Емили редовно кара тротинетка по магистралите, щяла да продължи да го прави

Такова поведение е опасно не само за човека с тротинетката, а и за останалите на пътя
13 юли 2022 09:08, Елка Василева
479
Емили редовно кара тротинетка по магистралите, щяла да продължи да го прави
Кадър: bTV

Емили редовно кара тротинетка – и по градските, и по извънградските магистрали у нас, това каза пред bTV самото момиче, заснето да лети по магистралата на тротинетка и с над 100 км/ч. Нарекоха я „камикадзето на пътя“.

Още по темата
Тя е Емили Йорданова, по-известна като транссексуалното момиче, защитаващо правата на ЛГБТ хората.

Всъщност тя не лети с тротинетка, а с електрически скутер, който притежава заедно с приятеля си Тихомир.

Емили споделя, че редовно кара тротинетка – и по градските, и по извънградските магистрали у нас. Твърди, че винаги спазва правилата. Приятелят ѝ Тихомир също се придвижва със скутера.

„Обикновените тротинетки, които се взимат под наем, те вдигат до 25 км в час и те са лекички. Всъщност те тежат 10-15 кг най-много и струват около 1000 лв., може да си я купи от всякъде. Тази тротинетка, която ние имаме, тя струва 8000 лв., тежи 60 кг и развива 125 км в час, като пробегът ѝ е 160 км и с едно зареждане може да се отива до Перник и да се връщаш без никакъв проблем“, каза Тихомир.

С тротинетката редовно се движат и по големите булеварди в столицата - до момента безаварийно. „Всички падания са регистрирани с ниски тротинетки, от нисък клас и то повече са младежи, които не знаят какво правят… Според мен трябва да се приемат нови закони, защото това е бъдещето, поскъпват цените на горивата, замърсяваме околната среда, бъдещето е това“, казва Тихомир.

А Емили е категорична, че ще продължи да кара по магистралите.

Подобно поведение е опасно не само за човека с тротинетката, а и за останалите на пътя, предупреждават експертите.

„Електрическите тротинетки трябва да се движат единствено и само по велоинфраструктурата. Те са изключително опасни, защото са незащитени и реалната опасност от нараняване, особено при по-висока скорост и неравност на пътя това би довело до много сериозно падане и нараняване. Това е абсолютно безумие и граничи със самоубийство, аз не мога да повярвам, че нормално разумно човешко същество може да излага самостоятелно на риск своя и живота на останалите“, коментира Росен Рапчев, експерт от Държавната агенция пътна безопасност.

Летящата по магистралите тротинетка е в нарушение не само заради скоростта, а и заради факта, че няма регистрация.

„Това не е административно нарушение, а това е престъпление. Следователно всеки, който си позволява да се движи по пътища, отворени за обществено ползване, с нерегистрирани превозни средства, извършват престъпление“, допълни Рапчев.

До момента Емили и Тихомир не са ходили в КАТ, за да регистрират тротинетката. Този мощен и скоростен модел се продава свободно в България и всеки може да ги купи. Ускорява от 0 до 100 км в час за 7 секунди.

От началото на годината сектор пътна полиция има над 140 наложени наказания за неправилно управление на електрически тротинетки. За да се стигне до глоби обаче, тези които ги карат, трябва да бъдат хванати в нарушение.

Колкото до Емили, тя твърди че осъзнава отговорността си на пътя и че оттук нататък ще кара по-бавно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момиче не е и никога няма да бъде.
271
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трабва ли да си джендер, за да нарушавш законите, да те славословят по "медиите" и да те сочат за пример? Трябва ли да си обърнал резбата или да си наркоман, за да не те санкционират, наказват, глобяват, съдят...? Това ли е новта мантра - сменете пола и сте недосегаеми?
270
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се наиграе бързо ми се струва и ще вземе награда Дарвин
269
0
 
11
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 1 година
До *** Да, съгласна съм, че трябва да има санкции. Но по закона; каквото е нарушила, да си плати. И да не си помисля повече да прави подобни глупости. И да, всички трябва да сме равни пред закона, никакъв БХК няма да я спаси, ако ще да е трансполово извънземно. А също и полицаите, нарушаващи правилата. Или таксиметровите шофьори. Или разни типове с лампи и със затъмнени стъкла. Това се опитвам да ви кажа. Нарушителите са си нарушители, без начение от пола, дрехите или цветът на кожата.
268
1
 
17
 
! Отговори
Олигофрен преди 1 година
До Момичето от Дания Бе ти какво го защитаваш, индивида обясни, че няма книжка....Какви тяги, какви кубици гледаш и членове??? Има ли регистрационен номер и талон? Май не, е тогава вкъщи на пътеката да си го кара тоя екземпляр. Нека си купи винетка като нас като е с превозно средство. И ти май нямаш връзка с централния мозък???
267
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момичето от Дания - Виж сега, за да регистрираш нещо като нормално ППС то трябва да има съответните атрибути - мигачи, фарове, огледала и т.н. Когато направят такива тротинетки, тогава ще се съглася, че могат да се движат по пътищата. Дотогава спорът е безсмислен. Не знам това нещо дали има фар например, но според един друг закон си длъжен да караш с включени светлини постоянно. Също си длъжен да имаш винетка, за да си на магистралата. Когато изпреварваш си длъжен да включиш мигач и т.н.
266
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жал ми е за тоз Тихомир вместо да си хване някоя мацка се занимава с това
265
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и моторетките с реактивни двигатиле от 0 до 100 го правят за 1.5 сек, ама ги карат само на Соленото езеро в САЩ. Това, че вдига до 120 не е основание да караш табуретника където не е разрешено. Щом сакаш да се трепеш, купуваш си парцел от 20-30 хекъара, асфалтираш си го, и се трепи колкото си искаш, по 3 пъти на ден.
264
4
 
3
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 1 година
И не, не е разрешено движението на ППС с животинска тяга по магистрала. В т. ч. на животни, хора, движещи се пеша, а също и теглещи се с гъвкава връзка автомобили. Последното е позволено по изключение само до първия изход. Так че, не -- нито кон, нито гепард могат да се движат по магистралите. И в този член от закона (55) определяща е конструктивната скорост. Дали това нещо подлежи на регистрация и по какви правила, е предмет на Наредба N I-45.
263
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момичето от Дания - Права си, няма значение полът. Дали е транссексуално това същество или не, трябва да бъде глобено. Тук сме на едно мнение.
262
3
 
17
 
! Отговори
Олигофрен преди 1 година
Тоя сметеняк-не знам мъж ли е жена ли е/ и то не знае/ ще ми се мотае пред колата на магистралата-слизам и му плескам два шамара и тротинетката на парчета. Вече на всеки ненормален път ще правим ние, че то не знае за какво е дошло на тоя свят.
261
3
 
2
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 1 година
Не защитавам никого, нито пък търся виновни. Само казвам, че няма значение какъв е полът, половата идентификация, сексуалната ориентация или предпочитания на водача, а дали е добър шофьор и дали спазва правилата. Ако наистина има някаква връзка между тези наистина много важни човешки определители и поведението на пътя, нека някак да се докаже. Има добри шофьори жени, има добри шофьори мъже, сигурно има и добри и отговорни трансполови жени и мъже шофьори. Има и много безотговорни и некадърни.
260
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момичето от Дания - Едно си баба знае, едно си бае. На какъв език да ти напиша, че тротинетката няма елементарни атрибути на нормално ППС? Мигачи и огледала за задно виждане. Без тези неща не е възможно да се движиш безопасно на магистралата. Дори и в града не е възможно. Ако само скоростта беше факторът, по който се определя дали нещо е ППС или не, тогава ще повторя примера с гепарда. Щом вдига над 50 км/ч ППС ли е? Мога ли да яхна един и да пътувам на магистралата според теб?
259
3
 
1
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 1 година
Ами, сега отворих да видя промените в закона. Ясно е казано, че когато ППС надхвърля определена мощност и надвишава конструктивната максимална скорост, определена за тротинетките, се смята за ППС от по-висок клас. И съответните превила важат и за него, т. е., това от статията трябва да се опредли дори не като скутер, а като мотоциклет. Оттам нататък от КАТ да си го проверяват дали отговаря на изискванията.
258
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходи на Серес, ще ми тества максимална по магистрала, миналата седмица и убиеца ли тестваше по Черни връх. Наясно съм, че водачите с опит на пътя са обременени, но То размишлява по детински- ентусиазирано , опасно и глупаво.
257
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момичето от Дания - Лудите мотористи и младите шофьори имат мигачи, огледала, номер и т.н. Ако карат с превишена скорост и ги хванат, си понасят последствията. Изобщо не може да сравняваш двете неща. Все едно аз да карам колело на релсите на влака и да твърдя, че да, не е редно, ама виждаш ли имало луди мотористи и млади шофори, които правели глу_пости, затова не е толкова лошо и аз да правя тъ_потии.
256
10
 
3
 
! Отговори
Момичето от Дания преди 1 година
От чисто човешка гледна точка съм напълно съгласна с повечето коментиращи, че подобно поведение е най-малкото безотговорно. Нещо повече -- подобни изпълнения са опасни за всички, особено на магистрала. Но същото важи и за лудите мотористи, които карат не със 120, а с 220 км/ч! И не се съобразяват с никакви правила! Или пък младите шофьори, които с енергично безразсъдство се състезават по магистралите. Затова нека да не се занимаваме със сензации, а с наистина важни неща.
255
1
 
20
 
! Отговори
Я стига глупости! преди 1 година
Това е тротинетка. Никакъв скутер, мотопед или мотоциклет не е! Няма регистрация в КАТ, няма място на магистрала или скоростен път! А Емил /както пише в личната му карта/ би трябвало да е привикан и да му бъде връчен акт по ЗДпП.
254
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момичето от Дания - Няма как да ми говориш за скутер или мотопед, при положение, че тротинетката няма нито мигачи, нито огледала за задно виждане. Стига си повтаряла едно и също нещо. Тя дори седалка няма. Изобщо не знам как е регистрирано, но не може да се движи по магистралата поради елементарни причини - мигачи, огледала! Явно не си шофьорка и не можеш да го проумееш, но това си е твой проблем. Знаеш ли какво означава аз да карам със 140 км/ч и изведнъж някой без мигач да ме засече?
253
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте го наричали това грозно *****растче "Тя".По този начин му галите самочувствието и то е готово да продължава с глупостите си, само и само да стане известно. Лично на мен,ако ми изскочи на пътя,ще го размажа,като ла*но на асфалта и хич няма да ми пука за това улаво нещо.Че както ги "обичам", иййй..отврат.