Остър дефицит на много лекарства у нас, няма детски сиропи, ваксини срещу варицела

Някои от медикаментите са без аналог
29 окт 2022 23:00, Нели Христова
65
Остър дефицит на много лекарства у нас, няма детски сиропи, ваксини срещу варицела
Снимка: БГНЕС

Остър дефицит на редица лекарства у нас. Някои от тях - без аналог.

В аптеките липсват лекарства за астма, за кръвно и за разреждане на кръвта. За това сигнализират пациенти и фармацевти. В момента официално с ограничен износ заради недостиг са 64 лекарства - сред тях такива за лечение на рак, за редки заболявания, за епилепсия и антидепресанти, предава БТВ.

Неофициално дефицитът засяга и някои от най-разпространените медикаменти - дори детски сиропи.

„Получава се лутане, забавяне на лечението, особено при онкологичните заболявания, при диабетно болните, което може да влоши основното им заболяване. И абсолютно е наложително държавата да контролира този пазар, макар че е частен“, обясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Липсват и ваксини - срещу варицела, хепатит А, хепатит Б за възрастни, назалната срещу грип.

Фармацевти също допълват списъка - липсват лекарства срещу съсирване на кръвта, за епилепсия, астма, диабет, кръвно налягане.

За част от тях има подадени сигнали в Агенцията по лекарствата.

„Всеки ден се търсят медикаментите. Това затруднява нашата работа. Изнервени пациенти и изнервени фармацевти. Има такива, които липсват хронично. Проблемът с тях е заради наличието на реекспорт“, посочи фармацевтът Валентина Москова.

Износът на лекарства от позитивния лекарствен списък се ограничава автоматично чрез специална система. Но част от липсващите медикаменти не са в него. За други вносът е спрян, а при трети, какъвто е случаят с някои лекарства за астма - проверките показват, че количества в складовете има. Но аптекари казват  - те не стигат до тях.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че аптеките могат да подават сигнали при отказ на доставки, но правомощията им са ограничени, а отказите не се документират.

От началото на годината временно преустановяване на продажбите по различни причини е имало за близо 360 лекарства. От тях - 133 още не са налични.

Относно недостига на сироп Нурофен, от Изпълнителната агенция по лекарствата заявиха, че поради затруднения в доставките, има ограничени налични количества в складовете на търговци на едро.  Причина е и повишеното търсене в рамките на сезона. За ноември са планирани завишени доставки - в размер на 115 200 опаковки.

Според агенцията при Пулмокорт има количества в складовете, като са планирани доставки през всеки следващ месец до края на 2022 г. в количества, отговарящи на средномесечното потребление.

На пазара липсва сироп Вентолин, но съществуват други терапевтични алтернативи, посочват от Агенцията.

Ваксината срещу варицела липсва поради повишено потребление - очаква се от 10 ноември продажбите да се възстановят, посочват от ИАЛ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсата на Вентолин/Салбутамол в аптеките си е опит за убийство, това е бързодействащ бронходилатор който се приема по спешност е може да е животоспасяващ. Кои са т.нар. алтернативи, колко струват и на кои фирми са, къде е държавата и пак ли като ги питат и ще излъжат пак, че по аптекито го има?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И то кво стана, в Украйна сигурно е по-лесно да си купиш лекарство от аптеката отколкото тук.
47
1
 
0
 
! Отговори
до Миро преди 1 година
не бях чувал по джен изказване, демек смърт за българите? сбъркани нео либерално соц про=руски ценности в действие
46
7
 
0
 
! Отговори
след 44та преди 1 година
хората са казали - дето е стъпал руски ботуш трева не никне
45
3
 
1
 
! Отговори
МИРО преди 1 година
Докато има българи, винаги ще има подлеци и предатели! Смърт за всички подлеци и предатели!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И лекарства за щитовидна жлеза няма. Преди 2-3 дена писах тук, ама ме изтриха. Статия бяха пуснали, че жените пиели хапчета за диабет, от които се отслабвало. Сега да питам жените за отслабване хапчета за астма ли пият, или за разреждане на кръвта, или детски сиропи? За да прикрият далаверите на едни хора, изнасящи лекарства по оня начин, набедиха жените. Сега кого ще набедите, за да прикриете далаверите с лекарствата?
43
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
С тези детски сиропи производство в Индия предпочитам да правя бабини рецепти на детето. Умряха много деца от детски сиропи в няколко страни довел до бъбречна недостатъчност..
42
1
 
5
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Нали Киро ви вдигаше цените?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този фон поръчваме още самолети на хартия, за които ще платим още няколко милиарда. Трепване трябва! Друг начин няма.
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб победа
39
1
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
Както Винаги!НЗОК е най-големия ***.Това се случва всяка година. ЗАЩО?ЗАЩО САМО ТУК?
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има вакса и за варицела в западнала Европа. Дали има смисъл от нея (друг, освен финансовия за фармамафията) е друг въпрос, но имат. Ненужно, т.к естествения имунитет върши повече от чудесна работа, ама като е за пари .... Сещаш се
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези ваксини срещу варицела? Урсулата и такива ли измисли? А иначе е срамно в уж европейска държава да няма лекарства или да са безбожно скъпи, та хората си дават целите пенсиии пак не смогват.
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарството ми за кръвно от 3.60 вече е 6.10. Нека НСИ пак ми разправя че инфлацията била 20 процента. Няма оправия, наистина тая държава трябва да се преоснове! Тотално бившата номенклатура е омазала нещата през тези 30 години
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умишлено похарчиха парите ни за здраве за ваксини, пътеки и бонуси за измислен вирус. Умишлено харчат държавни пари за издръжка на Урките. Умишлено създадоха инфлация. И точно в този момент се точат за еврото. Целта е една: да се молим за пари на Европа и да станем нейни роби. !
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно. Излиза че умишлено са ни лъгали, че търгашите на Асана Сърбежова не крият лекарствата, докато чакат десеторно увеличение, а едни двайсе жени на диета за отслабване са изкупили всичките лекарства за диабет, за астма, за разреждане на кръвта, за рак, за редки заболявания, за епилепсия и антидепресанти, варицела, хепатит А, хепатит Б, грип, съсирване на кръвта, за диабет, кръвно налягане.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МИРО сигурно ти плащат, не може да си толкова *** по собствено желание !
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След преброяването излезе че сме повече от колкото трябва да сме. Следват коригиращи действия.
31
2
 
8
 
! Отговори
Алчност преди 1 година
Изнасят от складовете за да печелят - просто и ясно, кой да ги спре - дебелия банкянски дядо ли или Деситу - заети са да печелят избори и да правят пресконференции, и да събарят правителства. Каква конспирация какъв европейски съюз - сами си създаваме дефицита за да лапат такива като Търговска лига
30
1
 
9
 
! Отговори
план 2030 преди 1 година
Ако помните 2020 година още излезе един "конспиратияен план". Първите точки касаеха ваксините, ковид паспортите, заклеймяването на неваксинираните като врагове на обществото. Чудех се тогава какво общо има инфлацията и забележете "недостиг на основни храни и лекарства" в този план след 2022г. Вече си отговарям. Дигиталните цифрови валутки готови ли са?