Ще се върне ли олиото на предишните си цени?

Има сигнали за нерегламентиран внос на зърно от Украйна
19 юли 2022 09:00, Елка Василева
72

Вносът на слънчоглед от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като това започва да се усеща и у нас.

"Цената на слънчогледа на борсите в света се укроти. Донякъде това е заради възобновения износ от Украйна, макар и не в предишните количества. От друга страна голяма част от производствата, които използват олио, тъй като за индустрията най-лошото нещо е нестабилността, то беше заменено с олио от рапица. И това донякъде успокои цените на слънчогледа. Но твърдения, които чух тези дни, че изведнъж олиото ще се върне на цените отпреди кризата, са изключително безотговорни", каза председателят на Сдружение "Храни и напитки" Яна Иванова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя подчерта, че в разходите на олиото и на другите продукти се калкулира и скъпият ток.

"Нереалистично е да се очаква, че цените ще се върнат на нивата, които бяха преди. Самото ценообразуване и начинът, по който се сменят цените, е един процес, който не става от днес за утре. Преговорите с търговските вериги и смяната на цените се правят няколко пъти годишно. Сега навсякъде олиото е около 4-5 лв. В момента се прибира новата реколта, но дали тази, която е от Украйна, ще стига до ЕС, е неизвестно, което влияе на пазара", допълни Иванова.

По думите ѝ това, което е вдигнало цената на краставиците през зимата, е това, че се произвеждат в оранжерия със скъп газ и отопление.

"Свалянето на ДДС е един изключително популистки акт. Нашата индустрия от години иска намаляване ставката на ДДС за всички храни. Тогава това щеше да се усети от населението. Индустрията ни полага огромни усилия, за да помогне на българина да се храни разнообразно и здравословно. В 25 от 27 държави в ЕС има намалена ставка на ДДС на храните. Неслучайно заради това виждаме, че храната става все по-голям процент от разходите на домакинството", поясни Яна Иванова.

"Притесненията, които имаме, са, че слънчогледът, както и други култури, които влизат у нас от Украйна, са на доста ниски цени. Вярно, че това за населението и потреблението е много добре, но ние трябва да защитим българското и родното производство. По-притеснително е, че сигналите, които получаваме, че се внася "контрабандно" зърно. От Украйна винаги са влизали суровини, но в момента има индикации, че това се случва нерегламентирано - без да се правят контроли", добави председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той твърди, че министърът на земеделието в оставка е излъгал в ефира за това, че ЕК е разрешила безмитен внос на украинско зърно без фитосанитарни сертификати.

"Няма документ в ЕС, който да разрешава безмитен внос на зърно. Това са пълни глупости. Има документ, който казва да бъде осигурен коридор за украинско зърно. Миналата година купувахме азотния тор на 300 лв., в момента той е 1400 лв. Тук не говорим за 10-15% инфлация, говорим за 400-500%. Тук държавата трябва да влезе в ролята си, тъй като това е един от най-добре развиващите се сектори в България през последните години", коментира зърнопроизводителят.

И е категоричен, че ако нещата продължат така - те са заплашени от фалити.

Яна Иванова пък твърди, че ЕС е взел решение да няма мита за вноса на украинско зърно: "Доколкото ми е известно, фитосанитарният контрол продължава да се осъществява."

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ще ме извиняваш, минималната пенсия с добавките е над 500лв.. а олиото не е 5лв., а точно 4.
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слънчогледовото олио не е традиционен български продукт, но вече малко хора знаят. По нашите ширини се е ползвала свинска мас, сланинка, лой-овча и телешка,"бито" масло-овче, краве и т.н. Има рецепти дето стават само с животинска мазнина. Моите баби ползваха олио, само за баници или ако искаме манджата да не замръзва в хладилник. При едната имаше преса за орехи и утаеното олио го държаха в мазето. Моите деца надали знаят, че има такива мазнини освен олио от магазина?
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КачиковМного елементарно сравнение. Цените на всичко бяха ниски при соца,и баба ми не се е оплаквала,че не може да си купи олио,да си плати тока,парното,и да се храни...
21
12
 
5
 
! Отговори
Качиков преди 1 година
Олиото е евтино и сега. При бай Тошо беше 1.60 при пенсия 80лв. Сега е 5 кинта при пенсия 350 кинта. Цената е нормална.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година както и тази нивите със слънчоглед изглеждат прекрасно. Реколта има,но явно се прави спекула.Според Нинова имаме запаси за 5 години напред..
19
1
 
13
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
Не разбирам.Всички в един глас реват:Държавата да помогне,държавата да даде ,държавата да се намеси,държавата... .А ,когато всичко бе Държавно,държавата на кого помагаше?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че ще се върне! Дори ако трябва да се задраскат три нули от левовите банкноти, ама ще се върне на предните ценови нива
17
1
 
18
 
! Отговори
хм преди 1 година
Когато цените на слънчогледа тръгнаха нагоре, още на другия ден увеличиха олиото. Сега цените на слънчогледа като се сринаха - време трябвало и само малко щели да намалят олиото. Цената на тока бил скъп - ок, ама цената на тока и преди войната си беше същата, ако не и по-висока. Сега поне имат гарантирана цена до 250 лв за мегаватчас, всичко над тази цена се поема от държавата. Това са двете основни пера в себестойността на олиото. Заплатите са малка част, а и едва ли са ги вдигнали много.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - Има некакви официални наименования и тр. се придържаме към тях независимо дали на теб ти се струват гей-ски, джен-дърски, лес-би или не....... Справка нащо вънншно и техното външно министерство и ООН )))
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - Ми не е канцерогенно, просто е откровено вредно - съдържа голям % НЕпреработватваеми от човешкия организъм мазнини. Ама ти яж, яж рапично олио и масло, не спирай
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 - Холандия. Не нидерландия. НИкакви *** някам да ми казват, акка ще им наричам дъргжавицата ;)
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При алтернативите палмово масло и зехтин, слънчогледовото масло няма никакъв шанс с такива цени." - зависи какво ти харесва, като отида при баба ми се къпем в олио и си ни харесва. Като почнем сутрин с пържените филии и бухти, като минем през обяд със салата, домашен хляб и някоя пържолка и като стигнем вечер до някоя манджа с ориз на фурна всичко е олио. И цената не е толкова лоша - 5 кинта за 10 дни е нормална сума.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миналата година се изкопаваше на 1000 евро тона сега е на 500.реалната цена сега е 2 до 3 лева макс.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 - Ако се надигнете, има 80000 полицай, близо 50000 мутри, няколко слуби и армия, които ще тсекат всяка надигната глава ... това не ти е 18-ти век.
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укр. зърно и олио е отдавна купено от Германия и Нидерландия и отпътува вече цялото натам. Отначало беше 2 млн. тона, а са извозени вече 6 млн. тона! ))) Не разпространявайте фейкове, че нещо се внася от Укр. За нас нема!
9
1
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Когато се върне цената на газа и тока , тогава и на олиото. Тоест никога.Да не вземете да върнете и цената на пенсиите и заплатите , че тогава мамка ви.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"с рапично олио" - И какво му има на олиото от рапица? БългаринЯ си мисли, че е "канциругену"?
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУк секи вика имало спекулация ... ууу ееййй - Оди глей то олиууу *** сланчуглет как да прай и си *** прудай на цинити от 2002-а!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вече падна драстично Щото е дошъл някой танкер с рапично олио, или нерафинирано украйнско. В България спекулата и мошеничеството са издигнати в култ. Туй скоро ще почнат да ви продават и отработено машинно масло с вкус на зехтин от танковете от украинския фронт.
5
0
 
11
 
! Отговори
Рициново масло преди 1 година
При алтернативите палмово масло и зехтин, слънчогледовото масло няма никакъв шанс с такива цени.