Фарас от Багдад: В България няма много пари, но има хубав живот

Приликата между иракчаните и българите е топлината
29 дек 2022 11:27, Петя Славова
83

За ужаса от войната и страхът дори да се отиде до магазина, разказва 38-годишният Фарас от Багдад. Мъжът си спомня за живота в Ирак като заявява, че войната е най-лошото, което може да се случи в живота на човек.

Жестоката и опасна обстановка Фарас сменя със спокойствието в България. Той е в страната ни от лятото на 2008 г. Признава, че в началото му е било много трудно, тъй като не е знаел български език, заради което много работодатели са го отхвърляли. Макар по професия да е фризьор, той се принуждава да започне работа като строител заради липсата на средства. В крайна сметка обаче успява да се развие в сферата, която обича.

"Народът тук обаче много ми помогна. Първият ми извествен клиент беше Фики Стораро. Малко по малко почти всички звезди в България ги подстригвах аз", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Фарас твърди, че у нас се чувства много спокойно, тъй като България е демократична страна.

"Приликата между иракчаните и българите е топлината. Ходил съм на много места в Европа - няма я на друго място. Тук може да няма много пари, но има хубав живот", категоричен е той.

Фарас отправи и послание: Искам да кажа на хората, че не всички бежанци са лоши. Те бягат от страшното, от смъртта. Никой няма да бяга от хубавото.

Според него "хората трябва да се обичат един друг, за да спрат войната".

Историята на Фарас е част от проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани от трети държави"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има и много свестни бежанци. Трябват ни лекари, програмисти, архитекти, зъболекари. Продавачки, шофьори, охранители, миячи, инженерчета тройкаджии от ТУ и Икономистчета от УНСС си имаме. Качествена работна ръка трябва. Неслучайно в ИТ сектора вече вкарваме кадри от ЕС и взимат по 20к и нагоре.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА КВО Е ТАЯ ПРОПАГАНДА БЕ? И защо винаги са 20-30 годишни мъже? Една жена ли не дойде? Възрастни мъже?
23
1
 
8
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Обявете Ислямска Република България и с това вече окончателно ще ни проимиете мозъците . Успеха ви ще е сигурен , тъй като експериментите ви след 09.09.1944 година са успешни ...
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте нещо за Иван от Варна например,не ме интересува този сороски любимец. БГ когато е била част от Османската империя сме живели с такива,но след осовобждените всеки от където е. Така ще стане и един ден,въпреки сороските стремежи,фарасчо ще се прибере у дома където му е мястото.
21
0
 
16
 
! Отговори
Карабас Барабас преди 1 година
Абе я се мятай на летящото килимче и към Багдад..............
20
1
 
33
 
! Отговори
Хюго Бос до 6 преди 1 година
Така се почва- почват мазно-мазно, ласкаят и като се намърдат, почват джамии, ислям, фереджета, да си натрапват чуждата религия.
19
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мяза на българин, няма да промени генофонда кой знае колко.
18
4
 
3
 
! Отговори
До 2я Кереабалата преди 1 година
И те ще оправят държават,щом българите не умеят и не са способни,така ли ?)
17
0
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос до 10 преди 1 година
Е, и? тен какво те засяга какви са другите? Ти нали си идеен и амбициозен, гледай себе си, а не другите? Аман от "нравоучители".
16
2
 
23
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Пишете ясно, че това е реклама на НПО и за това е платен грант за пропаганда. Колкото и да се пънете, не искаме черен, грозен башибозук тук.
15
3
 
2
 
! Отговори
До 15 susBusA преди 1 година
Еми ти си някой баровец,щом по улиците "русофилите" само към теб се обръщат тъй и в кой граде е това хленчене?А ти си благородна душица необособена от избиване на комплекси към тях и благородно и им помагаш с 20 ст за храна ))) нали герой!?
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно на Фарас от Багдад му върви бизнеса с незаконни субстанции щом е толкова доволен!Публична тайна е с какъв "бизнес" се занимават "бежанците" от близкия изток
13
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Абсолютно си прав. В Испания и Италия аз, жената и детето 3 пици, 3 салати и 2 бири 60 евро. Ако искаш. Двустаен в Мадрид и Рим 500 х евро. На север е още по-страшно
12
2
 
19
 
! Отговори
До Роза - 6 преди 1 година
Радвай се да те видим когато започне да убеждава роднини и приятели да се реместят в "демократична" България за по-добър живот. Ще започнат да се оформят и компактни общости, които в един момент ще започнат да си отстояват правата като мароканците във Франция и Белгия, е тогава ще можем гордо да заявим че сме демократична държава
11
2
 
21
 
! Отговори
Е харесва му преди 1 година
Харесва им ориенталщината. На запад тя не се толерира и поощрява като тук. Тук поведението на местните не се различава от на разпасаните араби. Като у дома им е. Мързел, нехайство и произвол. 1: 1.
10
1
 
8
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Това си е твое мнение, аз вземах над 2000 лв и бях подтиснат и напуснах. Сега съм с 1300 от борсата и 2000 от наем и пак съм подтиснат. Хахахаха
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ашкoлсун
8
2
 
20
 
! Отговори
До Кербудала преди 1 година
Аз не съм чул някой приятел да ходи да сменя 2500 лв за 2500, да плаща квартира, двойно храна....Бил съм в над 10 държави в Европа и евтината храна и жилища са мит дето се разпространяват тук от 2-3 ватИнки
7
20
 
11
 
! Отговори
Минувач преди 1 година
България няма никога да стане богата страна, защото средния българин е неамбициозен и безидеен. Когато българина почне да взима над 1000лв месечно вече се чувства средна класа и се счита за преуспял.Такъв народ е най-добре да стои под Русия, то се видя, че нямаме желание да растем като Румъния, Полша и други държави от централна и източна Европа
6
2
 
7
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
До 5 Съзливата ***, по тоя проект 2 млн българи се интегрираха успешно в чужбина, значи работи!