Доц. Кунчев съветва: Да се имунизираме срещу грип октомври и ноември

Засега ситуацията е спокойна, увери той
12 окт 2022 13:08, Красимир Ангелов
54
Доц. Кунчев съветва: Да се имунизираме срещу грип октомври и ноември
Снимка: БГНЕС

Имунизацията срещу грип е най-добре да се направи октомври - ноември, възможно е и декември, но до Коледа. Това посъветва главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА по повод Европейския ден за борба с грипа.

Той уточни, че човешкият организъм има нужда от 3-4 седмици да изработи пълен имунитет.

Обикновено през ноември започваме да хващаме отделни случаи, през декември бройката се увеличава, за да достигне пика в края на януари - февруари, коментира Кунчев.

Разпределението на грипните ваксини по националната програма за хората над 65 г. на 90% вече е факт. Остават малък брой общопрактикуващи лекари, които до края на седмицата ще получат ваксините против грип, заяви също той.

За момента ситуацията е спокойна както в България, така на Балканите и Европа, каза още Кунчев по повод разпространението на грипа.

Той добави, че не е склонен да прави прогнози колко ще е тежка грипната вълна, но поясни, че има две причини, които карат специалистите да са "особено внимателни". Едната, по думите му, са данните от южното полукълбо.

"И тъй като Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия за последните си 5-6 години, очакваме, че вероятно така ще бъде и в северното полукълбо", коментира Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че общественият имунитет спрямо грипа е спаднал по време на COVID-19. Кунчев каза, че ваксината против грип у нас ще е четиривалентна срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" "Вашингтон" и "Пукет", уточни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
вай, вай, ваййййй... преди 1 година
Уникален наглец!
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите пак наскачаха като ужилени. Ха ха хааааа Не се ваксинирайте, тя еволюцията ще изчисти простите.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кунчев умря миналата година по това време след третата игла. Това е двойник, който няма необходимата експертиза да бъде главен държавен здравен инспектор, затова не му вярвам нито думичка.
38
4
 
7
 
! Отговори
доц. Локумчев преди 1 година
Искам буустер сутрин, обед и вечер за да съм сигурен за здравето си.
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нюрнберг 2.0
36
3
 
15
 
! Отговори
Име преди 1 година
Този да спре със съветите, че е много н***сран!
35
3
 
25
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 година
Този пак изпълзя от дупката! Пак почваш да създаваш напрежение и да се опитваш да създадеш почва за поредните големи печалби на компаниите от които получаваш комисионни! Кунчев, засрами се! Съдбата веднъж те подсети да внимаваш с греховете, но явно не си вземаш поука!
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление, Кунчев, освен от съвест ти си имунизиран и от логическо мислене. Имунизация означава да си имунизиран - т.е. да е сигурно, че няма да хванеш грип. Ако на грипните ви ваксини има такова обещание и производителят да поеме легална отговорност за това - ок. Ние, българите сме мислещи хора, така че не се хващаме на така популярната на запад безумна песничка - ваксинирах се и се разболях, но ако не се бях ваксинирал щеше да е много по-тежко :Д
33
3
 
25
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Гов-ньооо, я кажи на хората че това да същите ирнк вакси,знаем вече че ги сменихте,поклук мръсен упбиец!!!!!!!!!!!!!!!!
32
3
 
26
 
! Отговори
Хахаха...No coment! преди 1 година
За съжаление на Вакс-Д.е.б.илите цитирам:На изслушване в Европейския парламент представител на "Пфайзер" заяви, че ваксината на фармацевтичната компания срещу Covid-19 никога не е тествана за това дали спира предаването на вируса. Това става ясно от видео, публикувано от холандския евродепутат Роб Рус от групата на Европейските консерватори и реформисти"!
31
3
 
22
 
! Отговори
Смени ли се властта преди 1 година
Тази карикатура след време ще бъде заплю-ван по улиците .., и тава е най-малкото мисля!!! Или може бе се мисли че ке ни оборят с вакси и дигитален контрол и ще му си размине?! Неее,Бог има последната дума, Кунюююю!!!!!
30
3
 
23
 
! Отговори
Тоз мунчо преди 1 година
Не съм виждал по-на-гло съществво. От него! Като конска муха е,не мое го изгониш.....баси и плашилото, изкача от мрака заедно със ония с мазната коса Витанов да прашат народа, абе този няма страх от Бога? Веднъж му се даде шанс и пак продължава...,Запомнете,това не е на добре за него!
29
3
 
25
 
! Отговори
Истината е,че.... преди 1 година
Ясно е,че тоя долен Б-о-*** докато не го ошамари някой ,няма да спре да ръси г.лупости!
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някои ще им е мъчно за добрите стари времена, когато 3 пъти на ден в прайм-тайма ги канеха да рецитират краварска и ЕСср-овска ваксо-ковидарска проза и sci-fi в национално представени медии, а фармафиоти им тикаха тлъсти пачки в джобовете.
27
3
 
21
 
! Отговори
Омерзен преди 1 година
Рекламата на ваксините е досадна и лъжлива. За пари. Като рекламата със Стоичков; сръбския пиян швед и Рачко Пръдлето.
26
3
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Жалко мина доброто време за кунчо с мангизите Ковид вече не е актуална тема
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27. А липса на мозък явно не се лекува с хомеопатия. Голяма смешка сте това хомеопатките. И ужасно вредни.
24
4
 
35
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Айдеее цялата рота продажници фарма-рекламисти са се строили за есенната пропаганда! Къде са Бацилова и Гломб?
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ще го повярвам само ако Витанов го потвърди след като се е съветвал с Радка спина
22
8
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ГРИП И КОВИД СЕ ЛЕКУВАТ ОТЛИЧНО С ХОМЕОПАТИЯ , БЕЗ ТРОВЕНЕ, БЕЗ БОЛНИЧНИ, БЕЗ УСЛОЖНЕНИЯ, НО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАК И ТО ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН! НЕЗНАНИЕТО НЕ ВИ ОПРАВДАВА, КУНЧОВЦИ!