Литър мляко за 5 лв., 30 лв. за кашкавал - реално ли е?

Потребителската ни кошница е с 24% по-скъпа
Обновена: 27 юли 2022 09:00 | 27 юли 2022 09:00, Александър Попов
155

В някои магазини литър мляко достига близо 5 лева, килограм кашкавал от краве мляко се предлага за 28 лв., а този от козе - за близо 35 лв. за килограм. Това обаче са единични случаи, смята Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

"Това не е вярно. Цената на млякото е под 3 лева. При сиренето и кашкавала имахме много сериозно поскъпване. Сиренето отиде от 7 на 10 лева, а при кашкавала поскъпването е с над 50% - средната цена е около и над 15 лв. Определени сирена достигат и 25-26 лв.

Потребителите трябва много добре да правят сметка какъв точно продукт купуват - може да се окаже, че скъпото сирене излиза по-евтино", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му цената на потребителската кошница не е мърдала повече от месец и е с 24% разлика в сравнение с миналата година.

"В световен мащаб и в България има нормализиране на пазара. Спря възходящото движение на млечните продукти. Наблюдаваме цената на свинското, която не е променяна четвърта година. Това е отрасълът, който ще понесе най-големи щети. Най-лесният начин потребителят да помогне на българската икономика е като предпочете българския продукт", каза още Владимир Иванов.

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев също не се съгласи, че има мляко на цена от 5 лева. Според него изкупната цена на овчето мляко е около 2 лв. и е по-висока с 30% спрямо миналата година.

"Имаме и още една алтернатива - гражданите да си купуват млечни продукти директно от фермите. Истинско овче сирене се предлага между 12 и 15 лв. за килограм", посочи Караколев.

Според него се заформя засушаване, което е свързано основно с пасищните животни. Ще трябва по-голям ресурс за фураж. Ако се появи тежка зима, това ще влоши много ситуацията, предупреди Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: сиренемлякокашкавал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
9
 
! Отговори
Така става... преди 1 година
... ВИНАГИ когато комунисти са във власта . Дори алчните гербаджийски мутри не смееха така злобно да дерат народа . В БСП нямат такива скрупули . И по-лошо ще става . Ниновските социалисти трябва да наваксат с кинтите за толкова години извън власта ... Че то друг път власт може и да не видят .
56
2
 
5
 
! Отговори
БСП ЗЕМЕДЕЛСКОТО преди 1 година
Министърче.....кво ША каиш за цените, другарю
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре е да си купим по една крава и да си произвеждаме по естествен начин кашкавал и мляко. Хем качествено, хем евтино и безпларно
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ходя до Румъния , там цените са наполовина .Олиото например е 3 лева
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Начи/45"Кирчо, кокорчо, корни четете ли това е истината" - защо да четат?! ВИЕ си ги избрахте да ви евроинтегрират. Защо ривете сега?
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моя тих протест е да не купувам на тези високи цени . Понеже съм учил икономика и знам , че при намалено търсене цените падат
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има балами да плащат, ДА, реално е!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с. Алдомировци- Фаворит милк. Доста приятен кашкавал за парите си- 14лв./кг. Истински. Сирене до 12лв. според вида. Прилично. Сирене Ситово в тенекия (топ енд сиренето на България)- 14лв. за 800 грама. Мляко домашно в региона- около 1.50-2.00лв. за литър. Прощавайте, за 35лв./кг купувам 18-месечен пармезан, внос от Италия. Не съм някакъв пенсионер- програмист, който живее предимно на вилата съм и знам кое откъде да купя. Нито някъде мялкото е 5лв., нито кашкавалът- 35...
49
0
 
8
 
! Отговори
? преди 1 година
тва за тежката зима, някаква опорка ли е? Още сме в разгара на лятото, отвсякъде се говори за тежка зима.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не яжте кашкавал и мляко! Не са полезни!
47
2
 
34
 
! Отговори
Анатоли преди 1 година
Аз работя във завидите на Димитър Маджаров. Правим Сирене и кашкавал със сухо мляко от Полша, никой не влага сурово мляко. Шефа сменя колите през 5 месеца, има и 4 *** човека охрана. Всяка година е с нова любовница - фолкпевица. Те така. Купувайте сирене по 20 лв. Аз не близвам
46
3
 
6
 
! Отговори
Отряд1 преди 1 година
Реална ли е вселената? Реални ли са молекулите и атомите? Какво е реалност, и какво са парите? Въпроси винаги водещи до едно и също изречение казвано от дядо ми... абе ти май си нямаш работа, *** обърни сеното...Все пак, реален ли е капитализмът? Питам за един приятел?И не, не ми минавайте с номера за монархия, комунизъм или прочие, това са форми на управление, питам Ви за капитализмът? Нормално ли е една нация да се замеря с храна, докато друга няма какво да яде?
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално е! Все пак сме в богатия ЕС!
44
6
 
8
 
! Отговори
Чета.... чета..... преди 1 година
Путин е виновен.
43
8
 
8
 
! Отговори
КОй преди 1 година
До Анонимен43Алооо кораба майка, докато ти спа 34 години, западняците си изграждаха живота.Сега когато те живеят, ти мизерстваш. Мързела, чалагата( Слагам поведението,не слушам музиката, но всеки си има вкус), и цялто скотско мислене те докара до тук. Айде пали джапанките и към сибир, да чукаш иглута,видиш ли може друго да мислиш после.
42
2
 
9
 
! Отговори
NZ преди 1 година
До ДокЦените в Кауфланд са еднакви във всички градове и не виждам с какво са подпомогнали с превръщането на Търново в най-скъп град. Ако някой иска да пазарува на по-висока или по-ниска цена от друг производител или търговец, няма кой да го спре.
41
4
 
12
 
! Отговори
Начи преди 1 година
Потребителската ни кошница е с 24% по-скъпа!!! Кирчо, кокорчо, корни четете ли това е истината , а и не само всичко Фърка нагоре не ви знам в къв свят живеете но определено е паралелен на нашия...връщай мандата и не се прави на интересна на есен с песен, с една малка подробност без теб да се знае...
40
8
 
5
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Евреите и турците коментаристи да престанат да лъжат,че Нинова има бещо общо с Комунизма. Целокупният Български народ е Комунистически настроен ,но не гласува за капиталистите евреи и турци от БСП.
39
3
 
22
 
! Отговори
6 лв ОЛИО преди 1 година
30 лв кашкавал, 3.50 бензин.....РАЗКАТАХТЕ ГО ТОЯ НАРОД...ДРУГАРЕ.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужасът ни го наложиха западняците,турците и евреите.Организирате се и където вдите западняци,дрога в чашата ,бой,крадене на пари,бижута,коли...Виновните трябва да бъдат наказани.

Спонсорирани публикации