Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

Имен ден имат Вяра, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, София
17 сеп 2022 06:32, Елка Василева
20
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в страшни мъчения за Христовата вяра през 126-а година по времето на римския император Адриан /117-138 г./.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато властите жестоко преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите не криели своята вяра и я изповядвали открито. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - на девет години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Исус Христос да им даде сили да не се страхуват от очакващите ги мъки и гибел, пише БТА. И наистина - когато те застанали пред императора, всички били изненадани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата обаче упорито отказвали. Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, но това не сломило вярата им в Христа.

Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й момичета. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата, защото и те самите са пострадали в името на Христа като деца.

От 777 г. мощите на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Денят е обявен и за празник на столицата ни - София,чието име на гръцки означава "премъдрост".

Имен ден празнуват - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: вяранадеждаСофиялюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Свидетел... на БТА преди 1 година
До Веселин 7112136860: Ку-ку-ри ***-у-у-у-у-у-у! И ти си като "работещата по материала", 'дето и се привижда Артемида(!!!) (вместо Диана) в Рим по времето на имп. Адриан, която явно е била следвана от тълпи *** от БТА! (***, де...). Грекоевреи?!? Църквата (ако знаеш какво значи понятието)?!? Впрочем - какво шмъркаш/пушиш, друсаш?
17
1
 
3
 
! Отговори
Честит празник! преди 1 година
А магарет е дъщерята на боян такси ров, от селата.
16
8
 
2
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 година
Църквата и нейните грекоевреи убиват брутално тези девойки,които са били Тракийки. По същият начин,както същата тази гнусна еврео-греко-егопетска църква преследваше Великият Българин Иван Рилски. Нито Рилският Достойник,нито тези девойки и майка им са вярвали в бог.Точно обратното.
15
2
 
2
 
! Отговори
мякащите преди 1 година
До До 11мдаааа...трХоловете на сайта сте!!!отговаряте на реален коментар и имате само одобрения на коментарите си!!!пишете нецензурни думи и не ви се блокират!!!..хайде от тук нататък само вие ще си пишете коментари и ще си отговаряте...ние читателите ви бившите понеже сме по глупави отиваме у фейсбука и там ще ви докладваме тХъпанарския сайт да ви го блокират за ГЕНЕРИРАНЕ НА ФЛАШИВИ НОВИНИ И СТАТИИ!!!...:))))))))...да си четете този сайт само роднините и тролХовете!!!
14
2
 
4
 
! Отговори
бушмен назиров преди 1 година
И каса шуменско:)))
13
3
 
3
 
! Отговори
Пича преди 1 година
Брей, колко отдавна бяха тризначките в Бай Брадъра, пък явно още са популярни.
12
3
 
5
 
! Отговори
бушмен назиров преди 1 година
Тройка кибапчета в столовата:)))))
11
3
 
0
 
! Отговори
мякащия преди 1 година
До До 9всеки от каквото има нужда това раздава!!!!...та ти парцХлче столичанче мякащо засегна ли се..известно ли ти е че центъра на вселената СОФИЯАТА е най голямото село!!!..понеже всички селски тарикати са събрани тук в центъра на вселената..няма ли да ни обясниш с мякащ акцент кой квартал е най добър за живеене или си някой трХол паляка на сайта където генерира трафик???...таааа какви хапчета да пием палячХО със сигурност си поредния *** с маска до очите ама иначе хапчета раздавал...
10
2
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Пий си хапчетата бе мЪлyмняк
9
6
 
4
 
! Отговори
жълти павета преди 1 година
поздрав за всички селяни живеещи в центъра на вселената софията които се имат за "кореняк столичнци"трябва да черпят ама у понеделник като се върнат кореняците от родните си места!!!...особено мякащите къде казват абе аз живея от 20-йсе години у софията все едно съм си софиянец...мила родна картинка мякащ индивид да ви обяснява кои квартали в софията са най добри за живеене(миякащ насХран брокер)...селяните бизнесмени най добрите кореняци...затова столицата е на това дередже...честит празник...
8
6
 
2
 
! Отговори
Фандупка преди 1 година
Едната от тризначките не остана ли в Лондон?
7
1
 
4
 
! Отговори
Свидетел... на БТА преди 1 година
@*** Василева: "...пише БТА (?!?)"... По-голяма глупост не успяхте ли да снесете? Репортаж "от мястото на събитието" ли публикуваха? Кадри, интервюта няма ли, че да е по-пикантно?Над Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София ли точно намерихте да се глумите толкова бездарно? Да е светла паметта им! Вяра, благоденствие и всичко най-добро на всички, носещи техните имена! На всички Българи - честит празник!
6
4
 
0
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не ми крещете бе у Симитли съм шЪ мЪ рeндоcват :)))
5
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Ти природно ли си толкова прocтУ или го тренираш усилено бе шЪмшaл
4
4
 
2
 
! Отговори
х преди 1 година
путъо и той пионка на световния елит, войни и ковид - инструменти за постигане на Голямото зануляване на Клаус Шваб
3
2
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Сердика - Сърцето на Земята, Средец - Центъра на Земята, София - Вярата, Надеждата и Любовта на Земята.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит Празник! Бъдете живи и здрави! Било казано"Обичай ближния и мрази врага си!"Но аз Ви казвам обичайте враговете си и се молете за онези които Ве преследват. - Матей 5: 43-48 Амин!
1
20
 
4
 
! Отговори
х преди 1 година
Мислех да не гласувам, но си викам защо твърдите електорати на герб, бсп и дпс да ми определят бъдещето камоли новите лъжци пп.....нищо нямам за губене и реших поне да пробвам за последен път да дам шанс: на ВЪЗРАЖДАНЕ! Ако и те разочароват, ще се откажа тотално да гласувам.