Литър мляко за 5 лв., 30 лв. за кашкавал - реално ли е?

Потребителската ни кошница е с 24% по-скъпа
Обновена: 27 юли 2022 09:00 | 27 юли 2022 09:00, Александър Попов
155

В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм кашкавал от краве мляко се предлага за 28 лв., а този от козе - за близо 35 лв. за килограм. Това обаче са единични случаи, смята Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

"Това не е вярно. Цената на млякото е под 3 лева. При сиренето и кашкавала имахме много сериозно поскъпване. Сиренето отиде от 7 на 10 лева, а при кашкавала поскъпването е с над 50% - средната цена е около и над 15 лв. Определени сирена достигат и 25-26 лв.

Потребителите трябва много добре да правят сметка какъв точно продукт купуват - може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му цената на потребителската кошница не е мърдала повече от месец и е с 24% разлика в сравнение с миналата година.

"В световен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Спря възходящото движение на млечните продукти. Наблюдаваме цената на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е отрасълът, който ще понесе най-големи щети. Най-лесният начин потребителят да помогне на българската икономика е като предпочете българския продукт", каза още Владимир Иванов.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лева. Според него изкупната цена на овчето мляко е около 2 лв. и е по-висока с 30% спрямо миналата година.

"Имаме и още една алтернатива - гражданите да си купуват млечни продукти директно от фермите. Истинско овче сирене се предлага между 12 и 15 лв. за килограм", посочи Караколев.

Според него се заформя засушаване, което е свързано основно с пасищните животни. Ще трябва по-голям ресурс за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще влоши много ситуацията, предупреди Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: сиренемлякокашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
6
 
! Отговори
Кво ви пука?! преди 1 година
Нали ядете по ресторанти?!
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обичам мек кашкавал и жълто меко сирене.
75
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно Борисов като се върне на власт ще заповяда сиренето да е без пари и левче за литър бензин. Той владее петрола, енергията и космоса. Той е бога Слънце и ще огрее продажните ви 3aдници
74
1
 
6
 
! Отговори
Кои са ниската .... преди 1 година
класа ? Тези на които на фиша им пише 1500 лв и вземат чисто 1200 и живеят във собствен апартамент и имат две деца каква класа са ? Защото и за тях нормалните храни ще са скъпи я вижте по внимателно цените във магазините НЕ гледайте борсовите цени ! Вижте пакетираното сирене ,кашкавал ,луканката стана 60лв кг. Защо по веригите се продава на една витрина св.врат по 6лв и по 12лв ,телешкото по 20+++ а кайма смес намалят на 5лв ? А пакетирани пържоли по 8лв 600 гр. ?
73
1
 
3
 
! Отговори
Хаджионзи преди 1 година
Много важно, третата 4ишка нали е без пари! Мяташ я на рамо и на прайда, eги мy нaнaнaтa...
72
6
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 1 година
Не оспорвам. Купуваме от проверени фермерски производители, разбира се. Нали това е смисълът да се комбинираме група хора, за да ни изпратят по-голямо количество. А някои къде живеете не ме интересува- аз постоянно пътувам по цял свят, но данъците си ги плащам тука. Има интернет, 2022ра сме- с 2 клика се проверява колко струва топ енд италиянски 24-месечен пармезан от малка ферма. Същото важи за всеки продукт. У нас също има разкошни ферми за месо, но не са за всеки.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Таня - "Сиренето и кашкавала не са за ниската класа. Ако някой се оплаква от цената, то не му е работа изобщо да купува такива продукти" ... То е само за випаджии, пиленца и авери на Филип Плейн. Я се качи в БМВ-то и си яж мекия кашкавал ахахахахаха
70
19
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Сиренето и кашкавала не са за ниската класа. Ако някой се оплаква от цената, то не му е работа изобщо да купува такива продукти
69
5
 
6
 
! Отговори
Промяната свършила ? преди 1 година
Няма да ви се размине ! Без Слави и със Бойко Рашков свят ще ви се завие !Диалог ще има единствено със Рашков или някой който да е още по-страшен за вас ! Спечелихте първия рунд благодарение на Славито във другия ще сте но каут !
68
3
 
5
 
! Отговори
До до 64 преди 1 година
И на запад тъпчат с какво ли не колбасите, просто ги мелят по-добре. Винаги *** от месото се използват за това. Още повече, там и месото го инжектират с какви ли не химикали, за да изглежда чудесно, а после ядеш подметки. Но, ако си купуваш ДИРЕКТНО от ферма, която продава месо, там качеството е топ, но не мисля, че някой от такива магазини ще се ангажира, да ти праща меса към България, освен ако не поръчаш примерно цял камион. А и цената е около 5х тази в магазина. Някои живеят на запад.
67
8
 
9
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Да помните кога БСП са ви управлявали.....
66
3
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 1 година
Има доста сносни нашенски сирена. Съвсем отделен въпрос, че група приятели си правим колективни поръчки на колбаси, сирена и вина от Итали, Франция и Германия и цените на хубав италиянски колбас са по-ниски от тези на нашенските съмнителни. Иначе от нашенските фирми за месо вярвам само на Бредас. Там поне знам, че има качество като качество. Цените за мен са тотално ок, но на много хора им се вижда скъпо. Насочваме се и към фермерските пазари, ама там всеки твърди, че боклyкът ми е домашен...
65
4
 
14
 
! Отговори
Гласувайте за герб преди 1 година
Като не можете да разберете ,че във тая дупка именно те ви намахаха ! Тези строители които сега търсят пари договорите със кой ги сключиха ? Барбата една година не подаде оставка само и само да подготви почвата за всякакви фалити ! При епидемия и воина и при седем месеца управление със троянския кон Слави кои ще ви оправи и как ? След още три поредни служебни кабинета ще видите кое и колко ще струва !И тоя целия цирк се играе само и само герб да се отърват от Рашков защо ли ?
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо въобще трябва да ядем млечни продукти? Съвсем скорошно "въведение" за Хомо Сапиенс. Напълно излишно, а даже и вредно.
63
10
 
17
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Добре,че ПРОМЯНАТА свърши,защото нямаше да издържим още много.Лошото е,че дълго време ще се възстановяваме от тези мошеници
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беге кашкавала е със специални свойства- при печене се надува и загря. Пробвал съм на Елена, Маджаров, Боженци, Саяна и Верея. Турския кашкавал пък се разтипа при печене. Ха сега - познайте кое е от мляко
61
4
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До Умберто Жеко ... Ама ти мислиш че Френското, Английското и Холандското се правят от мляко ??? Ахахаххаа. Наивник.
60
5
 
8
 
! Отговори
БСП КОМУНДЕ преди 1 година
Така управляваме ние....да ни помните...
59
1
 
14
 
! Отговори
Умберто Жеко преди 1 година
Избягвам българското производство. За по- малко купувам гауда и едам внос от Холандия и Франция. Те поне са от мляко. Всичкото българско е бъкано от палма и сухо мляко. Та килограм зрял английски чедър в метро е 25 лв. Как ше им дам на наще мизерници толко за фалшив кашкавал???
58
4
 
4
 
! Отговори
БСП ВИЦЕТО преди 1 година
Безпомощна съм....от мен нищо не зависи