Работната среда у нас: 43% от компаниите ще наемат нов персонал

Къде се очаква ръст на заетостта?
12 окт 2022 20:30, Нели Христова
21
Работната среда у нас: 43% от компаниите ще наемат нов персонал
Снимка: БГНЕС

Проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) показва, че 43 на сто от анкетирани 1100 компании планират увеличение на персонала през следващото полугодие. Същият брой фирми ще запазят числеността на служителите си, а 14 на сто планират съкращения, съобщава БКЗ.

Предишно проучване отчете, че само 6 на сто от фирмите са били готови да намалят работниците си, предупреждават от БКЗ.

"Резултатите от изследването илюстрират тревожната обстановка не само в България, но и в целия свят. Главоломната инфлация и постоянно растящите цени може да доведат до увеличение на заплатите, но те няма да догонят бързото обезценяване на парите. Затова много работодатели вече предприеха мерки да ограничат сериозно разходите си, включително под формата на съкращения и замразяване на новите назначения", коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Работодателите от дванадесетте индустрии, включени в изследването, споделят положителни, но скромни планове за наемане на нови служители. Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца отново имат работодателите от секторите "Информационни технологии" (ръст 30 на сто), "Аутсорсинг" (плюс 13 на сто) и "Производство" (увеличение с 10 процента). В секторите "Търговия на едро и дребно" и "Транспорт, складиране и комуникации" очакват увеличение на заетостта с 10 и с 8 на сто.

Ръст на заетите, макар и малък, се очаква и в секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство", "Електричество, газ и вода" и "Селско, горско и рибно стопанство".

"Ако доскоро много служители се радваха на лукса да избират между различни възможности за работа, днес всички усещат бича на инфлацията и притесненията им не спират да растат. Ето защо много от тях ще предпочетат да останат на настоящото си работно място, а други ще потърсят препитание в големите градове на страната", добави Надя Василева, цитирана от БТА.

В София 70 на сто от анкетираните работодатели прогнозират ръст на работната сила, но все пак осем процентни пункта по-малко спрямо предишното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна, като 8 на сто от работодателите планират увеличение на персонала. Прогнозата на тези от региона на Варна регистрира ръст от четири процентни пункта, достигайки коефициент на заетост от 10 на сто. Търсещите работа ще могат да намерят възможности за реализация и в Бургас и Русе, където прогнозите на работодателите се увеличават с два процентни пункта и достигат съответно 7 на сто и 5 на сто за периода октомври 2022 г. - март 2023 г.

Българската конфедерация по заетостта е неправителствена организация на компании в сферата на HR услугите в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ТЕЯ *** - БЪЛГАРСКИ РАБОТОДАТЕЛИ - ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ КАЗА - "ЩЕ ИМАШ БИЗНЕС ЗА 100 000 ЛЕВА АКО ТИ РАЗРЕШИМ" ЗА ДА РАБОТИШ В БЪЛГАРСКА ФИРМА ТРЯБВА ДА СИ НА 25 ГОДИНИ ДА ИМАШ 10 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ И ДА СИ СЪГЛАСЕН ДА ПОЛУЧАВАШ ЧИСТИ 1000 ЛЕВА. ТОВА Е ИДЕАЛНИЯ РАБОТНИК ЗА ТЪПАНАРИТЕ.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще наемат друг път. След 2 или 3 години. А ако някой се навие да наема хора ще е за мижави пари.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кхайде асане па даано те наембат и тебе! А даано!
12
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тази статия като сте я писали, да не сте спали?! Започва с информацията, че половината от компаниите ще наемат нов персонал, после говорите за инфлация и стагнация, която се отразявала на пазара на труда и никой не искал да наема нови служители. Имате ли връзка с главния мозък изобщо?!
11
0
 
4
 
! Отговори
ХР-ски преди 1 година
глупости! Вчера имаше статия как в ИТ сектора вече нямало обяви... днес ми казват, че ще има увеличение на търсенето........ СМЯХ! Вземете си изберете една линия на измишльотините.
10
2
 
4
 
! Отговори
Мениджър преди 1 година
Азе съм мениджър крайно звено -миене в кухня в Лондон и вземам по 12 лири на час.Преди бях меринджей в Плевен ,но можех само да крада от работниците като ги карах да работят иванредно и без пари намалях им заплатите за да отчитам печалби за фирмата.Но понеже не можех друго и плевенския клон се забатачи и го затвориха явно с нов персонал на всеки няколко месеца не вървяло.Но сега съм добре ресторанта върви има голям наплив -тая нощ ще има овъртайм плащат ми го двойно ;)
9
0
 
9
 
! Отговори
Въйййй преди 1 година
Само ако знаете, Вие журналята дето пишете тия глупости шо се случва в Столицата. Общински и държавни дружества мега, гига източването на пари. Па вземете да проучите малко....Пример: Целия транспорт у София-та.....
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е истина. Във фирмата, в която работи мой роднина в Чехия има стачка. Исканията- да се разреши идването на работа с домашни любимци, да има в тоалетните трипластова хартия., да се сменя филтъра на кафемашините не на 25, а на 20 дена, да се пребоядисат тоалетните, фирмата да спазва обещанието си и след 5г. работа в нея да купува на служителите си леки коли и др. подобни. Тия хора явно на Марс живеят и са разглезени до безумие.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дрън-дрън. За какви простотии се харчат пари. Думи нямам
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
даааа .............вземат те на "изпитателен срок" с минимална заплата за 6 месеца и след това - аут - идват други - постоянна практика в мобилните оператори
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера статия за съкращаване, днес за наемане. Вярвай на медии, колкото и на политици. Четвърта власт ми били. И там, както и в политиката всеки гледа да се добере до хонорара.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 и в частните фирми е така остават на работа жената, мъжа и , любовницата на шефа, сестра и взема се на стаж племенника, на шефката на нейна приятелка сина и т.н а другите вън
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да кажат че текучеството на кадри ще е все по голямо . За сметка от това ти дето работят по бюрата на държавна ясла с топ не може ги мръднеш .
1
0
 
15
 
! Отговори
Верно ли? преди 1 година
48% от работниците не стават? Може ли да не пишете глупости. Както е тръгнало безработицата да не надхвърли 50%?