20 000 българи ежегодно губят битката с рака

Асена Сербезова участва в представяне на Националния план за борба с рака
22 юли 2022 15:58, Красимир Ангелов
93
20 000 българи ежегодно губят битката с рака
Снимка: БГНЕС

Близо 20 000 българи ежегодно губят битката с рака, обяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Тя участва в представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030.

С тази стратегия осигуряваме рамка за концепция за холистичен подход на грижите, посочи тя, цитирана от БТА.

Сербезова подчерта, че онкозаболяванията са сред основните приоритети в здравеопазването не само в европейски мащаб, но и в България.

Броят на новодиагностицираните нараства, като ежегодно се диагностицират над 36 хиляди българи. Ако не се предприемат мерки, се очаква до 2030 год. смъртните случаи да се увеличат с 24 на сто, посочи още министър Сербезова.

В събитието участват и представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Национална пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
За незапознати преди 1 година
Опитайте с Folaxan - спасил е десетки човешки живота!
77
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Моля, посочете причините за възникването на тази болест-световен бич.Преди всичко това са неправилното хранене, стресът, отровната вече околна среда, липсата на мир в обществата.
76
0
 
2
 
! Отговори
д-р Иванов преди 1 година
Не болните от Рак а онколозите са тези които губят защото професионалното им ниво е ниско и профилактиката слаба...
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На прощаване.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са,страшно много,но имайки предвид здравната ни система просто си е логично.
73
1
 
6
 
! Отговори
къФ РАК МА КАКО преди 1 година
Иде сташният ковид.Хиляди сополиви ходят по улиците имат наглоста да се разхождат в планини и паркове да седят по пеики и полянки а ти ги плашиш с някъкъв си рак.Ставате смешни.На всенародна борба с гадната хрема напред с маска на уста да смажем гадината.До пълната победа на маската.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са важни! Важното е да спасим бабите от ковид!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надеждата в болница няма как да ти я дадат. Те са месомелачка по комерсиализирани пътеки и режат, поят с химия и облъчват по протокол. За всяка бройка им плащат за третирането ще или не ще живее жертвата... Надеждата е в Герсон диета, книги като step out of the box. Има я в интернет на български, лечебно гладуване, йога и т.н. не можеш да се тъпчеш ежедневно с бок лучава храна, дето дори гълъбите на улицата и кучето ти не я ядат, а после да им ходиш на крака по болниците да ги питаш какво ти е
70
3
 
7
 
! Отговори
кво ти пука како преди 1 година
Нали слагаме маски против сополите.НЕкви си онкоболни какво тук значи някъкъв си рак като има корона.
69
1
 
19
 
! Отговори
тТт преди 1 година
Никаква здравна политика нямаме! Никаква!!! Преди 2 седмици загубих един от най-добрите си приятели, само на 45 години. Преди 4 години пък първи братовчед, тогава беше на 46 години. Никакво отношение поне в Стара Загора. Буквално им бяха казали, но по заобиколен начин "Абе ще ***, оправяйте се самички!". Вместо да им се даде шанс на тези хора, да им се даде подкрепа и най-вече НАДЕЖДА!!! Много мога да пиша по темата, но вярвайте ми, домашните ни любимци се лекуват по-добре от онкоболните. Факт
68
2
 
12
 
! Отговори
Защо преди 1 година
И като се събрали на срещ, какво измътих менгелетата???Защо нарастват онкозаболяванията???С цигарите се изтърка плочата! Дали не е заради хранително-оъровителната промишленост, нещо!82
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименТе че пал са ви дали епикриза. Сега са инструктирали от МЗ всички директори на МБАЛове да не издават епикриза на починал, нямало нужда, бил си умрял човека и така. Има един специален кръг на ада за мъчителите и насилниците, рам е пълно с лекари.
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 Леакарите по цял свят убиват хора, то това им е функцията, да защитават фалшивата теория за естествен подбор. Запомнете едно, учител, лекар, полицай, военен това са безволеви хора, свикнали да изпълняват заповеди механично и не влкагат особени емоции, в това което вършата. Съжалявам за детето Ви, знайте само, че се е спасило от мъчителите си. Наскоро убиха и моята баба и макар възрастна, го направиха по заучената схема с точенето на пътеките.
65
1
 
11
 
! Отговори
Земята свещена на преди 1 година
Ботев и Левски е рай за крадци и безброй корумпета.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИНАЧЕ СЕ БОРИМ С КОВИД... И ЛАПАМЕ ПАРИ...
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тази да се връща в ордата на Бай Масон, не става за министър
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските доктори убиват онкоболните. За тях болният е само и единствено каса за пари. Доктори-убиици от Исул и Пирогов убиха детето ми с фалшиви и измислени вливания и облъчвания. Съкращаваха и от някои химии. Да не говорим с фалшивите диагнози за да могат да източват касата и да ни муфтят нон стоп за пари. Година след като загубих детето си показах епикризата на лекари в САЩ. Докторите се хванаха за главата. Бяха изумени от начина на лекуване и най вече от съкращаването на вливанията.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битката с простащината и наглостта вече са я загубили ДОБРИТЕ , НОРМАЛНИ, УМНИ и ВЪЗПИТАНИ хора които са се родили в тази държава , а тези които ще се родят са предварително обречени , защото после ще трябва да се чудят къде да БЯГАТ за да си спасяват остатъка от животеца и да търсят по-добро място за децата си !
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега умиращите от рак ще са по-малко, а не повече - Ковид-19 изпреварва рака и човека си отива от Ковид-19, а не от рак. Същото е и с други болести.
59
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аенка просто си чеше езика за да си получава сладката министерска заплатка - Битка с такива сериозни заболявания НЕ се води с приказки , а с ИНВЕСТИЦИИ , СПЕЦИАЛИСТИ , ЗДРАВНА система и ОРГАНИЗАЦИЯ и МНОГО НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ( които струват МНОГО ПАРИ ) - НИЩО от това ние НЯМАМЕ , така че ....! И ако някой ме обвини че говоря неистини - Сравнете "Бързата ни " спешна" помощ" с какви кадри и екипировка разполага и си отговорете сами !!