Може ли да се прави бизнес с търговия с шафран в България?

Липсва помощ от държавата за производителите
31 окт 2022 23:40, Красимир Ангелов
11

Известен като кралят на билките, подправката на боговете и червеното злато – шафранът е познат на човечеството от векове. В Испания е пренесен от арабите през X век. Днес шафран се отглежда в редица страни. Иран е най-големият производител, като изнася 90% от подправката в световен мащаб. Полета с малки лилави цветчета, така нареченият шафранов минзухар, вече има и в България.

Оказва се, че в страната ни има подходящи условия за отглеждането му. Именно в сърцето на малките лилави цветове се намира най-скъпата подправка в света, разказва телевизия Bulgaria ON AIR.

В китното село Златна ливада, недалеч от Чирпан, Ваня Фурлинска отглежда шафран от 2018 година. Казва, че е превърнала хобито си в семеен бизнес.

"Започнахме да го отглеждаме като билка, синът ми го насади, за да може аз и моето семейство да го ползваме", разказва тя.

Ваня и семейството ѝ живеят и работят в Германия. Всяка есен обаче се връщат в родината си, за да берат шафран. И така всяка сутрин с първите лъчи на слънцето деликатно откъсват лилавите цветчета.

Ако един грам шафран в България струва около 25 лв., то в Германия цената му е 35 евро, а във Франция достига до 60 евро. Ваня разказва, че не може да го продава, защото пазарът у нас е стеснен.

В подкрепа на производителите на шафран у нас е създадено сдружение. Помощ от държавата обаче липсва.

"Шафранът има бъдеще, пак стигаме до усилията на всеки производител и държавата да подаде ръка, но сега се разчита на усилията на земеделците и тяхната упоритост", констатира  Антонио Бонев от Сдружението на шафранопроизводителите.

Шафранът се развива и в пустеещи райони, дори в Родопите се смята за алтернатива на тютюна.

"В момента пазарът за шафран в България е нишов, всеки производител намира различни варианти за пласиране на стоката, опитваме се да изнасяме. За мен шафранът е любов, целта ни е да е в топ три", коментира още Бонев.

На пазара вече има и злоупотреби - не е рядкост да се видят пакети с подправка, представена за шафран, а реално е друга билка. Въпреки трудностите Ваня няма намерение да се отказва от производството, защото възвръщаемостта му е безценна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Иван Ставрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 година
До До 1 - Трюфели е имало , има и ще продължи да има. Да живееш 500 години под иго, да запазиш християнската вяра , да устоиш на друговерството , а ти ми говориш за иранския шафран ,френските трюфели и швейцарските шоколади! Знаеш ли че чак 18 век и началото на 19 е провъзгласена държавата Германия? До тогава са били само племена! Не ни трябва рецепта а желание за добро бъдеще! Това зависи от нас!Трюфели има в Странджата , Разградско , Шуменско и Родопите !
6
0
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До ГРОБКолко ти платиха за глупостите или си прекалено глупав да пишеш глупости.
5
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Викаш да си седим там където са били бабите ни 1000 години, а? Я да те питам... трюфели винаги е имало в България. Няма нито една рецепта в нашата кухня с тази гъба... да не я изпозлваме, а? Все пак бабите ни не са слагали трюфели в боба я! Дали някога осъзнавате дъното, до което сте стигнали с теснногръдието си?
4
1
 
9
 
! Отговори
Шафран -шаран преди 1 година
Какъвто бизнес има с маточината и лавандулата, такъв е и с шафрана - никакъв. Хората изкореняват и овощни дръвчета, розови масиви, а зеленчуци в оранжерия почти не гледат, заради цената на газа. Е това е картината с BG- земеделието.
3
3
 
4
 
! Отговори
ГРОБ преди 1 година
Ваня е виден член на ГеРБ и е платила половин милион на партията, затова ще си я крепим и ще и дадем субсидии и по телевизията ще я въртим.
2
0
 
18
 
! Отговори
Ммм преди 1 година
България и бизнес - виждал съм,но няма.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може и с личи, джиджър, лайм и други благинки дето бабите ни са туряли в устите хиляди години наред...

Спонсорирани публикации