Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените

Искат туризмът да бъде оглавен от представител на бранша
15 авг 2022 19:30, Анисия Иванова
78
Ток, вода, инфлация... хотелиери са ошашавени от хаоса с цените
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш не е единодушен в оценката си за сезона това лято по родното Черноморие. Някои го определят като слаб, други са доволни, като отчитат немалък ръст на туристите. Но всички са категорични – войната в Украйна, неизвестността и инфлацията правят невъзможно всяко планиране, а и не е ясно дали бизнесът им е на печалба или на загуба покрай галопиращите цени на пазара.

Според допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели през първото полугодие на тази година много малка част от хотелиерите могат да се похвалят с ръст на приходите, който да е по-висок от инфлацията. Същевременно 43% от тях са били принудени да повишат между 10 и 20% цените на услугите си.

Веселин Налбантов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг, твърди, че хората са "ошашавени от хаоса с цените" , а това е сериозен стрес за бизнеса му. "Например в момента ВИК Бургас завиши цената на водата двойно. Те казват, че е с 60%, а на практика ръстът е с почти 100%, да не говорим за неизвестността около газа…", обяснява хотелиерът пред БНР.

"При мен почиват англичани, румънци, поляци, чехи, имаме и някой друг немец. Преди работих предимно с немци, сега няма такова голямо количество. Румънците и поляците компенсират липсата на гости от Русия, а руснаците бяха прекрасни клиенти! Някои твърдят, че при нас има и украинци, но няма такива. Те са във война. Всъщност войната най-много вреди на нашия бранш.", добави Налбантов.

Недостигът на персонал е тревожна тенденция, която сериозно се задълбочи покрай пандемията. Налбантов обаче не е съгласен, че причината е ниското заплащане: "Непрекъснато се говори, че не плащаме, а плащаме много повече, отколкото можем да изкараме. Ще ви направя една малка сметка. През 1989 г. Слънчев бряг беше потънал в растителност и с едва 38 хиляди легла. В момента курортът разполага с 500 хиляди. За обслужването на тези легла са необходими десетки хиляди работници. Ние откъде да ги вземем?", пита Налбантов.

По думите му при него няма заплата на неквалифициран работник под 1000 лв. В момента в хотела му работят хора от Киргизстан и Украйна. Миналата година наел персонал от Сенегал. "Но това са временни работници и е ходене по мъките. Плащам им и самолетните билети и ми излиза дори по-скъпо от това да наема българи", твърди хотелиерът.

Въпреки добрата заетост по Черноморието това лято, хората в бранша не са сигурни дали до края на сезона няма да са на загуба. Причините са не само войната, инфлацията, недостигът на персонал, газовата криза и пр., но и нестабилната политическа обстановка в страната ни.

В момент, когато секторът се нуждае от решителна и ефикасна подкрепа от държавата, България отново е със служебно правителство, на прага на поредните парламентарни избори с непредвидим изход. Налбантов и колегите му очакват след изборите Министерството на туризма най-сетне да бъде оглавено не от политическа фигура, а от представител на бранша, който да е наясно с действителните проблеми в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ, газ, газ. Честито на обгазените!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази седмица проклетата газ ще стигне 280 евро за Мвтч
27
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои твърдят, че при нас има и украинци, но няма такива -/-/-/-/-/- А, не ве, няма укрита по Слънчака. Втора седмица съм тук и тия укри са НАВСЯКЪДЕ. Влизаш в магазина - Укра продавачка, не знае български. Излизам на паркинга - блокирали ме укри коли, не мога да се измъкна - половин час търсиш укри да си местят колите. Отивам на заведение - укри сервитьорка. Лягам на плажа - около мене само укри и поляци. Ужас е. Съжалявам че дойдох.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте на живо борсата ТТФ, газа стигна 229 евро за Мвтч. Това е световен рекорд за всички времена
25
19
 
12
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Руския газ е най-скъп и не стига това но руснаците го разреждат с пръдня за по-евтино. Газпром е във фалит. Русия е във фалит. А нашия дупедавец президент Радев се кълне във вечна вярност на Русия. Импичмънт за Радев!
24
1
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Майната им на хотелите :)))
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе Ричард Алибегов къде е някой знае ли ?
22
0
 
15
 
! Отговори
Абдал преди 1 година
Ам ако искат държавата да им плати тока и да им даде и средства сутрин да дават закуска.
21
0
 
22
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Нашите бизнесмени бяха назначени от БКП но после се видя че 90% от тях не стават за бизнес. Слънчев бряг е заприличал на бомбардирана Майорка. Кой би искал да почива при такива условия - предимно мазохисти.
20
3
 
7
 
! Отговори
Халик преди 1 година
Ще приключваме ли вече тая колониална история?
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уведомявав медиа Днес.бг, че току що се постави нов ценови рекорд за цената на газа в Европа. На Европейската борса цената удари 230 евро за Мвтч.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като са "ошашавени" - тогава да се сношават помежду си срещу натрупване на стрес .
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги ожалиш хотелиерите дето продават чая за 5лв.
16
0
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
8:4
15
5
 
7
 
! Отговори
Колето преди 1 година
Хората още са ОВЦЕ и ЗОМБИТА ... нали за да може Новият Световен Ред да се активира ОФИЦИАЛНО вече трябва да ви НУЛИРАТ !!!! КЛАУС ШВААБ постоянно говори и не само той за THE GREAT RESET написал е книга дори и вътре пише какъв ще направи новият свят ала КИТАЙ системата из цял свят + храна буболечки + вакси нон-стоп + социална система на поведение на смартфона ви + ограничение на къпане/ядене/интернет/коли/имоти и каквото се сетите .Имахте 2 години да търсите и намерите и четете каквоо ви готвят
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а руснаците бяха прекрасни клиенти!" Ц, ц, ц. Толкова много писане, за да е вмъкне едно изречение по поръчка на руското пасольство. :)))))
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом хотелиерите са ошашавени имам сигурна рецепта как да се оправят. Първо - отиват в най-близката железария и си купуват здраво въже. Второ - намират си здраво дърво. Трето -премятат въжето на здрав клон и правят двоана примка. Четвърто - вземат един стол, качват се на него и си мямат примката на врата. Пето - тълпата от туристи теглят жребий кой ще е ещастливетъ, който ще ритне столчето. Шесто - хотелирът увисва на въжето и мъките му свършват за секунди. Няма да е ошашавен,а избавен завинаги
12
1
 
35
 
! Отговори
Слънчака преди 1 година
С 500 000 легла, това не е курорт, а жилищен комплекс, гето.
11
1
 
32
 
! Отговори
мушингерите преди 1 година
Милионери за два месеца искат да станат!!
10
1
 
27
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Ходим на работа по Испанското крайбрежие. Чудесна страна, а България да ги д..у...х...а! Ако ще и от Афганистан си търси служители за 1000 лв., никой не вярва на лъжливото овчарче. Стягайте си дебелите сланини и обслужвайте.