Какви са препоръките на ЕК за България в доклада за върховенството на закона?

Нарастват тревогите за дейността на Висшия съдебен съвет
Обновена: 13 юли 2022 15:34 | 13 юли 2022 15:33, Нели Христова
32
Какви са препоръките на ЕК за България в доклада за върховенството на закона?
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи днес втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, като този път отправя и препоръки към отделните страни.

За България в документа се отбелязва, че правителство е обещало да въведе допълнителна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и законодателни промени за надзор на отказите за предприемане на разследване, като част от реформите, свързани с изпълнението на плана за икономическо възстановяване и осигуряването на средства от ЕС, предаде БТА.

Нарастват тревогите за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) и попълването на неговия състав. Липсата на постоянно съревнование при издигането на магистратите и широката употреба на командироването може да повлияят на независимостта, се посочва в доклада.

Отчита се закриването на специализираните съд и прокуратура, както и това, че служителите ще бъдат преместени към съществуващи структури. Положително е оценена работата на Административния съд.

Допълва се, че все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище.

В доклада се посочва, че все още не са законово уредени дейността на лобистите и защитата на подателите на сигнали за злоупотреби, макар да има намерения в тази посока. Запазват се опасенията от липсата на ясни правила за прозрачност при разпределението на държавните средства за реклама в медиите. Според ЕК все още не са достатъчни действащите правила за прозрачността на медийната собственост. Добавя се, че се наблюдава подобрение в средата за работа на журналистите, но не са отпаднали пречките пред достъпа им до обществена информация и заплахите от дела срещу тях.

Отправени са шест препоръки, сред които е избягване на командироването на съдии; внасяне на законодателни промени за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на политическото влияние. Комисията очаква също нашата страна да приложи мерки за почтеност на бюджетните служители, особено в средите на полицията и правораздаването.

ЕК препоръчва комисията за противодействие на корупцията да предприема последователни действия, за да достигне до окончателни присъди по случаи, в които са подведени под отговорност висшестоящи лица. Препоръчва се също повишаване на прозрачността при държавната реклама, особено когато договорите са сключени чрез последници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
29- КАТО КАЗВАШ НЕКАДЪРНИ ИМАШ ПРЕДВИД ТЕТКА НАДКА НАЛИ- НЕЙНАТА ДИПЛОМА БИЛА ОТ ГУГЪЛ, ПОНЯТИЯТА ПАК ОТ ТАМ А ПРАВНАТА КУЛТУРА- ТАКА НИКОЙ ОТ ВСС НЕ РАЗБРА ОТ ГДЕЙ.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма присъди най-вече заради калпави и подкупни прокурори, които събират негодни доказателства или ги унищожават и пишат неграмотни обвинителни актове, После съдът няма какво друго да прави освен да оневини престъпниците. Наказателните закони са морално остарели.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека от евросъюза да се поинтересуват кой е този чешки депутат който обяви снимките от спалнята на Борисов за фалшиви, след като миналата година беше цитиран анализ на независима лондонска лаборатория, потвърждаваща автентичността на кадрите, но после всичко беше потулено. Защо Гешев тихом мълком разпространи тази "новина", а не официален източник от Евро парламента?Дори и да нямаше никакви шкафчета и кюлчета, народът няма да забрави какъв ад беше при неговото управление
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никой не му пука за доклада и за върховенството на закона!!! Всичко е само думи. Парата е цар и господар. Този в коготое сухото пише доклада. Този който има пари прилага закона. Върха на закона се определя от човека с най - голяма сума в джоба...
21
7
 
3
 
! Отговори
Джамбазки преди 1 година
Препоръките са Бойко да се връща на власт и да оправя държавата, че е катастрофирала. А, да, и да се обади Бойко да пуснат онова футболистчето Семерджиев, щото не било виновно...
20
2
 
3
 
! Отговори
Сата Знато преди 1 година
Каква е тая глупост, кой ги пише докладите? Какво общо има Правителството с промените в Съдебната власт?
19
2
 
6
 
! Отговори
Едно на ум преди 1 година
Нека не забравяме, че евреи са предимно съдиите, които пишат законите с определена цел!
18
13
 
5
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ЛЪЖЛИВОТО КАНАДЧЕ КИРО ПАК СЕ САМОПОХВАЛИ. НЯМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ДА ГО РАЗКАРАТ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. ПРОДАЖНИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, ние независима държава ли сме, или сме колония? ------------ За съжаление нито едното нито другото... Ние сме територия за която никой не го еня.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
препоръки... бла бла
15
2
 
12
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 1 година
ИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ЗА ЕС , КАКТО И НА НЕГО ЗА МЕН ! ФАЙДА ОТ НЕГО ЙОК !
14
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Щом ек така се меси, да погледне "присъди", които бг правосъдие раздава на дрогирани *** за убийство на пътя. Там има бая за какво да се захванат.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе, ние независима държава ли сме, или сме колония? По-добре да не участваме в плана за възстановяване.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са препоръки и не е задължително да ги изпълняваме, а заповеди ние не изпълняваме.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
майната им на ЕК
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръки няма да има, когато окончателно ни затрият държавата мошетата... Тогава ше са напълно доволни!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръките са да правим каквото ни заповядат без да мислим. Това е.
8
5
 
8
 
! Отговори
Препоръки преди 1 година
Ами хубаво. Аз препоръчвам да вкарат в затвора всички които направиха руските болшевишки внуци трилионери. Ама глас в пустиня е България. То так беше и за мюсюлманите като тръгнаха към Европа а нас ни изкараха мега фоби расистки и какво ли още не. Фак ю EU фаготс.
7
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
важното и да е писано - пишат наште, обещават, пишат, обещават....пък кой ще изпълнява, аллах керим!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма идеален правен ред! ЕС да не се правят на ударени! Никой не може да знае кой кога ще извърши престъпление, никой не може да предвиди кой кога ще изневери, ще убие, ще окраде, ще измами и т. н. Така че...идеален правен ред няма!