Десетки украинци на мирен протест в "Слънчев бряг"

Не знаят каква ще е съдбата им, къде ще бъдат настанени
10 ное 2022 16:08, Елка Василева
120
Десетки украинци на мирен протест в "Слънчев бряг"
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки украински бежанци, настанени в хотели на територията на община Несебър, излязоха на мирен протест в центъра на курортния комплекс "Слънчев бряг". С мирната демонстрация те изразиха желанието си да не бъдат преместени в държавни бази.

Още по темата
Протестиращи заявиха, че пет дни преди края на програмата те не знаят каква е съдбата им, къде ще бъдат настанени, с какво ще бъдат извозени, накъде ще продължат.

След 15 ноември, когато приключва програмата за настаняване в частни хотели, те трябва да ги напуснат и да бъдат преместени в държавни бази.

"Искаме да останем тук. Голяма част от децата вече посещават местни училища и детски градини, където се интегрират. Не мога да се върна в Украйна. Аз съм от Николаевска област и сега там е страшно. Страхувам се да се върна. Много е сложно", каза протестираща и заяви, че благодари на българското правителство за грижите.

Елена Андонова, управител на шест хотелски бази в курорта "Слънчев бряг" и в Свети Влас, каза за БТА, че в обектите, които управлява, са настанени близо 1200 украински бежанци. Част от приютените са пристигнали още през март. Става въпрос предимно за майки с малки деца и възрастни хора.

"Това, което притеснява бежанците, както и нас, хотелиерите, е че нямаме никаква яснота какво ще се случи след 15 ноември. Хотелиерите сме входирали предложение - при равни условия да си подадем ръка с държавата и програмата да продължи в този си вид, т.е. съгласни сме да приемем условията, които държавата ни постави, за да останат по местата, където досега са настанени украинските бежанци. Нямаме отговор на нашето предложение все още. Всички тези хора са тук на протест, защото не знаят след 15 ноември към кои бази ще бъдат насочени, как ще се случи извозването, нито при какви условия. Има хора, които от неизвестността, от притеснение, си събраха багажа и поеха към други държави. Повечето тръгнаха към Румъния", посочи Андонова.

Тя каза, че според хотелиерите вероятността да има нова бежанска вълна е голяма предвид лошата обстановка в Киев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз едно училище или датска градина не се сещам да има на слънчака, те къде са ги намерили.
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха! Тая хотелиерка кво се жалва: "Има хора, които от неизвестността, от притеснение, си събраха багажа и поеха към други държави"... :)) Кво стана бе? Дойните кравички си тръгват? Ами сега? Как хотелиерите ще цoцат от държавата ако всички си отидат, а?
16
1
 
41
 
! Отговори
СЛЕДВАЩАТА преди 1 година
ТА ТЕ СА БЕЖАНЦИ, КАКТО И АФГАНИСТАНЦИТЕ И СИРИЙЦИТЕ. КАКВИТО СА ЕДНИТЕ, ТАКИВА СА И ДРУГИТЕ. НЕ СТИГА, ЧЕ СМЕ ГИ ПРИЮТИЛИ, АМИ И НА ХОТЕЛ ИСКАТ.
15
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хиляди украинци у нас си плащат квартири. Просто има и бедни украинки, които нямат спестявания. Някой от богатите украинци, всеки месец изпращат хуманитарни помощи и пари за своите съграждани тук, които са бедни. Украйна се сплоти до степен, до която ние никога няма да се обединим.
14
1
 
34
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
СРАМНА НАГЛОСТ !!!!!!...Приемаш бездомника в домът си,даваш му легло и храна,но той НЕГОДУВА,че не се търкалял В СПАЛНЯТА ти !...Сложете ръка на сърцето си и признайте:-Срещали ли сте се до сега с подобна НАГЛОСТ ?!...Тия укропитеци САМИ РАБОТЯТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ !!!...И прав е колегата долу:-..КАКВИ "УЧИЛИЩА" ИМА В Слънчев бряг,които укродечурлигата "посещавали" ?!
13
1
 
36
 
! Отговори
БОЕЦ ЗА СВОБОДА преди 1 година
И в другата статия гледаш 6 730 000 лв. отпуснати допълнително за бедните те горки "бежанци". Инак за пенсии няма, за детски надбавки няма, за болниците няма, за общините наводнени и хората без дом няма! Хотелиерите лапкат, угрите лапкат, доволна работа! ХВАЛА на държавата! ХВАЛА!!!!
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия, вместо да протестират срещу войната, тръгнали протести да правят да си седят по хотелчетата. Е, не мога да ги разбера! Пет пари не дават, че създават, меко казано, неудобства на цял свят.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алчните хотелиери пак са изкарали децата и жените на първа линя, че дано се трогне правителството и да продължи да им праща пари.
10
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минали са през Румъния, за да стигнат до нашите хотели, явно в Румъния не им предоставят същите условия. Ние ли сме най-глупавите?!
9
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете солидарни със сирийските бежанци и им отстъпете поне зимния сезон да видят и те морето!
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко десетки? 2 - 3? Таман ще се съберат във фургоните, които имаме за бежанци, че и ще остане място за още.
7
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите те, ред е на авганистанците да спят в хотелите, вие отивате в контейнерите! Нагли укри!
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дежавю. Тая новина не я ли четохме преди няколко дни, и то със същата снимка?
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се халосвате,какви училища има в Слънчев бряг или пък в Свети Влас?
4
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има хора, които от неизвестността, от притеснение, си събраха багажа и поеха към други държави. Повечето тръгнаха към Румъния."И какъв е проблемът в това? Като не им харесва, да се изнасят, може и в Западна Европа да се пробват, държави има много.
3
3
 
46
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 1 година
А бе тия Урки на курорт ли са у нас???Или са емигранти с претенции???
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък искам на френската Ривиера,ако може и без пари още по добре!
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не са нагли :D