Румънските пенсионери могат да си позволят повече от българските

Коментар на Мика Зайкова
3 яну 2023 20:02, Росен Стойчев
53

Всеки трети получава пенсия под линията на бедност от 504 лева към 1 януари 2023 г., а изплащането на парите за възрастните е отложено.
Още по темата
То ще започне на 9 януари и ще приключи на 20.

Лиляна е счетоводител, решава да се пенсионира една година по-рано и така пенсията ѝ става пожизнена. По този начин размерът ѝ е утвърден и няма да се влияе от индексация, съобщи Bulgaria ON AIR.

"4,8% по-малко - на моята са изчислили, че е около 37 лева по-малко. Ще бъда ощетена до края на живота ми, тъй като няма да ми се възстанови, когато направя 62 години", коментира тя.

Това са само част от промените, които влизат в сила от 1 януари тази година. Увеличават се още възрастта и стажът, необходими за пенсиониране. Възрастта се повишава с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Бившият социален министър Ивайло Калфин смята, че промените не ощетяват хората.

"Тази година се увеличава цената на допълнителните 5 години стаж, които могат да се купят, защото те са свързани с минималната работна заплата. Така увеличението ѝ ги повишава на около 15 лева месечно", отбеляза той.

За сравнение в Румъния минималната пенсия е над 600 евро и е равна на минималната заплата. В България разликата между двете е огромна. Според икономиста Мика Зайкова дори и без инфлация пенсионерите у нас са изгубили покупателната си способност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже от пенсии не може да се краде,Боко не обръщаше внимание на пенсионерите,дори нагло твърдеше,че те му изяждали бюджета.Затова ги подложи на геноцид и само на някои от тях им подхвърляше по 2 пъти в годината по 40 лв.Да се чуди човек с кой акъл му гласуваха.
24
3
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ТЕ СИ НЯМАТ БОЙКО !!! ДВАНАДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗ ИНДЕКСАЦИЯ !!! ,, СТАНИШЕВ ВДИГНА ПЕНСИИТЕ , ЯЗЕ ТРЕБЕ ДА ИМ ПЛАЩАМ " - ИЗЦЕПКА НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
23
11
 
4
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Не зная кой какво може да си купи с пенсията, но дали румънските пенсионери хвърлят през балконите си хиляди левове на разни измамници? А изплащането на пенсиите за януари не е отложено, така е по закон - когато 7-ми се пада в почивен ден, изплащането започва в първия работен ден, следващ почивния, както е сега през този януари - 7.ми е събота и плащането ще почне на 9 -ти понеделник!
22
7
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Абе гледам да не барам ,но пък от друга страна на умрял за кво му е ,а и ги заравяме голи без нищо в кефиня.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе на лоестият крадец му се размина тричането,ама както е тръгнало на удобно полегналият ушат президент му е вързано в кърпа!
20
1
 
4
 
! Отговори
повечето ощетенитени преди 1 година
пенционери пак ще си гласуват за бацето или както каза ухиллко на времето да гласуваме на изборния ден защото ние сме най важни тогава или господин за един ден -бг орисия
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още дълго ще им дишане прахта на румънците,благодарение на 12 годишното тиквено управление,което мразеше пенсионерите.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния е без валутен аборт и тегли много заеми. Бг трябваше и да закрие АЕЦ и 90 % заводи и бяха загубени пенсиите на милиони бг.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, от ДСК са превеждали пенсии преди 7-ми, когато се пада в празник, знам го от роднина. Но, за други банки не съм чувал да го правят.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не ги е срам да задържат парите на възрастните хора. Щом 7.01 се пада в събота би трябвало да започнат изплащането от 06.01.23г., това всеки го знае, а те се правят на луди. Горките пенсионери все тях ги цакат, явно им е най-лесно.
15
1
 
1
 
! Отговори
.... преди 1 година
33 крадеш какво да е
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги - Хората с под 2000 лв месечен доход деца и семейства гледат. Не знам какви толкова сметки и храна едва плаща дядо ти, но за сам човек не е малка тая сума. Сега, какво точно е работил не знам, но толкова му е изчислено по нашата пенсионна система, за всички е така.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си хас,при почти идентични цени на всичко в Румъния и България,румънците да не могат да си позволят повече стоки и услуги с два пъти и половина по големи минимални пенсии!
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та викате кой беше против вдигането на МРЗ тая година на поне 434 евро,по спомен това беше наведеното на червената олигархия ушато ниищожество и неговото лобистко правителство,ако бъркам поправете ме?
11
6
 
1
 
! Отговори
Само преди 1 година
До Асан3. Само Тиквата ли? Заради подобни като теб стружки на магнит сме все "първи" Нали трябва на всяка цена да натрапим политическите си пристрастия.
10
6
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
След 12 години управление на Боко и Пеевски е цяло чудо, че въобще можем да си позволим нещо!
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на сикаджията и гласуване без да се мисли до това докараха гербавите държавата на космически разстояния от румънците . 600 ЕВРО минимална пенсия в Румъния, а в България 250 и то След две увеличения по времето на Кирчо при което гербавите бяха против, защото много им били парите на пенсионерите и ще счупим държавата. Пак гласувайте за гербавите!
8
0
 
14
 
! Отговори
Министър на соц гриж преди 1 година
Да ама като остане само един пенсионер ще взема хиляда лева . Ще видят те.
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на сикаджията и гласуване без да се мисли до това докараха гербавите държавата ба космически разстояния от румънците . 600 ЕВРО минимална пенсия в Румъния, а в България 250 и то След две увеличения по времето на Кирчо при което гербавите бяха против, защото много им били парите на пенсионерите и ще счупим държавата. Пак гласувайте за гербавите!
6
5
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Някой да ни...светне,какви са...цените в Румъния.защото 600 евра си е хубава пенсия ама в България да я...харчиш.