Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените

Искат туризмът да бъде оглавен от представител на бранша
15 авг 2022 19:30, Анисия Иванова
78
Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за сезона това лято по родното Черноморие. Някои го определят като слаб, други са доволни, като отчитат немалък ръст на туристите. Но всички са категорични – войната в Украйна, неизвестността и инфлацията правят невъзможно всяко планиране, а и не е ясно дали бизнесът им е на печалба или на загуба покрай галопиращите цени на пазара.

Според допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели през първото полугодие на тази година много малка част от хотелиерите могат да се похвалят с ръст на приходите, който да е по-висок от инфлацията. Същевременно 43% от тях са били принудени да повишат между 10 и 20% цените на услугите си.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг, твърди, че хората са "ошашавени от хаоса с цените" , а това е сериозен стрес за бизнеса му. "Например в момента ВИК Бургас завиши цената на водата двойно. Те казват, че е с 60%, а на практика ръстът е с почти 100%, да не говорим за неизвестността около газа…", обяснява хотелиерът пред БНР.

"При мен почиват англичани, румънци, поляци, чехи, имаме и някой друг немец. Преди работих предимно с немци, сега няма такова голямо количество. Румънците и поляците компенсират липсата на гости от Русия, а руснаците бяха прекрасни клиенти! Някои твърдят, че при нас има и украинци, но няма такива. Те са във война. Всъщност войната най-много вреди на нашия бранш.", добави Налбантов.

Недостигът на персонал е тревожна тенденция, която сериозно се задълбочи покрай пандемията. Налбантов обаче не е съгласен, че причината е ниското заплащане: "Непрекъснато се говори, че не плащаме, а плащаме много повече, отколкото можем да изкараме. Ще ви направя една малка сметка. През 1989 г. Слънчев бряг беше потънал в растителност и с едва 38 хиляди легла. В момента курортът разполага с 500 хиляди. За обслужването на тези легла са необходими десетки хиляди работници. Ние откъде да ги вземем?", пита Налбантов.

По думите му при него няма заплата на неквалифициран работник под 1000 лв. В момента в хотела му работят хора от Киргизстан и Украйна. Миналата година наел персонал от Сенегал. "Но това са временни работници и е ходене по мъките. Плащам им и самолетните билети и ми излиза дори по-скъпо от това да наема българи", твърди хотелиерът.

Въпреки добрата заетост по Черноморието това лято, хората в бранша не са сигурни дали до края на сезона няма да са на загуба. Причините са не само войната, инфлацията, недостигът на персонал, газовата криза и пр., но и нестабилната политическа обстановка в страната ни.

В момент, когато секторът се нуждае от решителна и ефикасна подкрепа от държавата, България отново е със служебно правителство, на прага на поредните парламентарни избори с непредвидим изход. Налбантов и колегите му очакват след изборите Министерството на туризма най-сетне да бъде оглавено не от политическа фигура, а от представител на бранша, който да е наясно с действителните проблеми в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е Русия да смаже западните духaчи в окрайна ,другото полека ще си дойде на мястото.Светът е с Русия.
48
8
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Българите сами си го направиха гласувайки за т.н. партии на протеста. Свалиха мивека, който работеше за народа и качиха на власт некадърни и крадлуви хира. Сега протестърите трябва да платят цената на промяната.
47
2
 
14
 
! Отговори
ГАДНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ преди 1 година
Винаги ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ и ще грабят и държавата и хората.
46
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без рушлямофашисти е по-добре на Черноморието, останалите чужденци не те гледат като туземец, но рушлямофашистите се възприемат за божии чеда, нагли, арогантни и високомерни. Дано никога не се възобновят полетите и никота повече не видим рушлямофашисти по нашето Черноморие! А рушлямофилите, които предричат апокалипсис да се вярят в казана на Сатаната, национални предатели!
45
1
 
17
 
! Отговори
Луд ли си бе? преди 1 година
До Иваничка КАКЪВ ДРЕБЕН Бизнес ТУКА става ВЪПРОС за ОГРОМНИ И ЕДНИ БИЗНЕСМЕНИ и ХОТЕЛИЕРИ с вериги и имоти и банкови сметка за милиони левове печелят и перят всяка година !!!!!!!!!!!
44
12
 
2
 
! Отговори
Иваничка преди 1 година
Българската държава се опитва от 30 години да затрие дребния и средния БГ бизнес обаче той въпреки всичко оцелява и храни същата тази паразитна държава.
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро докато беше на море, защо мълчахте?! Да му се бяхте събрали пред хотела да му запари на тpъткaта! ПП хубаво нацакаха цялата държава за 7 месеца ама истинските последствия от тяхната некадърност за съжаление ще се усетят не сега лятото, а на зима.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чай зимата да дойде глей ко шоу ша има само сега са цветенца
41
4
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Аз съм гражданин обикновен работещ човек КАКВО МЕ ГРЕЕ благополучието на МАЗНИТЕ хотелиери и БИЗНЕСМЕНИ ??? А КАКВО МЕ ГРЕЕ тези РЕКЕТьОРИ и МОШЕНИЦИ дето крадат и изнудват държавата за ПАРИ и настаняват украински бандити и дезертьори по луксозни хотели за сметка на нашите данъци !!!! БЕЗОБРАЗИЕ
40
1
 
17
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Даже бедни бежанци от Украйна и Афганистан не искат да работят вече за "високите" заплати по нашето море. Заплатите за сервитьори или готвачи се определят като половината от минималната пенсия на БГ военен или полицай.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Туземска държава, кой се крепи ве, туризма е малко перо в сравнение дори с Франция, що не си пиете хапчетата рушлямофилчета!
38
4
 
16
 
! Отговори
Туземска държава преди 1 година
Държава чиято икономика се крепи на туризъм и забавления е пропаднала долнопробна туземска островна аборигенска държавичка.
37
2
 
9
 
! Отговори
ПАРАЗИТЕН БИЗНЕС преди 1 година
НИКОЙ човек НЕ Е УМРЯЛ и НЯМА ДА УМРЕ от това че НЯМА ДА ХОДИ ПО ХОТЕЛИ и ТУР Мафията. Никаква подкрепа също НИкакви помощи на хората които са ходили по почивки.
36
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това лято е добре на Слънчака, рушлямофашисти почти не се виждат! А рушлямските коли са единици, спокойно и нормално е без рушлямофашисти, нека полетите бъдат спрени завинаги!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
формулата на договора междуБулгаргаз" и "Газпром" със 70% тежест е средната стойност на TTF останалите 30% в ценовата формула идват от котировките на петрола и долара стига внушения от гербероидни калинки
34
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълен фейк е, че Слънчака е пълен с Украинци. Разбира се, че има, но предишни лета също е имало, както и украинки продавачки, сервитьорки и всякакви други професии! А паркингите на хотелите са задръстени от румънски и български коли, спрете с лъжите, путинизчета!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази година почивах в Грузия супер беше пак не отидох на мутробетоноселскоморието
32
1
 
11
 
! Отговори
Роумингар преди 1 година
Ах, мъъъъка ми е за хотелиерите! И за тоалетното море! И за цената на сянката! И за бариерата в поляната и за мутрата до нея която събира такса "паркинг" щото тази поляна е негова! Мъъъъка.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балсамги в мутрохотелиерите, спрете да им играете по свирката на тези престъпници, само вижте на какво прилича Черноморието и тогава пак говорете за интересите на хотелиери!
30
7
 
3
 
! Отговори
Еднакви са преди 1 година
Едно време хитлеристите използваха газа като оръжие, а сега - путинистите. Нацисти, винаги правят едни и същи неща.