Окончателно: Газът за юли поскъпва с 32 на стойност

Така той става 186,17 лв./Mwh
12 юли 2022 18:29, Красимир Ангелов
110
Окончателно: Газът за юли поскъпва с 32 на стойност
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юли 2022 г., в размер на 186,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщава БГНЕС.

Комисията определи цената на природния газ за юли след като в много кратък срок извърши анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли ценово заявление на „Булгаргаз“. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на няколко източника.

Още по темата
В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ за м. юли е осигурено от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ. Общественият доставчик е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона. В заявлението на „Булгаргаз“ се съдържат цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс.

След извършената обстойна проверка на всички разходи за закупуване на природен газ Комисията коригира предложената от „Булгаргаз“ цена и тя е намалена от 186,47 лв на 186,17 лв//MWh.

Основната причина за повишението на цената за юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 1 юли, е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неграмотниците от Днес.бг не могат едно заглавие да напишат правилно. Или нарочно са го сбъркали. Увеличението е 32% и това е само началото. Ще се увеличава още, това е промяната която това правителство направи. Кражби, далавери и национално предателство на друго не са способни.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам тези които хвалят фащ и западните ценности точно неговите сметки двойно, тройни да са по-скъпи хак им е!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е Простьовата Йофтина газ от Говедаристан,или по скоро Е същата Руска,леекинко натоварена с едни 32 процента от византийците???Къде си Простьооо???
70
2
 
4
 
! Отговори
Кокорчо преди 1 година
Цената няма значение, важното е че газта ще бъде демократична от разнообразни източници
69
3
 
7
 
! Отговори
Правилната дума е преди 1 година
ОКОНЧАТЕЛНО. От другия месец ще има ново служебно правителство, което ще възстанови доставките на евтин газ от Русия, като топ приоритет.
68
6
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
Казвах ли ,че ни чака тежка зима ? А много не вярваха ? Слушайте бай ви SS и няма да сбъркате ! Той ги разбира тия работи !
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин...... Не срами Българите щото ти си жив Ром.И кое тие свободното като не се къпеш смърдиш и няма какво да ядеш. Свободен си от какво. Да мриеш като куче ли. Кучето ми през ден го къпя ти си по зле от куче.
66
1
 
18
 
! Отговори
да преди 1 година
Поредната лъжа на Кирчо и Кокорчо лъсна, а именно евтиния газ от САЩ. Докараха страната за 6 месеца до катастрофа - ще свършат и те като Слави / на всеки следващи избори все по надолу/.
65
1
 
12
 
! Отговори
00 преди 1 година
Американския газ като самолетите - само на думи.
64
1
 
23
 
! Отговори
истина преди 1 година
Чакайте малко нали Кирчо докара евтин американски газ - какво се случва или това беше поредната лъжа на ПП.
63
23
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По-добре да студувам и да мириша на пот без топла вода, отколкото да бъда роб а Путин. Американската газ може да е скъпа, но свободата е безценна.
62
1
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ ИМА ДЕЙСТВАЩ ДОГОВОР С ГАЗПРОМ !!! ОТИДЕТЕ , ПЛАТЕТЕ С ДОЛАРИ И СЛЕД 21.07. 2022 ЩЕ ИМАМЕ ГАЗ !!! СЛЕД ПЛАНОВИЯ РЕМОНТ !!!
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 А и не на последно място - каква ще е цената . Може и от Марс , Луната да се докара газ , ама като ти искат по 1 000 000 долара за кофа , ще купиш ли ?
60
1
 
13
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Гражданятааа, зимъска ша едете бобец бря ! Таа има газ!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 87 Даваш примери с някакви козметични количества газ . Норвегия може да ги даде на нас , 2млрд ни устройват , Германия да си закрива произвоството . Не знам , какви количества газ доставя Алжир , ама в Испания Русия вече е втори вносител , след САЩ . Ако има газ , защо всичко свързано с Брюксел реве за руския газ
58
0
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Шофьорските курсове за 2 месеца поскъпнали от 900 на 1200 лева. Явно на кирчовците 30% увеличения са им любими. Няма да си играят с по 2-5% , направо по 30% и после манифестации и жужето е виновно
57
1
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КК от ПП , Къде е Кирчо от Плюя Промяната ???
56
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 Питах те, кое не разбра във фразата "Русия не е единствения производител на газ в света"? Впрочем, така какато "нямаше", така Норвегия "намери" още 2 милиарда куб метра. Холандия пък, която трябваше да затвори находището в Грьонинген тази година няма да го прави още минимум 6 години, Румъния започва добив на газ, Турция също, Алжир вдигна доставките с 40%, а Израел ВЕЧЕ договори дърлгосрочни доставки за ЕС. Газ има и ще има, и то не руски. :))))
55
3
 
23
 
! Отговори
кирасенин преди 1 година
обещахме ви промяна . що сте недоволни ?
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 Катарецът в прав текст го каза - " Свободен газ няма . За много години напред . Всичко е договорено , всичко е разпродадено . Няма как да се извадят 100-150 млрд куб.м. газ , които да заместят руския в Европа .