Маги Малеева за тениса, напрежението и как я подкрепил Федерер

Със сестрите ми бяхме всички срещу света, споделя тя
25 ное 2022 10:45, Йоана Цонева
14

"Работим с много деца и големи, все повече хора заобичват тениса. Много ни е приятно, че сме направили това място и можем да работим с толкова много деца. Най-важното нещо е да обичат тениса и да намират играта за много интересна. След това много лесно се работи с деца, които се забавляват да учат нови неща", каза Магдалена Малеева за Bulgaria ON AIR.

Тя е една от най-добрите ни тенисистки, достигнала до четвърто място в световната ранглиста.

Маги Малеева е осъзнала, че играта е много забавна и не е само професионален спорт.  "Имайки свои деца, знам колко е важно да могат да се забавляват, за да учат децата", отбеляза тя.

Малеева посочи първите стъпки при тренировките с деца, след което демонстрира основните удари в тениса.

"Основното нещо, на което се учат доста дълго време, е да държат правилно ракетата - да имат правилен хват за форхенд и за бекхенд. Когато имат правилен хват и правилна позиция, следващото най-важно нещо е да удрят топката на най-правилното място. Контактът с топката е едно от най-важните неща в тениса", акцентира легендарната ни тенисистка.

Признава, че не е имала колебания с какво да се занимава, тъй като е израснала на тенис кортовете.

"От малка обичах тениса, но практикувах и други спортове - карах кънки, футбол играехме постоянно. Но израснах на корта и съм била достатъчно добра на детските турнири, за да продължа нататък. Сестрите ми са доста по-големи от мен, винаги са били много подкрепящи. Били са много голяма помощ. Имало е конкуренция, няма как. Преживяли сме го, подкрепата е била много по-силна. Бяхме всички срещу света, нямаше много други българи", каза още Малеева.

Успяла е да запали по тениса само едно от трите си деца. А най-уверена е била след 25-ата си годишнина, когато вече е станала осъзната за всички решения. В последните ѝ 4-5 години от кариерата се е чувствала много по-уверена.

"Играла съм на толкова места по света и на толкова турнири, притеснена съм била навсякъде. Най-запомнящ ще си остане турнирът, който спечелих в Москва. Роджър Федерер беше в публиката. Бях останала сама на турнира, без треньор. Помолих го да остане да ме гледа, защото бях самичка. Има и много гадни загуби, които не искам да си спомням", разказа Маги Малеева.

Преживявала е загубите с дни, докато си върне настроението за тренировки и мачове. А през годините публиката е била за нея повече подкрепа.

"В последните години играех много добре на трева и бързи настилки. Умеех да взимам от силата на противника. Най-добрите ми резултати са на закрити кортове и по-бързи настилки", каза Малеева.

За нея едно от най-важните неща е да притежаваш умението да опитваш отново и отново, след като не си успял.

"Двойки бих играла с Хингис, много ѝ се възхищавах как успява да вижда играта и колко чисто удря. Много бих се забавлявала с Роджър Федерер, с него бих играла", сподели още Маги Малеева.

Цената, която е платила, е свързана с напрежението, което в нито един момент не я е оставило - нито минута отпускане.

За първите си стъпки в тениса, победите, загубите, какъв е перфектният тенисист и значението на постоянството в спорта - вижте целия разговор във видеото, което подготвиха Мария Константинова и операторът Нешо Миладинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно изключително семейство. Гракат хора, които не могат да си вържат връзките на обувките. Гракат някакви мизерници, за които живота е ядене, пиене и чалга. Не са само спортните постижения, като хора са изключително стойностни всичките. Имам честа да познавам някои от тях лично.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остави сега тениса ами *** го махни тоя тип- Ристю Иванов, че оплеска държавата за едни чужди сребърници...
9
5
 
7
 
! Отговори
Doko doko преди 1 година
Как пък от всички коментирали един не обърна внимание Само на спортните и постижения, а веднага намесват заменки , политика и т.н. Жената наистина постигна много в тениса. Това е важното. Едва след толкова години сега Григор направи нещо подобно.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маги в концлагер
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Галеничките на Тодор Живков, бизнесменки след 90-та, е най-добре да си траят. Доста хора добре си спомнят битието им - и преди, и сега.
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност семейство Малееви не са били сами срещу света. Както при кариерата на майка им, така и при тяхната, в началото е имало финансова помощ от държавата. Наистина постигнаха много в тениса, шапка им свалям, но не им прави чест, че отричат това. За нещата, които направиха след прекратяване на спорта вече не мога да ги аплодирам. Скандални замени на гарсониери за апетитни терени, опити за политизиране на спорта, намесата в тенис федерацията и конфликти с Гр. Димитров..
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А спомня ли си г-жа Малеева как майка и нахока Пулев точно преди най-важния мач на живота му срещу Кличко: "Мускулите ви, г-н Пулев, не струват пукнат лев!"?
4
0
 
13
 
! Отговори
Бекхенд с две ръце преди 1 година
Тенисът е скъп спорт, дори за деца и за начинаещи, подобно на сърфинг, яхтинг, дайвинг(гмуркане), голф и други подобни.Екипировката е скъпа, а заедно с таксите за треньори се получава цена, недостъпна за повечето родители в бг.
3
7
 
14
 
! Отговори
отзив преди 1 година
Неприятна жена - ако си беше гледала само спорта, всичко е наред. Имала възможност при социализма, възползвала се - все ми е тая. Но опита да се меси в политиката на държавата, което вече е прекалено. Ще стане тука някоя патаклама, госпожата ще си отиде на тихо и спокойно в Швейцария. Ние оставаме тук, госпожо!
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маги Малеева с родителите партийни секретари крадци, така ли беше? Май да. Едно време само на партийците децата можеха да играят тенис (текезесарите от село, каквито са 80% от българите няма ка да го знаят). Нищо де, надминахме ги отдавна Малеевите откъм постижения. Остават си едни соц величия.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука ли му на някой?