От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Снежана Стойчева: Ковид кризата ни накара да се замислим, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища
31 окт 2022 09:06, Елка Василева
117

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число - покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на "България сутрин".

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

Още по темата
"Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре - те винаги ще търсят да закупят по-добър имот", подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите - ново строителство в София е 80%, а на старото - 98 на сто.

"През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро", констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

"С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти", коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване - двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. "Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит", отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

"Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
8
 
12
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Задържане на цените може и да има, но имотите в София няма да станат без пари.Горе-долу цяла България е концентрирана в 5 града и селата-сателити наоколо.В София въпреки всички недостатъци има достъп до здравеопазване, образование и приличен градски транспорт (с известни изключения).
67
3
 
33
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
Само преди година от сутрин до вечер се обясняваше как кредита е без пари, сега е момента за апартамента и народа хукна да купува като обезумял. Сега след като щракна капана на банките и куцо и сакато навзе многохилядни кредити за три-четири петилетки започна другата мантра- шок, ужас и боНба. Лошото е, че до няколко месеца новните ще са за семейства загубили жилището си и дължащи още куп пари на банките. Народеца е с нулева финансова култура и поне десетилетие ще се реве жестоко.
66
1
 
9
 
! Отговори
pb преди 1 година
Рано е да има истинска култура на средна класа в България, особено с това ниво на бедност. Хората с по-добри доходи нямат нито идеи нито варианти да инвестират - някой сеща ли се за едно АД дето не е няква мутренска схема да кажем? При тези обстоятелства или под дюшека или имоти.
65
8
 
6
 
! Отговори
Пазарна икономика преди 1 година
Има ли търсене има и предлагане, следователно цените се вдигат...
64
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото голям пръст в имотния балон има и един г-н собственик на един вестник наречен Капитал чрез писанията в него, от там идва голямо настъпление да ни сполети шоковата инфлация на Костов, ествствено ще се пропусне шоковото вдигане на заплати. Иначе да, София е *** гнилоч и он топ се напълни с турбо селяния, въздуха е отровен, заплатите са ниски за столица в ЕС освен при нас в ИТ-то, лично според мен цените са смешно високи освен в някои райони ама там успех да намериш.
63
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О! Аз помислих, че заплатите стават от 1300 лв на 1300 евро )))
62
2
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
ние де не щем евро ко да прайм?
61
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХоХОХоо Брокерчета, треперят ли ви гащите ? Секант ли кредитите сте чао всичките и обратно да правите дюнери в Аладин
60
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди десетина години купих жилище за по 700 евро квадратен метър. Преди месец продадоха същото жилище под мен за 2800 евро квадратен метър
59
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето тук само ще си гледат цените и цъкат от яд.
58
2
 
30
 
! Отговори
Илюзията преди 1 година
Хей, народе!!!!Вие не разбрахте ли, че банките играят с брокери, строителни предприемачи.Всички те знаят, че много от хората имат спестени пари и докато не ги изхарчат, имотите няма как да паднат.Цените на имотите ще паднат, когато парите на хората свършат.През 90-те хиперинфлацията изяде парите на хората и имотите поевтиняха. Сега народът трябва да обеднее, чрез високите цени и тогава ще паднат, ама народът тогава няма да има спестявания. ИМОТЪТ е ИЛЮЗИЯ за инвестиция! Инвестирай в себе си!
57
0
 
10
 
! Отговори
Спомнете си последна преди 1 година
парична реформа преди повече от 20 г. Ако някой тогава ви беше казал, че днес заплатите ви ще са 1 200 - 3 000 лв, щяхте да се изсмеете. Но ако тогава сте имали спестена валута, щяхте да сте си купили апартамети по 300-400 евро кв.м., при това стабилно старо строителство в добре поддържани сгради в най-добрите квартали на София. А днес каквоса 40 000 евро? Гарсониера в амортзирана панелка в Обеля не можеш да си купиш с тях. Така че първо мислете кога да купувате и дали да теглите кредит.
56
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 1 година
не искал евро зона..ама пазара не пита с или без "референдум"
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мислете трезвоЗа много неща си прав. И не само в София, това важи за строителството като цяло. Вижте какво направиха с българското черноморие. От много инфраструктура и то супер грозна, природа и красота не остана. Проблемът с имотите и строителството е много наболял. Имотите са обект на голяма спекула защото са най - масовото притежание на хората. А строителството - майката си трака.
54
0
 
8
 
! Отговори
Заралия преди 1 година
Да допълня коментара за Стара Загора по-долу, защото съм свидетел. До началото на зимата продажбите на зелено вървяха доста добре. От февруари насам продажбите в този сегмент загинаха. Това е най-очевадно в сайтовете на строителните фирми. Там едни и същи жилища са продажба. Иначе си беше далавера. Купуваш на зелено за 500-700евро кв.м и после продаваш на 1000. В момента нещата се обръщат.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако и двамата съпрузи печелят по 3-4-5-6 хиляди евро, което за Европа съвсем не е много голяма заплата, за две години ще спестят за 3-4-стаен апартамент в България. Но я се опитай да намериш такъв, който хем да е в хубав квартал, хем да е качествен строеж с добре поддържан вход, хем гледката от прозорците да е поносима. Затова, първо разсъждавайте, после пишете.
52
4
 
22
 
! Отговори
хахах преди 1 година
смятам че цената на имотите е подценена,трябва да е по 5-6000евро/кв.м. софия е най-хубавия град за живеене, най-чистия град, по улиците няма дупки и в даже в повечето нови квартали даже и улици има, има място за всички в детските градини и училищата, елита на страната живее тук , южно азиатци няма , просто перфектно място
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49бре бре бре ако са такива каквито бяха преди години и изпопадаха при един по - силен трус голям келепир че строял. не е въпросът в количеството а в качеството. И у нас има десетки примери за вложения в строителство и некачествено изпълнение, тоест крадене. Май и в Турция краденето е на почит.
50
2
 
19
 
! Отговори
Мислете трезво преди 1 година
По света има баснословно богати хора, които биха вложили пари във всичко, което би донесло печалба някога в бъдеще. Ако цените тук с много ниски, ще изкупят жилищата, за тях това са нищо пари, които дори могат да рискуват. Нищо не печелим от поевтиняване на имотите. Трябва да се борим за европейски заплати и за строг контрол върху качеството на новостроящите се сгради. Също така, да не се нагъчкват много близо една до друга, защото тази лакомия съсипа цели райони от южната част на София.
49
5
 
11
 
! Отговори
Рябот си хоум офис преди 1 година
И вече не съм в гетото София да пълня гушите на спекула ти те алчни