Поставиха стент на аортата на бебе на 32 дни

Операцията е извършена в Националната кардиологична болница
7
Поставиха стент на аортата на бебе на 32 дни
Снимка: БГНЕС

Мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница (НКБ) постави стент в аортата на бебе на 32 дни с екстремно ниско тегло и вродена сърдечна малформация. Това съобщи проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в НКБ.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност в голяма столична болница, където поставят диагнозата. Детето е приведено в НКБ на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Оказва се, че бебето е с вродено стеснение на аортната дъга.

Увреждането причинява тежка сърдечна недостатъчност и изисква сърдечна операция, но поради екстремно ниското тегло на бебето – 1 кг, преценихме, че хирургията е съпроводена с много висок риск, обясни проф. Кънева. Затова екипът от детски кардиолози, детски интервенционални кардиолози, интервенционални кардиолози и кардиохирурзи взема решение да се постави стент на мястото на стеснението чрез щадящите методи на инвазивната кардиология.
Поставянето на стент е извършено на 21 септември при много кратко рентгеново време и с отлични резултати.

Животозастрашаващото състояние е овладяно, а по-нататък, когато стане възможно, ще бъде предприето хирургично лечение и стентът ще бъде отстранен. Момченцето се възстановява добре. Интервенционалните методи на лечение при високорискови новородени спасяват живот, допълва още проф. Кънева.

В Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: операциябебестент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Здраве... преди 1 година
Нека бог се смили нат това детенце и да бъде силно и здраво, и да служи вярно на бога.. и нашия спасител йсус Христос изворат на живота.. знам какво е чуството немога да го опиша.. не пожелавам даже и на врага си такива бедствия.. сега се радвам на сина си то е на 1 година и играе си с по големия си брат и сестра.. Благодаря на бога за това което ми даде и за чудесата в моя живот.. вечна слава на нашия спасител йсус Христос..
5
0
 
0
 
! Отговори
Здраве.. преди 1 година
И на моя син на 3 месеца му откриха стеснена клапа белодробна, и на третия месец го оперираха.. но една нощт преди операцията сънувах бог и питам го сега какво ще стане с моя син незнаех да ли ще оцелее.. и бог ми отговори така пази заповеди те ми и несе плаши за сина си.. същата вечер и брад ми сънува че бог му говори и казва кажи на брат си че ще пратя 2 ангела да го пазят, след това чувам от съпругата си че нейна сестра същото сънува че бог и каза ще прати ангели даго пазят.. слава на бога...
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бебето от ваксинирана майка ли е?
3
0
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Правени са опити за поставяне на стент в уретрата в частта на простата , но не става.Предизвиква възпаления.За аортата сега чувам.Надявам се там реакцията да е както при всеки коронарен съд.Стентовете се подобряват.
2
4
 
4
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Тази апаратура руска ли е? Безаналогова ли е?
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!