Заради войната в Украйна: Останахме и без руска водка

Неруски престижни водки изместват уискито у нас като питие
22 дек 2022 17:00, Анисия Иванова
115
Заради войната в Украйна: Останахме и без руска водка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продажбите на дестилирани напитки в България през 2022 г. отбелязват ръст от 4% спрямо 2021 г., но все още не могат да достигнат обемите от 2019 г., което се очаква да се случи през 2023 г. Рязко са се покачили продажбите в заведенията, в магазините потребителите купуват по-малко, но по-скъпи премиум напитки, а електронната търговия продължава тренда за суперлуксозни предложения. Това каза Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки - Спиритс България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Цените на дестилираните напитки са отбелязали двуцифрен ръст от между 10% и 25%, като причините са поскъпване на суровините, цената на труда, пакетиране, недостиг на бутилки, затруднения и поскъпване на транспорта, каза Скорчева.

"Получаваме по-малко суровини, с които да произвеждаме. Алкохолните напитки са по-малко, по-трудно достигат до потребителите и на по-висока цена", изброи тя.

Войната е оказала своя ефект със забраната на внос на водка от Русия от 10 юли заради шестия пакет от санкции на ЕС, като основен заместител се очертават продуктите от Полша, но има и нетрадиционни участници като Франция. През 2022 г. неруски престижни водки са започнали леко да изместват уиски като статусната напитка в България, добави Скорчева.

"Руските водки вече ги няма... Цялото количество руски водки, които са били освободени за потребление в ЕС преди 10 юли, е крайно количество. Ако някой потребител е предпочитал конкретна марка, той няма да може да си я купи след известно време", допълни гостът.

През последните пет години силно са намалели фалшивите дестилирани напитки на пазара, като индустрията вече не поставя толкова много видими защитни знаци, каза Скорчева.

Над 66% от всички дестилирани продукти в ЕС и България вече предлагат информация за калорийното съдържание на напитките на етикетите, което е било самоинициатива на aсоциацията "Спиритс Europe". В близко бъдеще цялата налична информация за продуктите ще бъде предлагана и през дигитални канали, посочи Скорчева.

Новите европейски регулации за рециклирането оказват своето влияние през последните години - етикетите се правят от по-тънка хартия с по-малко златно фолио, за да се намали замърсяването, добави събеседничката.

"Едно от най-интересните неща ще бъде при допълнителните промоционални опаковки - цялата алкохолна индустрия в момента работи върху дигитализирането на този начин на добавена стойност. Ще бъде създаден нов начин как да даваме тези допълнителни чаши, шапки или тениски на потребителите", за да се намалят опаковките.

"Появиха се много иновативни пакети, контейнери за алкохол, направени от рециклирана хартия. Все още не е масов продукт, но се проучва и този път на развитие... Трябва да намерим най-правилният начин да заместваме, ако се наложи, стъклените бутилки."

Какви ще са напитките на 2023 г. и оказа ли Световното по футбол ефект върху продажбите на по-силно алкохолни напитки може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
1
 
! Отговори
=> преди 1 година
много важно. Ще им минем без скапаната водка, както и без всичко друго.
84
1
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
За сведение родината на водката е Полша. Пренесена е от там в Русия през 1533 година. Стига с тази Русия. Нито е родина на водката,нито най-добрата водка е руска.
83
8
 
3
 
! Отговори
като чета преди 1 година
се сещам поговорката-*** НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА.И от УКРИТЕ сте по-прости.Щом ги Раните и поИте по хотелите....Впрочем,липсата на руска водка е най-малкия проблем сега за редовия българин...
82
5
 
6
 
! Отговори
жаго преди 1 година
не мога да разбера колко *** трябва да си, да пиеш тоя скапан рушлямски спирт. Аз съм на Жони черен етикет, много класно питие и си заслужава 37-8 лв, колкото е на примоция 700 гр ботъл. винаги имам 5 бутилки резерва. 70 грама вечер, не всяка разбира се
81
2
 
8
 
! Отговори
Пърцуца за рашките преди 1 година
За нас Отлежала Ракия !
80
1
 
3
 
! Отговори
Собствен Казан преди 1 година
в условията на криза ! За Народния Гений няма пречки !
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да жюлят полската водка поляците
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
водката не е измислена от руснаците както си личи от названието а по добрите марки водка също не са руски както много други неща.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По важно е да е останем без Руска салата. Ние си имаме наш домашен спирт... Нарича се Ракия.
76
7
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 година
Намерили да плашат българина с тоя безвкусен спирт. Айде марш.
75
6
 
8
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 година
Само Костя и Румбата жулят руска водка...И Волгата, ама той всичко жули...
74
6
 
8
 
! Отговори
Тигъра преди 1 година
От прочетените коментари се вижда че много от коментиращите не разбират от водка
73
5
 
4
 
! Отговори
americano преди 1 година
Who cares!!ho ho ho
72
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден в един хипермаркет бяха наредени бутилки с някаква руска водка.Нито една не беше еднакво напълнена.Едната почти до капачката,друга с три пръста под капачката,третата...Сигурно нямат поточна линия и са я наливали с финият.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
боли ме фара - важното е да не останем без шотландско уиски
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХА ХА 81 И две ,три пакетчета хлебна мая.
69
1
 
9
 
! Отговори
Киро поданик преди 1 година
Цар Киро щеше да ви направи всякаква водка с бонус черни очила и бял бстн.
68
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остра е руската водка в средния клас. Една мека ракия от вино или круши е по добре .
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 73 --- Аааа, то пък у хамериката поркат направо белина.
66
8
 
12
 
! Отговори
ХА ,ХА... преди 1 година
Ватенка потопена в селска тоалетна за 2-3-дни и подложена на дестилация ----МОЖЕ ДА ВИ ДОСТАВИ СЪЩИЯ /перфектен/ЕТИЛОВ АЛКОХОЛ , ЗА ЕКСТРЕНА РУСКА ВОДКА!-----/..изпробвано с успех в Русия и публикувано в Нета/