Десетки украинци на мирен протест в "Слънчев бряг"

Не знаят каква ще е съдбата им, къде ще бъдат настанени
10 ное 2022 16:08, Елка Василева
120
Десетки украинци на мирен протест в "Слънчев бряг"
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки украински бежанци, настанени в хотели на територията на община Несебър, излязоха на мирен протест в центъра на курортния комплекс "Слънчев бряг". С мирната демонстрация те изразиха желанието си да не бъдат преместени в държавни бази.

Още по темата
Протестиращи заявиха, че пет дни преди края на програмата те не знаят каква е съдбата им, къде ще бъдат настанени, с какво ще бъдат извозени, накъде ще продължат.

След 15 ноември, когато приключва програмата за настаняване в частни хотели, те трябва да ги напуснат и да бъдат преместени в държавни бази.

"Искаме да останем тук. Голяма част от децата вече посещават местни училища и детски градини, където се интегрират. Не мога да се върна в Украйна. Аз съм от Николаевска област и сега там е страшно. Страхувам се да се върна. Много е сложно", каза протестираща и заяви, че благодари на българското правителство за грижите.

Елена Андонова, управител на шест хотелски бази в курорта "Слънчев бряг" и в Свети Влас, каза за БТА, че в обектите, които управлява, са настанени близо 1200 украински бежанци. Част от приютените са пристигнали още през март. Става въпрос предимно за майки с малки деца и възрастни хора.

"Това, което притеснява бежанците, както и нас, хотелиерите, е че нямаме никаква яснота какво ще се случи след 15 ноември. Хотелиерите сме входирали предложение - при равни условия да си подадем ръка с държавата и програмата да продължи в този си вид, т.е. съгласни сме да приемем условията, които държавата ни постави, за да останат по местата, където досега са настанени украинските бежанци. Нямаме отговор на нашето предложение все още. Всички тези хора са тук на протест, защото не знаят след 15 ноември към кои бази ще бъдат насочени, как ще се случи извозването, нито при какви условия. Има хора, които от неизвестността, от притеснение, си събраха багажа и поеха към други държави. Повечето тръгнаха към Румъния", посочи Андонова.

Тя каза, че според хотелиерите вероятността да има нова бежанска вълна е голяма предвид лошата обстановка в Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Европейските ценностти в действие ! Едни по хотелите други в лагера в Харманли!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а изгонените 3 млн способни българи от лаяняната си връзкарска държава и лаянарските миризливи българи връзкари на безплатни хотели ли ги настаниха в другитъе държави? тия не са ли още по нагли миризливои ласяна и от нашите?
56
0
 
11
 
! Отговори
Стьопка Бандера преди 1 година
А след мирния протест да извикат гестаповците от Азов за да "защитят" гражданите на Украина.
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що не идат в Сибир да протестират? Там и ток има да си светят, и дърва да си секат и да се топлят. Съседът ми с 44г. тудов стаж и ега ти мизерната пенсия. Цял живот работил за държавата, а сега едва си купува лекарствата и плаща тока. Него пратете на Златните. Кви са тия наглеци дошли от майна си райна хотели да избират на наши разноски.
54
0
 
16
 
! Отговори
Нямало интернет преди 1 година
за малките укропитечета...", "Европа била плащала за техните удобства"," нямало детски площадки за игра..." откъси от репортажа преди минути по една от Не-пр0дажните топ 3 тИлИвизии...
53
0
 
8
 
! Отговори
????? преди 1 година
Къде са липсващите 30 коментара?На 112 ,или 220 място сме?
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, бе, не били табуретки да ги местят на 6 месеца насам-натам! Който бяга от война гледа да има мирно небе над главата си, а не вади претенции за лукс-курорти и хотели. И някак се нагажда и урежда, колкото е възможно. Украинците специално достатъчно помощи получават от различни организации и хора. Ако си бяха на мястото в бежанските лагери, нямаше и да се чува за тях, ама сега са всеки ден в дневния ни ред и то с капризи и претенции. Ако пък хотелиерите ги подкокоросват, не се ли усещат?
51
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да покажат борбеност в тяхната си страна да се върнат там за да я защитават Голяма борбеност на чужд гръб на нашия Е да не им се възхищавам
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде искат да останат в България или в Слънчев бряг и Златни пядъци на хотел защото България не е съни бийч и голдън сандс държавните бази които ползват българите също са в България и след като българинът работещ може да почива в тези бази не виждам проблем А да българинът не пичива целогодишно там а плаща ъок вода и т.н там където живее Има българи и в бълг села макар и малко и се бъхтят от сутрин до вечер без да мрънкат за all inclusive
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Недейте да ревете срещу тях, борят се за по добър живот!, българите, ако бяха на тяхно място за нищо нямаше да се борят..." ---------------------------------------------------------------------- Стига писа глупости. Преди 2 години "българската" полиция методично придърпваше протестиращи български деца зад големите колони и ги спукваше от бой почти до смърт. Спомняш ли се една полицайка, която риташе с удоволствие един паднал младеж в тестисите?
48
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недейте да ревете срещу тях, борят се за по добър живот!, българите, ако бяха на тяхно място за нищо нямаше да се борят, нямаше и да са солидарни!, заслужават уважение защото са борбени, нищо че са на чужда територия!, молете се никога да не сте на тяхно място!
47
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търтеи, като не искат в държавни бази да вървят в Румъния. Те там ги чакат не в 5 звезди хоели, а в 7 звездни.
46
0
 
31
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Нагъл, по-нагъл, украинец!
45
0
 
28
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
И ние не знаем каква ще е съдбата ни и дали ще оцелеем ,но не протестираме .
44
2
 
26
 
! Отговори
Вижте какво преди 1 година
Дълбоко уважавам ония от тях, които себеотдайно защитават страната си срещу агресорите-окупатори, но тия, които не само че са избягали от тази своя отговорност, ами на всичко отгоре искат държавата, която ги е приела, да им осигури по-добри условия отколкото на своите средно-статистически граждани, това е голяма наглост и дори безсрамие ! Нека това им се обясни, и да бъдат по-смирени ! Благодарност трябва да покажат, а не безочлив егоизъм !
43
0
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Искаш,когато си плащаш.Когато друг плаща,забравяш за претенциите и отиваш в държавната база.Да им се напомни,че техните сънародници в Украйна живеят без ток,вода и парно.
42
0
 
24
 
! Отговори
от село преди 1 година
Границата ни като разграден двор ,украинци стачкуват искат СПА хотели ,дрогирани и пични летят сред нас , за директор на болница съди медицински сестри ,че протестират ? Политиците ни в НС се надцакват като копанри за хубава булка .Абе хора , държава и народ има ли ?
41
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Междувременно, "българското" правителство даде по 300лв на семейство от бедстващите в карловско да си построят нова къща и благосклонно им даде да спят във фургони.
40
0
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Предната събота и неделя бях в един СПА хотел над Костенец!Е имаше две украински семейства с по две деца всяко!Правиха си кефа,плащаха си!Е тогава в задачата се пита,как може едни да си плащат и да ходят на СПА почивка,а другите някой им навива манивелата да реват постоянно!Тука трябва да се намеси и прокоратурата!И в добавка БДЖ пак ще вози гратис тези навлеци,а вие редовите си плащаите билета и винетката
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали "диктатора" Путин освободи Херсон? Махайте се от България и отивайте да живеете в украинската демокрация!