Гечев: Масови протести, ако се намали минималната заплата

В България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни
Обновена: 22 дек 2022 09:11 | 22 дек 2022 09:09, Елка Василева
79
Гечев: Масови протести, ако се намали минималната заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Ако минималната работна заплата бъде намалена, а не увеличена, ще има масови протести. Това заяви пред Нова тв проф. Румен Гечев от БСП.

Още по темата
„Това е скандално. Предложението на колегите в парламента е уникум в световната стопанска история. Престъпление е да намалиш минималната работна заплата, когато годишната инфлация ще е между 12 и 14%”, каза той.

Той припомни, че ГЕРБ, ДПС, „Български възход” и „Продължаваме промяната“ гласуваха  „за” предложението на БСП на първо четене. „Тогава БСП пояснихме къде сме ние спрямо Европа. Беше прието, всички гласуваха и подкрепиха увеличението на 850 лв. и за две седмици нещо стана. Не знам какво им препоръчаха”, обясни проф. Гечев. Според него изглежда сякаш здравият разум надделява и партиите ще вземат правилното решение.

Предложението на БСП отговаря на Европейската директива, която задължава страните членки в 2-годишен период да приведат минималните заплати на поне 50% от средните, уточни депутатът.

За да бъде по-висока средната заплата, трябва да имаме по-висок икономически растеж, коментира още Гечев.

„В удължаването на бюджета в Бюджетна комисия имаха наглостта да не допуснат за обсъждане въпроса за увеличението на минималната работна заплата. Ние го прокарахме през Кодекса на труда”, заяви той.

И заключи, че в България богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
Средната класа Ай ти-та, лекари, адвокати, меринджеи трябва да плащат по-високи данъци до 40% както е в Франция, Германия, Белгия! И не бизнесът няма да избяга.
45
3
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Дайте дефиниция за богат и беден :)
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са прекарали проекта за обсъждане през Трудовия кодекс защото бюджетната комисия на Парламента имала наглоста даже да не го спомене за разглеждане и обсъждане как представено изискване по решение на ЕС как дериктива за изпълнение в 2 годишен срок с неназован отговорник за целта на отговорност не са ли забелязали за какви работни часове седмични,месечни става въпрос за увеличението на МРЗ и въобще за числената им разлика в ЕС особено за страните в западната част и страната България,35:46 часа
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какъв злетак трябва да си, за да работиш на МРЗ и да чакаш държавата да ти я вдигне. За мен това са хора, които на вързано куче хляб не могат да хвърлят и са тотално неграмотни, мързеливи и извън реалността. И разбира се, ръстът на минималния доход, ще доведе до дефицит в бюджета и до повишаване на данъците на хората, които не са на минималка т.е до намаляване на техния доход. Казвам го само, за да си знаем.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защо ли 37 : 20% са добре, да. Помниш ли когато един бивш Премиер каза "80% лош мат'рял"? Прав беше :)
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-богатите в България са хората от БСП/БКП/, които приватизираха всико създадено от милиони българи по време на соца. След тях са хората на Иван Костов. Трети са м у т р и т е и на БСП и на СДС. Така, че да не се прави Гечев на загрижен за бедните българи, които те ограбиха
40
2
 
12
 
! Отговори
Ппо преди 1 година
Гечев,Гечев скрий се Гечев и ти и партийната ти .Глупостите си можеш да ломотиш само в някой пенсионерски клуб от изкукали старци.
39
1
 
10
 
! Отговори
Пипи дългия джорап преди 1 година
Аз досега само украинци съм видял да стачкуват, искат си в хотелите!
38
2
 
10
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Това е този, който като министър на финансите през 1997 докара държавата до фалит, а всички хора от средната класа до просешка тояга. И тогава олигарсите изкупиха държавните активи и предприятия създадени от средната класа на безценица. А преди падането на комунизма е агент на ДС. И сега дава акъл. Уникална държава с уникални политици:)
37
6
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"минималните заплати на поне 50% от средните" -- тогава съвсем ще стане болен здрав носи..
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако увеличите данъците ще има масови протести! Скапан комунист! Всички крадат трудно изкараните ни пари, сега остава да плащаме и още данъци да нахраним ***!!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оядените Червенухи и техните фамилии в лицето на днешната икономическа олигархия в България пара лесно не дават,поне още три поколения ще плащат данъка на така нареченият"мирен преход"времето когато всички ние им позволихме да разграбят и унищожат страната ни а сега да се изевяват като първи "капиталисти"и да си разиграват коня както намерят за добре!
34
1
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Гечев пак се правите на много умни , беше ви казано че такова рязко нарастване до 880 ле ще натовари допълнително бюджета много! А като толкова мислите за хората къде бяхте когато направихте долара 3000лв , фалирахте банките и изнесохте парите на хората , създадохте мутри о ологарси , воглаве с Нинова се облажихте от приватизацията , стига вопли! КАко мислите за хората върнете откраднатото и станете пролетарии!
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гечев да обясни как поддържа младата си любовница в Комисията по Финансов надзор ,където тя работи .Бедните стават по-бедни,а богатите по-богати заради такива комунистически мутри ,които са на свобода ,вместо по затворите
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то ако се вдигаха реални доходи с министерски постановления, ехеее. Какво си играем на дребно. Защо още утре дружно не излезем пред парламента и не искаме правителството и депутатите да ни гласуват минимална заплата 5000лв. С това рязко движение, направо ще ударим в земята Швейцария и Норвегия. Как не сме се сетили досега, нямам идея. Ще сътворим икономическо чудо за два дни.
31
6
 
12
 
! Отговори
Защо ли преди 1 година
20% от българите наистина стават по-богати а останалите мизерстват. Това е заложено в системата в която живеем. Менторите ни хранят тези 20 % и заедно с тях смучат от жизненото пространство на останалите. Минимална заплата от 550 лев след данъци това е 225 евро. На запад вземат на ден толкова. Това не е нормално както и демокрацията в която вехнем вече 33 години. Крайно време е да запее народа ... че тези години стигат!
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой му пука за минималната заплата като никой не работи на нея а на средна? Да я свалят или махат щом ще кърпи бюджета и това е.
29
0
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Винаги ни лъжат за процента инфлация. Ако кажат 12% инфлация, значи реалната е 24%. Винаги се умножава по 2 спрямо това, което са казали. Как се изчислява инфлацията? Прави се сравнение с миналата година с едни и същи стоки или услуги и се вижда разликата в цените спрямо тази година на същите стоки и услуги или по-точно същото количество. Така тази разлика се смята като процент на инфлацията. Хора дето не могат да смятат тръгнали да ми пишат новини. Не ги е срам.
28
4
 
8
 
! Отговори
алооо преди 1 година
Ей Румба, да купуваме ли долари а?Че като ти видя снимката и се сещам за едни курсове от 3000 лева за долар.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лъжлив крадец фалира държавата при виденов и червените олигарси окрадаха спестяванията на народа! Пак се опитва!