Хаос с изравнителните сметки и един развод с "Топлофикация"

Атанас Атанасов трябва да плати и да получи пари от дружеството
28 авг 2022 15:49, Йоана Цонева
29

Въпреки, че продава апартамента си, Атанас Атанасов получава изравнителна сметка от "Топлофикация", от която става ясно, че трябва да доплати 106 лв. Междувременно от справката на топлинния счетоводител се вижда, че всъщност трябва да му бъдат върнати 94 лв.

"Аз дължа до 1-ви май по тяхна сметка, въпреки че съм си продал жилището, а според посредника - трябва да ми върнат пари. Къде е истината? Радвам се, че имам развод с "Топлофикация", трябва да почерпя", казва Атанас пред Bulgaria ON AIR.

Миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева поиска Националната агенция за приходите да провери дали топлофикациите вдигат изравнителните сметките с по-висок ДДС. До искането се стигнало след множество сигнали от граждани.

"Начисляването на ставка от 20% на ДДС вместо намалената ставка от 9% от страна на "Топлофикация София" ЕАД по изравнителните сметки, фактурирани към 31 юли, е незаконосъобразно и значително ощетява клиентите на дружеството", заяви Ковачева.

Още по темата
Още същия ден от "Топлофикация София" заявиха, че не са нарушили закона за ДДС, позовавайки се на предходните и заключителни разпоредби в Закона.

"При издаването на фактури, отнасящи се за сделки с дата на данъчното събитие преди влизане в сила на промените на закона, следва да се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката, т.е. 20% ДДС", пише в позицията на дружеството.

Същото е потвърдено в писмо-отговор от Министерството на финансите до "Топлофикация София" и НАП.

Общите фактури издадени от "Топлофикация София", въпреки текущата дата на издаване, се отнасят за отчетен период май 2021 г. - април 2022 г., когато е осъществена и доставката на топлинна енергия.

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова обясни, че се смята датата, на която е станало данъчното събитие, на която плащането е станало дължимо. Ако то е преди 9 юли 2022 г. - данъкът е в размер на 20%, ако е след 9 юли - е 9%. А тъй като повечето изравнителни сметки са издадени след 9 юли, би трябвало да е приложима намалената ставка от 9 на сто. От финансовото министерство допълват: "Издадените фактури следва да бъдат анулирани и да бъдат издадени нови".

Според Министерството на финансите корекцията във фактурите трябва да стане чрез кредитно известие.

Бившият омбудсман Мая Манолова също поиска преизчисление.

"Направихме една справка с това намаляване на ДДС върху парното – с 50% е по-скъпо парното за всички топлофикации", показват изчисленията на Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗВЕДОХМЕ СЕ МНОГО ОТДАВНА С ТОПЛОФИКАЦИЯ И НЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ ИМ СМЕТКИ !!!
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плашаш цял сезон някаква прогнозна стойност, а ти не си пускал въобще парното, топлят те комшиите и затова начисляват сградна инсталация , ама и те не пускат парно и накрая пак имаш да им даваш. Това ако не е обир. За 0 потребление плащаш като луд. Все едно като ти мирише на хляб в магазина да го платиш защото има хляб. Хората повече няма да траят тази кражба.
18
3
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Закривайте я тая топлофикация и да се топлят като всички нас в България не ние да плащаме за удобство на Софиянците. Тая зима няма газ така че закриваи, нека евроатлантиците в София да останат без топла вода и да потвърдят че ще стоят на студено за да навредят на Русия. Да си изживеят ценностите тая зима.
17
1
 
20
 
! Отговори
Бърз фалит преди 1 година
За тези нагли крадци. Освобождаване на крепостните селяни и после могат да си търсят клиенти отначало, като всеки друг нормален бизнес.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изпълнителния Директор Александър Александров се крепи на ченгесарите на които им отпуска големи намаления . И така си живеят на сметка на глупавите абонати
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това дружество е удобно за ченгесарите във власта. Защото им отпуска бонуси в сметките за да ги защитават, а на други им вдига всеки месец цената за да покриват.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на топлофикациите е,че разни като Тиквун и просто Киро казват,че замразяват цената на газа за клиентите и дружествата купуват газ на висока цена и са длъжни да я продават на загуба. Е как да излезне сметката после.Накрая трупат милиард дълг,държавата тегли заем и плаща. Щото като е със заем никой не го усеща по джоба. Ако обаче му увеличат цената и трябва да я плаща кеш всеки месец ще настане недоволство срещу управляващите.И така едни ползват по-евтино и всички го плащаме накрая
13
0
 
15
 
! Отговори
Просперо преди 1 година
Лека, полека карат българите да започнат да очакват с нетърпение някой дуче или фюрер. Ако не се отстрани клептокрацията, ни чака диктатура. И в началото повечето ще и се кефят.
12
1
 
19
 
! Отговори
Сова преди 1 година
Само като видиш Ковашки и Доган ТЕЦаджии.Като видиш и всички час и вецове на кой са. Като видиш и соларни те паркове на кой са и няма да се чудиш що в БСП и ДПС са само милионери и ГЕРБ да не забравя
11
6
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
...........всички тези безумства със сложните сметки, дяловите разпределения и другите щуротии, Топлофикация ги въведе не по своя воля, а защото я принудиха със съдебни дела от "Федерацията на потребителите" на г-н Кърлев.
10
3
 
41
 
! Отговори
Име преди 1 година
Закривайте го това дружество,че да си отдъхнем!
9
4
 
22
 
! Отговори
Ала Бала преди 1 година
Ако имаш излишна технологична пара, става да правиш парно, но да строиш централа само заради парно трябва да си мръднал. Проблемът в България е калпавото строителство със смехотворни стени, изолации, врати и прозорци, а не дали има парно или не.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешееев,спиш ли?Или не смееш да барнеш хората на шефа?
7
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топлофикация София е най-крадливото дружество,а неговият принципал некадърната кметица ни натресе 1 милиард лв.загуби,които ще плащаме всички ние.Вальо топлото го осъдиха за едно джакузи,а крадците на 1 милиард няма кой да ги осъди.
6
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив! Това е и най- хубавото, и най- ефтиното отопление, но нашите бандити ни изнудват чрез него да им пълним партийните каси. Иначе погледнато - Енергията за парното се изчислява по (откровенно казано) извратен начин.
5
3
 
38
 
! Отговори
Мазут преди 1 година
Много скъпо стана порното, особено за пенсионерите.
4
1
 
50
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Фирмите за топлинно счетоводство живеят на гърба на народа и го ограбват .Изобщо защо са ни?ЕС ни задължава да ги храним тези ***.
3
2
 
45
 
! Отговори
Време е! преди 1 година
Taзи зима ще се разчистват сметки с топлофикация и много други подобни!
2
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фирмите за топлинно счетоводство са дело на Костов! Една далавера продължаваща десетки години! И до ден днешен не разбирам защо отчитат парното веднъж годишно когато на тях им скимне! Трябва да е всеки месец, както е с тока! И ми се струва справедливо да плащаме само консумацията в апартамента, не някакви други имагинерни консумации!
1
8
 
29
 
! Отговори
3 преди 1 година
То къде не е хаос в тази издухана държава. Гласувайте си за Киро Истината та да я закрие нацяло поне.

Спонсорирани публикации