Кошмарът "Слънчев бряг": 60 години от закриването на лагера на комунизма

Там, без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове
67

Тази година се навършват 60 години от закриването на един от най-жестоките лагери на комунизма. В трудово-възпитателното общежитие край Ловеч в продължение на три години са довеждани лица, които са били срещу тоталитарния режим, както и такива с непристойно социално поведение.

В лагера, известен като "Слънчев бряг", без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове.

Този "Слънчев бряг" няма нищо общо с веселия и шумен курорт на морето. Той се намира на около три километра преди Ловеч. До него днес се стига, ако се следва кафява указателна табела. Тя води до един от обектите, на който въдворените са работили. Мястото сега е обрасло с трева и храсти. Отсечените скали и рухналото скеле на кариерната инфраструктура свидетелстват, че някога там е имало нещо.

"Условията са ужасяващи в този лагер затова, защото те са изградени съвсем набързо с така подръчни почти материали. Целта е, както се казва в инициативната докладна записка на Мирчо Спасов: "Не да се създава лукс на тези хора, а да почувстват здравата ръка на народа", посочи председателят на държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.  

Жестоките побоища в лагера край Ловеч са основната причина за честите смъртни случаи там. Признават го и в Политбюро.

След като по върховете на БКП научават за извършените извращения в лагера, Централният комитет решава да го закрие. Това се случва тихомълком, както е било и откриването му.

"Лагерът наречен „Слънчев бряг" гледайте тази вечер от 18 часа в "Историите ON AIR".

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шопето кара 350 км и чака три часа на отиване и още 350 км и три часа на връщане, за да се хвали после в махалата че бил на чукалаците в Гърция с тенджера кюфтета и буркан лютеница щото неговото море било само тарикати. Все пак и бедните трябва да се глезят. ЦЯЛА ГОДИНА СЪБИРАТ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ МОРЕ. На мен морето в бг ми излиза почти без пари, щото имам морски ап и ходя когато искам, естествено по обезлюдени плажове, а супермаркета ми е на 2 мин пеш.
5
11
 
20
 
! Отговори
Обикновен фашизъм преди 1 година
Познайте коя страна която учи другите на демокрация и права на човека има концлагер в 21век.държи хора отвлечени без съд и присъда и ги изтезават ?! Това са Сащ а лагера е Гуантанамо бей.
4
6
 
16
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Да се отвори на ново лагера ,за 32 години преход доста хора имат за там,може този път да не го затварят,да го оставят да работи за назидание и размисъл.
3
11
 
19
 
! Отговори
Така и трябва преди 1 година
Комунистическите ТВО-та трябва да бъдат възстановени, за да има къде да бъдат пращани грантаджиите след Втория народен съд.
2
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей сега ще се появят троловете да обясняват че не е съществувал, а някои от тях ще се съгласят, че е съществувал, но е бил само спа център, където несъгласните с режима са се образовали и сами са стигнали до извода, че всъщност грешат, а Партията е винаги права.
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На есен пак го отваряме за всички краварски предатели, че както е тръгнало Белене ще отеснее много бързо!