Да се готвим: Водата ще поскъпне средно с 1 лев на кубик

Шефът на КЕВР: Направихме всичко възможно да ограничим максимално скока на тока и парното
16 юли 2022 14:18, Елка Василева
207
Да се готвим: Водата ще поскъпне средно с 1 лев на кубик
Снимка: архив, БГНЕС

Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок от 1 лев на кубик на цената на водата. "Тези цени вече са факт за около десет ВиК дружества на територията на страната".Това заяви пред Нова тв председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Още по темата
По думите му КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното, подчерта той в отговор на въпроса има ли вероятност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон. „КЕВР е взела всички мерки, за да намали увеличението. Електричеството, което България произвежда, сме намерили резерви в АЕЦ „Козлодуй” и със спирането на субсидиите за ВЕИ инсталациите сме насочили тези средства към битовите потребители. Затова там увеличението е само 3 на сто. България има този ресурс и може да си позволи да го насочи към потребителите”.

По думите му обаче не такава е ситуацията с газа. „Газът в цяла Европа е оскъден. И България се конкурира с всички останали държави на международните пазари – да осигури съхранението за зимния сезон, тоест да нагнети достатъчно количества в хранилищата, и същевременно да осигури текущото потребление. В много европейски държави се ограничава потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, за да  могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл увеличението на парното, което е пряко зависимо от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното увеличение е около 120 процента, но с компенсациите към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната енергия и електричеството”. Той подчерта, че няма как цената на тока и парното, която се определя два пъти годишно – дори при извънредни обстоятелства, няма как да се вдигне.

“Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува поради липсата на газ. Това, което трябва да се направи обаче е, да се предприемат сериозни мерки. А това може да стане с едно стабилно правителство. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази криза”, посочи шефът на КЕВР.

По думите му имаме осигурен дългосрочен договор с Азербайджан, който осигурява една трета от потреблението на газ в страната.  „Газпром” са добре дошли да предоставят газ за България при изпълнение на условията при сега сключения договор. Но, ако аз трябва да взема решение, нямам никаква увереност, че ако те обещаят да доставят газ, действително ще го направят”, подчерта той в отговор на въпроса трябва ли да включим руската компания в енергийния микс. И допълни, че през юли ще получим втечнен газ от САЩ.
Тодоров коментира и механизмите, които са предложени, за да се помогне на хората да се справят с по-високите си сметки. „Това което предложихме в Комисията по енергетика към НС, е да се помисли за даване на възможност за въвеждане на няколко тарифи на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може – ток вода, парно и газ. В момента няма такава възможност. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, ако се наложат. Това обаче е мярка, която към момента няма нужда да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа криза дори КЕВР няма да може да предприеме тези мерки, ако се наложат”, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Never walk alone преди 1 година
За лекарства и свещи!Казах!
161
0
 
6
 
! Отговори
българите преди 1 година
отдавна са подложени на системен грабеж от разни "дружества", "банки", "партии" и прочее , раята трае много
160
1
 
3
 
! Отговори
Скоч и сода преди 1 година
Кой ползва вода бе братче? Водата съдръжа микроби.
159
1
 
10
 
! Отговори
Моше преди 1 година
... ама пък има банани . Радвайте се .
158
1
 
9
 
! Отговори
Да се готвим преди 1 година
На междинните избори Демократите да загубят Сената и после ще ядем Печен Киро.
157
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да се конкурираме с другите за газа? Ние си спряхме на 100% руския газ и наказахме Путин, а други плащат в рубли! Такива като мас трябва да са първа група и да имат правилна газ първи!!!
156
3
 
35
 
! Отговори
SS преди 1 година
По малко ще се къпем,по малко ще ядем,по малко ще пием,а нещо друго по малко ще правим,в името на ,,демокрацията" и европейските ценностти ! Да ви еб. майката !
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** да го махат от комисията , различни тарифи *** . Какво иска пак хората да си извадят печките на дърва и да не може да се диша в градовете.
154
0
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Промяната настъпи!;))) Златото на Яга се стопява, дори кюлчетата в шкафчето на Бойко изчезнаха;)))
153
1
 
7
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Продьлжаваме промяната
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия 1 кубик питейна вода струва 8?(3? питейната и 5? за оточната).
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали искате да сте истински евроатлантици. Няма да се къпите тогава като германците
150
2
 
15
 
! Отговори
Иван Салабашев преди 1 година
До АнонименНарастват цените на горивата нараства и тока тия помпени станции с кво изпомпват според теб както и пречествателните станции
149
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Декеврите да си ходят. ОСТАВКА!
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логика за поскъпването - ич.
147
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда явно промяната си продължава
146
1
 
17
 
! Отговори
Кибик преди 1 година
Направо по 10 лева за кубик да я направят! Да е по-лесно за смятане!
145
1
 
22
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Що пак вдигате цената на водата бре хайдуци? И водата ли е на свършване или ще почнем да изнасяме и вода. И защо да е кът газа, та нали вчера лицензирана втори газов оператор и според приказките на Киро до края на юли следва да потече газ от гръцката тръба. И не само да тече, а да тече по евтино от руската тръба. Кви са тия приказки, газа бил кът?
144
1
 
17
 
! Отговори
Н2О преди 1 година
Кислород с 2 водорода, ще проклина съдбата си тежка, българина до гроба!
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ура, след като се покаже каква пoвъpня е капитализма ще си отиде с множество избити или заточени в Беляне корумпета. Историята както казват се въртяла в кръг. 1945г. -> 2025г. Повече на тая система не и давам.