Шулева: Да се махнат безсмислените компенсации на калпак

Компенсациите за бизнеса отиват в "Лукойл", допълни тя
4 окт 2022 19:45, Анисия Иванова
15
Шулева: Да се махнат безсмислените компенсации на калпак
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-сериозната опасност пред икономиката на България е задаващата се рецесия в ЕС, който е основен пазар за износа на страната, особено на фона на спирането на достъпа на транспортни средства от т. нар. "неприятелски държави" до територията на Руската федерация. Инфлацията и проблеми с веригата на доставки остават сред най-големите рискове. За втора поредна година парламентът ще приема нов бюджет или бюджетна актуализация, без да има управленско мнозинство и липсата на адресат на политическата отговорност създава огромни рискове от засилване на "волунтаристичните щения по отношение на бюджета". Това коментира Лидия Шулева, бивш вицепремиер и социален министър, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Сега всички се питаме откъде ще се намерят тези 15 млрд. лв. за пенсии... Публичните финанси вече в известна степен излязоха от строгата консервативна рамка, в която стоят над 20 години. Ако компенсациите за бизнес през следващата година продължат в същия размер, това е дефицит, който надвишава 10% от БВП. Най-високите компенсации за бизнеса по отношение на енергийните ресурси в Европа са във Великобритания - 6% от БВП, а в Германия - 5%. Раздаването на помощи и компенсации на калпак поставя под огромен риск следващия бюджет.", каза тя.

Компенсациите за бизнеса трябва да продължат, но трябва да бъдат въведени строги критерии кой да бъде подпомаган, тъй като много компании не се нуждаят от такава подкрепа.

 "Лукойл" с генерираните си печалби заради цените на петрола и крайните цени за потребителите няма нужда да бъде компенсиран за електричество... Не може да си затваряме очите за подобни несправедливости. Бюджетът не може да си позволи да подкрепя компании, които се възползват от ситуацията и печелят милиони, а една огромна група от населението да не може да посрещне сметките си."

Компенсациите за битовите потребители, от друга страна, са изключително недостатъчни и остарелите критерии в тази сфера трябва да бъдат обновени, каза Шулева.

Подобни реални критерии ще доведат до сериозни спестявания, тъй като само до края на годината са предвидени 3.5 млрд. лв. за помощи до края на 2022 г. Трябва да се премахнат и "абсолютно безсмислените" намаления на ДДС - за заведенията за хранене, за хляб и брашно, добави Шулева. Тези временни мерки започват да изглеждат постоянни, а не са довели до особени спадове в цените за потребителите, аргументира се тя.

Начертаните разделителни линии между партиите преди изборите не дават много възможности за съставяне на управленско мнозинство в силно сегментираното 48-о Народно събрание.

"Вариантите са много малко, да не кажа никакви", каза Шулева и добави, че особено крайните крила в партиите трудно биха позволили постигането на някакъв компромис.

Народното събрание трябва да приеме минимум три закона и десет други мерки до края на годината, за да осигури плащането на 720 млн. евро от втория транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

В коментар за данните от последното преброяване на населението на страната и големия брой българи, живеещи зад граница, Шулева напомни исканията за законност и действия срещу корупцията на протестиращите, завърнали се по време на пандемията през 2021 г.

"Докато не си дадем сметка, че трябва да си уредим държавата по начина, по който са уредени западните европейски страни, към които твърдим на думи, че принадлежим, завръщането на младите хора ще бъде трудно.", добави тя.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Арести за бандити преди 1 година
Шулева беше една от доказаните престъпнички подставени на власт чрез парични подкупи .. ДА с е провери участвала ли е в продажбата на Енергото ..НАнесени са невъзвратими щети за десетки милиарди левове на БЪлгарския народ от нагло високи цени на електроенергията. ...НАд 1000 000 по официални данни НЯМАМЕ НИКАКВИ ДОХОДИ . Виновните лица още са на свобода над 80% от тях още са на работа в министерства и ведомства.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как изпълзяха всичките мошета изведнъж ....нищо случайно няма
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато нямаше рецесия защо ме давайте пари на хората бе шушулева
7
5
 
12
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
Точно така г-жо Шилева с всеки изминал ден политическите им картунии раждат по някоя несправедливост. Да спират да изплащат пенсии , защото системата е опорочена. Едни пенсионери получават в пъти повече без да са заслужили това а други с много години трудов стаж "духат супата".
6
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А откъде накъде компенсации за някой, кой не искал да работи защото не харесвал това, не харесвал онова, или на разни тарикати, предписали по пет жилища на децата си и ревнали за помощи? Това е в пъти по-несправедливо, поне да се дават на тези, дето се блъскат поо цял ден?
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шулевааа,и ти яко захлеби покрай царя,а сега даваш акъл от първа инстанция.Айде млъквайте вече разни бивши,че ми писна от вас.За днес ми стига юпито Ники,ти ми идваш в повече.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A нa зaмeнkи ли иckaш ga rи gaвaт nak, a Шyнgeвa?
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ммдаа помощи само на фес на калпаци йок
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен давайте ги на бомбе стига с тез калпаци и на фес.
1
0
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А да се дава та тези, дето нищо никога не са внесли, така ли? А тези с мизерни доходи по хиляда лв да се скъсат от плащане до дупка на какво ли не!?