Хакери удрят български фирми за стотици хиляди евро

ГДБОП: Измамени има всяка седмица
22 окт 2022 09:46, Елка Василева
38
Хакери удрят български фирми за стотици хиляди евро
Снимка: архив, БГНЕС

Всяка седмица в ГДБОП получават поне по два сигнала от измамени български фирми. Пострадалите са от малки вериги книжарници до големи компании, които внасят индустриална техника.

"Сумите, които българските компании губят всяка седмица, са от 70 до 100 хиляди евро, 300 хиляди евро. Веднъж-два пъти годишно имаме българска компания, която губи от сменен IBAN няколко милиона евро", заяви пред БНТ началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП комисар Владимир Димитров.

Още по темата
Най-сериозни щети на бизнеса нанася така наречената измама ,,смяна на IBAN". Най-често всичко започва от хакването на фирмен компютър, което може да стане чрез фишинг имейл. Целта на хакерите е да прихванат междуфирмената комуникация и да следят за предстоящи плащания по различни сделки. След това подправят виртуалната самоличност на легитимни компании, а жертвите се заблуждават, че си пишат с бизнес партньор, който познават от години. При следващ превод измамниците изпращат имейл, в който настояват парите да се преведат в друга сметка на дъщерно дружество. Този тип схема се ръководи от различни престъпни групи, които се намират в Нигерия.

"Централното бюро на САЩ е единствената правоохранителна организация, която има ресурсите и възможностите да направи нещо срещу тези киберпрестъпници. През последните години почти всяка година бюрото за разследване прави специализирана операция от няколкостотин агенти от САЩ до Нигерия и арестува 200 - 300 киберизмамници, които извършават тези сменени IBAN-и", допълни комисар Димитров.

За да източат парите, нигерийците използват услугите на над 10 престъпни групи, които се занимават само с пране на пари. За целта се отварят банкови сметки на финансови мулета, които предоставят данните за онлайн банкиране нагоре по веригата. Комисионната за организаторите е 40 процента от цялата сума.

Според експерти в България има хиляди заразени компютри, които са част от различни ботнет мрежи, контролирани от хакериски групи. Информацията, която се продава, може да включва списъци с банкови карти, фирмени документи и дори лични снимки.

"Някои от хакерите предлагат отдалечен достъп до няколкостотин заразени компютъра. Ти си избираш в коя държава да бъдат", обясни началникът на отдел "Киберпрестъпност".

От банковия сектор също отчитат, че киберпрестъпленията се увеличават и стават все по-сложни и многокомпонентни. Фишинг измамите все още са метод номер едно за кражба на данни и профили на потребители.

"Моля, актуализирайте данните за банкирането си. Или вашата банкова карта е блокирана. Трябва незабавно да въведете данни. Има отличителни белези, по които може да бъде разпознато едно такова съобщение", отбелязва Гергана Чолова - ръководител на отдел за сигурност на електронните канали за разплащане и противодействие на измами.

"Никога клиентите да не кликват на кратки линкове или линкове, които водят към сайтове, които не са проверени", съветва Чолова.

Основна грешка, която потребителите допускат, е да се предоверяват на различни имейли и телефонни обаждания.

"Никоя банкова институция няма да изисква от тях предоставянето на каквито и да е пароли, идентификатори за тяхното банкиране, пълни картови номера или други секюрити елементи, необходими за извършване на платежни операции“, подчерта специалистката.

Според експерти безразборното инсталиране на приложения, които не са проверени, също крие риск от източване на данни. Най-лесният начин за защита е честата смяна на паролите за онлайн банкиране, както и да не се запаметяват потребителски имена и пароли на интернет браузъри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Дедо Ви преди 1 година
Само все още не мога да разбера колко голяма тайна е егенето-рождената дата и...само последните 4 цифри, които някои служителки в миналото можеха да го "изчислет"
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Так наречените фирми са от тези които ползват стар софтуер които от години вече не се обновява и поддържа защото не искат да влагат в това гадно нещо технологии и обучение на персонал, да не говорим пък да наемат фирми които са специалисти в областта за да им помогнат
22
0
 
4
 
! Отговори
НеРазбрал преди 1 година
До , оня , който ползва телефон с бутони. Когато ходиш до тоалетната, с Айфон ли си осветявал пътя до там, защото много като теб ползват външни тоалетни все още? Просто кибератаките зачестиха много и спасение - гаранция Франция.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До телефон с бутони. Да те светна, че най-несигурната комуникация е телефонен разговор, смс и имейл. Смс-ите нямат никаква защита и могат да бъдат прихващани и подменяни. Значително по-безопасният вариант са месинджъри където комуникацията може да бъде криптирана като Сигнал, Вайбър, Телеграм, Уотсапп и т.н. След тях Сигнал се счита за добра опция. Останалите си имат своите негативи.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупости, че само САЩ можели да се борят с киберпрестъпността? Аз от години говоря, че България би могла да стане център за киберотбрана на НАТО. Като член на НАТО трябва да харчим по 2% от БВП за отбрана което са над 2500 милиона лева. Вместо да бъдат харчени тези пари за оръжия чуждо производство, можем да наемем български ИТ специалисти на огромни заплати които ще стимулират българската икономика. Киберотбраната е с изключително голям потенциал и е достъпна за България.
19
6
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Аз винаги съм ползвал телефон с бутони. Сега съм Нокиа 150 купен чисто нов за 60 лева. Идеален работен телефон. Смарфон ползвам само заради камерата и google maps.
18
1
 
5
 
! Отговори
Пространство преди 1 година
Интернет е виртуална среда, за тези, които още не знаят. Ми то не може хем да не искат да пишат на ръка, хем никой да не хаква.
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интернет става все по-несигурна среда за бизнес. За последните два месеца в пресата на САЩ четох две статии за ползата от телефони с бутони, не можещи да поддържат интернет. В Русия и Израел продажбите на телефони с бутони са се увеличили с над 30%.
16
3
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Човек пишеш глупости, няма възстановяване на складови наличности, обороти, фактури, в момента даже не могат да плащат към доставчици, къв бекъп като системата е толкова динанимчана, от вчера за днес няма нищо еднакво
15
2
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Не плащат защото ще им изтрият базата, а защото ще я публикуват :) А от там започват огромни дела за суми, които трудно могат да се изпишат от човек. Да ти изтрият базата е нищо. Ще си я вдигнеш от бекъп за няколко минути. И тук пак не говорим за кражба на пари от клиентите записани в базата. Няма как да стане.
14
1
 
3
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Ти пиши софтуер, ама знам поне две международни компании дето ги хакнаха, едната още е, говорим за големи фирми дето така ги удрят, че ако не си платят им трият цялата база данни, та няма нещо направено от човек да не бъде разбито, въпрос на време
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 15Не съм видял в търговски обект да искат ЕГН, но казах, че натам отива. Имах предвид безсмисленото събиране на тези данни и писането им по разни хартийки от кака Пена. Дайте си сметка колко нищожно е усилието да се "хакне" здравно заведение (примерно) и данните от там какво може да се направи....
12
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Холандците как ни ритнаха от ЕУ, чак се намериха колко са големи. Ако имаме държава, цветята и. Ги забранете за внос, защото са само ГМО измислете причина. Отговорете не мълчете като бит ..п....т
11
4
 
8
 
! Отговори
do 15 преди 1 година
Къде си видял да ти искат ЕГН? В търговски обект? Страховата ви психоза ви кара да измисляте все по-абсурдни конспиративни теории. Едно време ви ляпаха трите имена, адреса и ЕГН-то по секциите за гласуване. На всички граждани в цялата страна.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по-зле ще става, щом като дори продавачката в плод и зеленчук започва да ти иска ЕГН и дата на раждане... Има стотици места, които събират частна информация, която изобщо не им трябва за да си извършат сервизите.
9
2
 
14
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Напълно я гарантира. Ако физически не си дал достъп до устройство, няма начин да олекнеш. По цял ден пишем такива системи и компанията харчи луди пари да наема фирми да ги тестват и мъчат да пробият. Има едно единствено слабо звено в системата и това е потребителя. Ние кода ще го дебъгнем, но потребителя по-умен не можем да направим.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В опасни времена живеем.
7
3
 
10
 
! Отговори
До Таня преди 1 година
Аз познавам и програмисти като теб които олекнаха, така че по спокойно с образованието и интелекта, не всеки е секюрити експерт и не е застрахован, да има някаква елементарна култура в интернет но тя не ти гарантира пълната защита.
6
3
 
6
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Шъ требват пак помощи за Велев, Домусчиев и сие.
5
8
 
15
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Докато има неграмотни хора ще има и кой да ги лъже. Ако сам не си дадеш паролите, няма как да те хакната. То и да ги дадеш, но имаш активно 2FA пак няма да те ударят. Тези, които губят пари не са умствено по-различни от пенсионерите, които хвърлят пари през балкона, защо някакъв случаен човек им е казал да го направят.

Спонсорирани публикации