работили, и държавата им е удържала пенсионните вноски, затова сега пак държавата е длъжна да им плаща пенсиите, а не някакви си чужди деца ! Ясно !!?!
140
5
 
13
 
! Отговори
НИНОВА! преди 1 година
Трябва да благодарите на Нинова за това. Тя толерираше всички санкции срещу Русия с думите НИЕ СМЕ ПРОТИВ. Тя чудесно знаеше, че гласувайки против в МС няма да спре увеличаването на цените на горивата. Тя ви заглавичваше с увеличения от 50 -60 лв, докато правеше възможни далаверите с горивата, износа на ток и пр. Тя просто трябваше да излезе от това правителство и да пресече разпада на държавата в зародиш. Тя се оказа акушерката на този нов ред в България. Сега ще трябва да живеем с това.
139
26
 
7
 
! Отговори
Я стига преди 1 година
Теглят заеми и после ги дават на телефонните измамници, всеки пенсионер има някъде скътани пари,да не се правят на луди, само тези с ТЕЛК и социални пенсии нямат пари.
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и фашистите , всичките на трибунал!
137
2
 
10
 
! Отговори
От бореца преди 1 година
Смърт .!.
136
1
 
12
 
! Отговори
От бореца преди 1 година
на бирниците - башибозуци!
135
5
 
44
 
! Отговори
Бог да пази България преди 1 година
Много тъжно и много ми е жал, но всеки сам си гради съдбата. Българина трябва да се научи да оцелява с каквото има и с вяра в Бог, а не с кредити от банката. Доста хора купуват телефони, перални и прахосмукачки с пари от банката. Купуват защото съседа има или защото ги рекламират по телевизията. Това е резултат от консуматорското общество, в което живеем. Спрете да трупате, спрете да гледате телевизия! В замяна на това сейте и копайте в градинката и слушайте птичките! И се молете и благодарете!
134
9
 
11
 
! Отговори
cinik преди 1 година
Старческата в тези ширини с липсата на законова рамка, която трябваше да се прокара от едно комунистическото недоразумение на име Нинов Корнел от село Крушица води дотам .Старците не са защитени и с тях мародерстват Бързи кредити измамници с тенджери по 10 000 лв и тн. Докато не усмъртите комунистите на шишкабап и да ги дадете на уличните пзета тъй шай тя!
133
7
 
9
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 1 година
До АнонименА защо изчезна соца другарю?
132
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До cinik Явно си млад и пишеш опорки, които си чел. Нищо вярно не си написал. Сега за да живееш поне както при соца с тогавашната средна заплата, трябва брутната ти заплата сега да е поне 6000 лева.
131
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
русофили та русофили айде западняци къде е богатството така бленувано от вас
130
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца пенсионерите си плащаха сметките, имаха пари за храна и дрехи, че и подпомагаха с пари деца и внуци. Сега при капитализма е обратното.
129
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца средната пенсия беше 70-80% от средната брутна заплата, а сега е 30-40%. Това е голям проблем за сегашните пенсионери.
128
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До cinikнема такова нещо оти си малек и си расъл до преди 20 години сиктир ше викаш у вазе ясно.... пиш легар
127
34
 
27
 
! Отговори
cinik преди 1 година
Да ама всичките имат собствени жилища. А за соца недейте ми говори глупости, щото за 2.40 месо с кокал се чакаше на опашка 300 метра, не можеше да напсуваш партията щото всеки втори беше доносник и за идеята тичаше да те изтропа в ДС та да ти вгорчат живота. България беше страната на доносниците и това си личи и до днес, защото все доносници и децата им са над 30 години на власт. Ай сиктир... хубаво било...ама само за партийните мекерета.