От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Колю от Бяла Слатина - София не я мисли. Тук над 300 000 от населението са младежи под 30 г. Това са статистически данни. Бедата е, че провинцията се опразва, а там има стабилен жилищен фонд. Но все не случваме на управляващи, които да направят нещо, за да има и там развитие и работа.
87
0
 
1
 
! Отговори
хахах преди 1 година
До Анонимен е как бе софия е до Перник , Пазарджик, Ихтиман , Враца и т.н. живееш си в Софето и работиш в някой от тези забележителни градове
86
2
 
4
 
! Отговори
Пе Дал Гтъсен преди 1 година
До абе що не сеКаквото и да пишеш,много добре знаеш,че цял живот ще си лакираш ноктите.
85
5
 
2
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Цъкайте с езив и вайкайте се тук, а книги пише и продава Драгалевския гърбат Ай дук.
84
9
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Рентиера е прав, има , капарирал е и нормално да виси по форуми и актуални статии. Инвестирал е в това, интересно му е. И нормално да са такива цените. Щом една флашка с 5 виртуални биткойна може да струва 100 000 долара и мойта гарсониера може.
83
0
 
27
 
! Отговори
Карачобан преди 1 година
Забелязвам, че последния месец в агенцията по вписванията все едно е паднала бомба, а само преди няколко месеца се чакаше на опашка. За мен това е достатъчно показателно и като излязат данните за тримесечието ще се види целия апикалипсис с имотите. Кой купил, кой продал и мача свърши. Какво ще стане никой не може да прогнозира, но подушвам, че много народ от брокери до ипотекари ще плачат дълго и напоително. Само се радвам, че нямам и стотинка кредит 🙂
82
6
 
16
 
! Отговори
Математик преди 1 година
От 2006 до 2022 г. са изминали 16 г. През 12 от тях управляваха мутрите на Бойко Борисов от Герб. С други думи написано, за тези 16 г. инфлацията е 100 %. Годишната да си я смятат тези от БНБ.
81
4
 
5
 
! Отговори
до Рентиер преди 1 година
ти ако имаш толкова пари няма да клечиш пи форумите да избиваш комомекси
80
23
 
5
 
! Отговори
Рентиер преди 1 година
Онзи ден капарирах 2 тристайни на зелено за да хвана хубав етаж и изложение. 2200 ойро квадрата, който има плаща, който няма мига и плаща наем.
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БРАТИСЛАВА НЯМА ЦЕНА ПОД 3500 ЕВРО НА КВАДРАТ!---- Братислава е на границата с Австрия. Там може да работиш в Австрия и да си живееш в Братислава. Затова са такива цените. Тук ... с намаляващо население и изоставащи заплати инвестиция в апартаменти има смисъл само, ако няма в какво друго да инвестираш.
78
8
 
4
 
! Отговори
абе що не се преди 1 година
съобразявате с копейкин митрофаноф? той каза, че не ще евро ...
77
1
 
18
 
! Отговори
Експертът преди 1 година
Аз за повишаването на лихвите от централните банки нищо не чух. Дали нарочно се пропусна, не знам. Пък този фактор май е най-сериозния за цените на НИ.
76
15
 
11
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
В БРАТИСЛАВА НЯМА ЦЕНА ПОД 3500 ЕВРО НА КВАДРАТ! ТУК ЦЕНИТЕ ПЛАВНО ЩЕ СТАВАТ КАТО В ЗАПАДНА ЕВРОПА! АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ ПАДНАТ, Е ГЛУ ПАК!
75
8
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Аре стига сте сънували бе. Ако се разходите цял ден по София, даже и по махалите ще видитебезброй коли за по 150,200, 300 000 лева, за които разходитеим годишно са деседки хиляди левове. Какъв срив ви гони на какво срив в тоя капитализъм, и да се понижат с 15-20% общите цени, кредита ще е поскъпнал с толкова. Всичко става все по-скъпо
74
2
 
9
 
! Отговори
Зет преди 1 година
За хората от провинцията, София = терминал 2 . Защото реално една годишна заплата в ЮСА = същата за 10-18 години в България. Въпросът е ти 10-18 години искаш да работиш за някой изгодата? Или една година за себе си? Това е въпросът. То бе от нот то бе.
73
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкова статия...
72
7
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Първо Панелния коптор , като си го ремонтираш в много случаи е много по-приятно жилище от много новопостроени бюджетни блокчета. И второ за всички видове жилища в София има купувачи, а мераклиите са безброй и няма да свършат
71
3
 
15
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
До Софиянец: Ами честито! Много са налапали бахура като теб в очакване на следващата стъпка - панелния коптор в София да струва повече от имот в центъра на Виена.
70
3
 
27
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Пак ли имотите? Някой да коментира факта, че раждаемостта не само в цялата държава, ами и в София вече намалява и няма кой да я обърне. Или например да коментира факта, че хората от провинцията предпочитат да емигрират вместо да дойдат в София? Или пък например че градското население пред 1990 е 5.7 млн, а сега е 4.7 млн. И че този един милион хора от малките градове предпочете да емигрира (да не говорим за още 2 млн от селата). Някой да коментира необратимият срив на наемите в София?
69
27
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Аз купих на 2000 евро. Вярвате, или не много много ,( АМА МНОГО БЕ ) хора купиха на такива цени. А сега повярвайте, нито аз, нито никой , който си е купил имот , или инвестирал в построяването му в близките години, няма да позволим някакъв мечтан и въображем срив на цените, или пък ще почнем да разпродаваме щото видиш трябвало да ядем храна и всички в София да гледаме как някакви хорица купуват имотите ни за 100 000 лв едва ли не. Ще ги изкупим и тях, ако се наложи!Ще ни помогнат брокери и банки